Witam,
Niedługo kończę mój pierwszy plan treningowy, mianowicie 5km w 10 tygodni. Jestem początkującym biegaczem, 28 lat, 174cm wz i 64kg. Bardzo mi się spodobała taka forma treningu interwałowego począwszy od powtórzeń 30sek biegu przeplatanym 1min marszu, skończywszy na przebiegnięciu 30 min non stop. Biegam ze średnią prędkością ok 6.30 -6.40 / km. Chciałbym rozwijać się dalej w tym kierunku, czyli osiągnąć przykładowo 10 km, az do pół maratonu - nie chodzi mi tu na razie o bicie rekordów, ale o to, żeby w ogóle jednostajnie przebiec takie odległości. Chciałbym spytać o poradę jaki plan dalej wybrać ? trenuję w pn sr i pt. we wtorki i czwartki jeżdżę rowerem ok 30 min.
Jeśli potrzeba jeszcze jakichś informacji, dot mojego biegania, na pewno ich udzielę. Liczę na pomoc ze strony biegaczy!
Pozdrawiam
Krzysiek
Co po 10 tygodniowym planie na 5km ?
- wojtekkos2
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Też tak myślę, ale czy powinienem realizować go od początku? czy jeśli np byłbym w stanie spokojnie przebiec 30 min bez przystanku, to powinienem zacząć od innego tygodnia niż od samego początku.
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
Te ogólne plany treningowe, które służą po prostu rozbieganiu czy poprawieniu kondycji, a nie uzyskaniu konkretnego rezultatu na zawodach, mogą być realizowane z dość dużą dozą "improwizacji" i nie trzeba się ich kurczowo trzymać, także jeśli czujesz się na siłach to zaczynaj od tego dnia który Ci pasuje.