Czas na wyczynowe bieganie??

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wera2000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam niecałe 13 lat. Jestem fanatyczką biegania. Może to dziwne, ale biegam tygodniowo 10 km (2 km w ciągu dnia, 2 razy w tygodniu mam przerwę). Mam dobrą wytrzymałość, jestem długodystansowcem, gorzej z szybkością. Czy to nie za wcześnie na wyczynowe bieganie? Niektórzy zaczynają w wieku 14 lat...
Dodam, że mieszkam niedaleko gór i interesuje mnie biathlon, lubię karabiny, za kilka lat chcę dostać się do SMS Zakopane lub Wojskowej w nowym Targu. :P Wiem, że tematyka strony jest inna, ale czy moglibyście mi doradzić jakieś treningi związane z samym bieganiem? Z góry dziękuję. :)
PKO
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

no to pomnóż te 2km x 10 i będzie wyczynowe bieganie
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mariusz co masz na myśli pisząc pomnóż 2kmx10???

Chodzi Ci, że wyczynowe bieganie to 20km dziennie??
Jeżeli tak to chyba nie zauważyłeś, że koleżanka ma 13 lat, a nie 21.

Teraz do meritum. Sam zaczynałem w podobnym wieku i wtedy nie ma mowy o jakimś ciężkim treningu, a już na pewno nie o bieganiu objętości.
Jeżeli chcesz biegać w przyszłości na poziomie wyczynowym to chyba najlepszym posunięciem jest jak najszybszy kontakt z klubem czy to lekkoatletycznym czy biatlonowym. Gwarantuje, że bez tego nawet z wielkim talentem ciężko będzie o uprawianie sportu na wyczynowym poziomie.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wojtek87 pisze:Mariusz co masz na myśli pisząc pomnóż 2kmx10???

Chodzi Ci, że wyczynowe bieganie to 20km dziennie??
Jeżeli tak to chyba nie zauważyłeś, że koleżanka ma 13 lat, a nie 21.

Teraz do meritum. Sam zaczynałem w podobnym wieku i wtedy nie ma mowy o jakimś ciężkim treningu, a już na pewno nie o bieganiu objętości.
Jeżeli chcesz biegać w przyszłości na poziomie wyczynowym to chyba najlepszym posunięciem jest jak najszybszy kontakt z klubem czy to lekkoatletycznym czy biatlonowym. Gwarantuje, że bez tego nawet z wielkim talentem ciężko będzie o uprawianie sportu na wyczynowym poziomie.

Rzuciłem okiem na Twój blog treningowy i muszę napisać, że jestem pod sporym wrażeniem.

Szkoda, że tak jak tu młodsza koleżanka, nie rozpocząłem przygody z bieganiem wcześniej. Się przyznam 17 lat i zamiast biegania, to palenie fajek, tanie wino i imprezy były w głowie ehhh :hej: :hahaha:
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

sorki, poniosło mnie, pomyślałem, że kolejne z pytań chciałabym a boje się

luz...

ale, jak Wojtek napisał w tym wieku tylko klub
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
b_j_j
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Trzynaście lat to dobry wiek, żeby zacząć. Podpisuję się pod słowami Piotrka90 klub/trener to jedyne rozsądne wyjście. Poza tym uważaj na porady z for internetowych, bo czasem ludzie piszą tu bzdury ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ