Tętno początkującego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,
czy początkujący biegacze mogą/powinni korzystać z pulsometrów i dobierać intensywność treningu wg jego wskazań?

P.S. Początkujący biegacze czyli tacy jak ja, nie chodzi mi o osoby po swoim pierwszym maratonie :)
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak najbardziej :usmiech: Moim zdaniem pulsometr jest bardziej potrzebny początkującemu, niż doświadczonemu biegaczowi :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Jak najbardziej :usmiech: Moim zdaniem pulsometr jest bardziej potrzebny początkującemu, niż doświadczonemu biegaczowi :usmiech:
Ok, ale jak z niego korzystać? Jakie tętno powinien utrzymywać początkujący podczas biegu? Czy próba wysiłkowa będzie bezpieczna dla początkującego czy do wyznaczenia HR max, czy też powinno się skorzystać ze wzoru 220 - wiek?
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

adampl pisze: Ok, ale jak z niego korzystać?
To już zależy od konkretnego modelu, generalnie jednak do każdego dołączona jest instrukcja obsługi i można się połapać co i jak.
adampl pisze: Jakie tętno powinien utrzymywać początkujący podczas biegu?
70-75% tętna maksymalnego, jest to tętno, w którym powinieneś dać radę swobodnie rozmawiać.
adampl pisze:Czy próba wysiłkowa będzie bezpieczna dla początkującego czy do wyznaczenia HR max, czy też powinno się skorzystać ze wzoru 220 - wiek?
Ten wzór to jest na zasadzie "pi razy drzwi". Ktoś tu już na forum bodajże pisał, że ma koło 50 lat i HR max w granicach 200. Z wyliczeń wynikałoby 170. Różnica więc ogromna.
Myśle, że próba wysiłkowa jest bezpieczna, o ile nie ma się jakichś zdrowotnych przeciwwskazań.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hmm tylko jak biec z takim tętnem? Mi tętno skacze dosyć szybko do bardzo wysokich wartości, jak w takim razie powinien wyglądać mój trening? Powinienem się zatrzymywać po dotarciu do 75% HR max czy też mam po prostu maszerować zamiast biegać?

Mój trening z pomiarem tętna: http://www.endomondo.com/workouts/176374325/7153505
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Wg mnie pulsometr jest dobry dla tych co już biegają, tętno jest dla nich tylko dodatkowym wskaźnikiem. Początkującemu nic to nie da, a tylko zamuli prostą sprawę. Biegaj na samopoczucie, tempo, czas.
Twoje tętno spoczynkowe, po pewnym czasie, się zmniejszy, zakresy tez ulegną zmianie. Bieganie na tętno to coraz wolniejsze bieganie ;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Wg mnie pulsometr jest dobry dla tych co już biegają, tętno jest dla nich tylko dodatkowym wskaźnikiem. Początkującemu nic to nie da, a tylko zamuli prostą sprawę. Biegaj na samopoczucie, tempo, czas.
Twoje tętno spoczynkowe, po pewnym czasie, się zmniejszy, zakresy tez ulegną zmianie. Bieganie na tętno to coraz wolniejsze bieganie ;)
W pełni się zgadzam.

Wg mnie pulsometr na początku może tylko skomplikować tą prosta formę ruchu, jaką jest bieganie :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak, i Mały, i Svolken mają rację. Adrian chyba nie wziął pod uwagę różnych dziwnych wahań tętna u początkujących (np. 80% HRmax kiedy osoba może bez najmniejszego problemu rozmawiać): organizm jeszcze nie jest całkiem przyzwyczajony do biegania i dziwacznie reaguje na wysiłek. Do tego dochodzi trudność obliczenia HRmax, bo wzory sprawdzają się tylko u niewielkiej części osób.
Na Twoim miejscu, Adam, całkowicie bym się nie przejmował tętnem, ale w zamian bardziej się przejmował bieganiem. Samopoczucie Ci wystarczy za wskaźnik intensywności!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ