WYSOKIE TĘTNO SPOCZYNKOWE

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam mam 16lat biegam od roku po dystans 10km moja życiówka 38:26 więc nie jest zle ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego mam takie wysokie tętno spoczynkowe a waha się one od 70-73 ud/min ciśnienie mam dobre dodam że nie jestem przetrenowany bo mija już mi 2 tydzien przerwy spowodowany kontuzją a tętno nadal wysokie nie wiem jakie jest moje hr max ale przy najcięższych treningach interwałowych ma od 190 ud/min tętno>Co o tym myslicie???
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

peja162 pisze:witam mam 16lat biegam od roku po dystans 10km moja życiówka 38:26 więc nie jest zle ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego mam takie wysokie tętno spoczynkowe a waha się one od 70-73 ud/min ciśnienie mam dobre dodam że nie jestem przetrenowany bo mija już mi 2 tydzien przerwy spowodowany kontuzją a tętno nadal wysokie nie wiem jakie jest moje hr max ale przy najcięższych treningach interwałowych ma od 190 ud/min tętno>Co o tym myslicie???
Pan Tompoz dac ci rady od serca

1. 16 lat 10 km 38 brawo .............. masz podstawy ale nie na tyle zduże by utrzymac rodzine z biegania skoncz dobrewe studia kup sobie szosówke załuż firmę miej shimano durace posuwaj dupy i ciesz się życziem

amen

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sprawdzaj tętno spoczynkowe przez 7-10 dni codziennie, może tak być, że po ciężkim wczorajszym treningu dzisiaj będzie wysokie, najlepiej sprawdzić gdy dzień wcześniej był dzień wolny albo luźny trening, nie przejmuj sie tym z wytrenowaniem będzie spadało - ale szczerze to ze masz 60 czy 70 nie świadczy ze jesteś lepszy czy gorszy :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

aha ok dzisiajteż sprawdze
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

problemu nie ma, dlaczego uwazasz że 70 to za duże tetno spoczynkowe wg np wikipedii hasło tętno ty masz "Przeciętna kondycja" czyli tetno w normie chcesz po zaledwie roku biegania uzyskac juz bradykardie oj za szybko kolego 2-3 lata i bedzie efekt

co do odpoczynku czasami i 2 tygodnie to za mało ale faktycznie jestes młody zatem powinno wystarczyc

a jakie miałes wczesniej zanim zacząłes biegac ?

ps wbrew temu co tu czytam wyżej tetno spoczynkowe zależy od biegania i pokazuje wytrenowanie ale nie pokazuje poziomu zawodnika
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 14:48 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

aha to ok
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mierzyłem dzisiaj i 68 było
Awatar użytkownika
Barbiekiller
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

peja162, a jak wypada Ci test ortostatyczny? Dzięki temu możemy określić, czy to z przemęczenia czy nie. Na sobie zauważyłem, że podwyższone tętno zdarza się nie tylko po zbyt intensywnym biegu, ale i jak za długo nie biegam, np. z powodu kontuzji albo choroby.

A, i jeszcze taka ciekawostka: mi test ortostatyczny potrafi wyjść...na minusie!:) po prostu po przebudzeniu zdarza mi się, że mam wynik o jakieś 3-5 uderzeń wyższy niż po wstaniu, połażeniu chwilkę i znowu położeniu się.

P.S. Ja mam średnio tętno spoczynkowe 57, a specjalnie wyćwiczony nie jestem, w sumie dopiero zacząłem na poważnie biegać:P a tętno spadło mi(z około 75 na 60) już po kilku, naprawdę podstawowych wybieganiach(np 5x4 minuty biegu+2 minuty marszu)
Miej wybiegane, a będzie Ci dane

Obrazek
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zobacze jutro jak będzie z rana
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz Listek pisze:
marcinostrowiec pisze:problemu nie ma, dlaczego uwazasz że 70 to za duże tetno spoczynkowe wg np wikipedii hasło tętno ty masz "Przeciętna kondycja" czyli tetno w normie chcesz po zaledwie roku biegania uzyskac juz bradykardie oj za szybko kolego 2-3 lata i bedzie efekt

co do odpoczynku czasami i 2 tygodnie to za mało ale faktycznie jestes młody zatem powinno wystarczyc

a jakie miałes wczesniej zanim zacząłes biegac ?

ps wbrew temu co tu czytam wyżej tetno spoczynkowe zależy od biegania i pokazuje wytrenowanie ale nie pokazuje poziomu zawodnika

ja mam 41 spoczynkowe i jestem słaby jak buc ...
dlatego pisałem że nie pokazuje poziomu zwodnika :) jeżeli masz wrodzoną bradykardie to idz do lekarza jeżeli ja wybiegałeś to nie możesz być "słaby jak buc " :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ