Jak utrzymać formę nie mając czasu na trening...?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Bohun89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów :)

Mój pierwszy temat/post, proszę o wyrozumiałość.
Kilka słów o mnie i moim problemie. Wiek 24, 185 cm/82kg. Staż biegowy - tak na serio to biegam może od marca/kwietnia, choć i wtedy miałem miesiąc przerwy w czerwcu na sesję. Zacząłem biegać żeby...zrzucić po prostu kilka kg, no i startowałem od wagi 92. Jak mam czas staram się biegać regularnie, 3-4 razy/tydzień, bez planu raczej, wybiegania około 10-12 km w tempie 5min/km średnio (ostatnio, wcześniej 5:30). Za 2 miesiące planuje start w pierwszym w życiu półmaratonie. Problem polega na tym, że podjąłem pracę, muszę napisać pracę magisterską i jednocześnie trenować -i jest ciężko :/ jak się obronię to od października ładnie całą jesień do wiosny przepracuje i na wiosnę ruszam na kolejną połówkę. Jednak do tego października mam duży problem żeby trenować, ostatnio ogranicza się to do biegania 1/tydzień + 1h basenu/tydzień. Dziś przebiegłem "próbny" treningowy półmaraton, 1h 45 min dokładnie mi wyszło, rekord na 10km (również treningowy) to 46:47. Nie mam pojęcia czy to dobre wyniki jak na moje bieganie od wiosny, jednak chciałbym to utrzymać, a przy tak mizernym wybieganiu może to być trudne, jaką taktykę obrać?jak trenować żeby w październiku wystartować w połówce i zrobić te 1h45? myślę że maksymalnie znajdę czas na 2 treningi jedynie w tygodniu...zależy mi jedynie na UTRZYMANIU formy.

p.s. czy na wiosnę bieganie poniżej 1h 30 jest możliwe?w jaki sposób przepracować jesień/zimę?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

jeżeli z jednego treningu w tygodniu wychodzi Ci 1h45 to przy dwóch treningach dasz radę. :)
Wzmacniaj siłę nóg i pasa lędźwiowo biodrowego dodatkowymi ćwiczeniami na koniec treningu biegowego (jesteś młody więc tonus miesniowy masz jeszcze naturalnie dobry) ale przy sporej wadze, biegając rzadko i przyjmując 5000 uderzeń na godzinę to jednak rodzi pewne ryzyka, rób chocby to w odpowiednich dawkach:

http://bieganie.pl/?cat=288
maja40790
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jak poznać, ze się formy nie straciło? Co myślicie o zwykłym bieganiu po schodach?
Ptak lata, ryba plywa, czlowiek biega! Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Naprawde przesadzacie z tym brakiem czasu. Sam też studiowałem i pracowałem równocześnie, nie wspominając o nauce czy innych obowiązkach, choćby domowych. Jak się chce, to się czas znajdzie moim zdaniem :oczko:
Jak poznać, że się formy nie straciło? Po prostu iść pobiegać i się o tym przekonać :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aktualnie również jestem na etapie pisania pracy magisterskiej, a także pracuję - w dodatku fizycznie. Do pracy wychodzę chwilę po 8 rano, a wracam po 17, a czasem zdarza się, że koło 21-22. W dodatku nie lubię i nie biegam na czczo. Zdawać by się mogło, że nie mam jak trenować. Tymczasem tygodniowo latam po 100-120 kilometrów. Robię 5 treningów w tygodniu, a dodatkowo wszystko skrupulatnie opisuję na blogu i notuję w dzienniczku. Naprawdę przy odrobinie samozaparcia i chęci można znaleźć czas na wszystko - prawie wszystko. Pytanie tylko z czego zrezygnować? :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ