10 km
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:55
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Przygotowuję się do Biegu Częstochowskiego na 10km (14 kwiecień) . Jestem na etapie 10km/50minut 1km/3min 12s . Teraz przez zimę tak sobie truchtam co drugi dzień z 40 minut . Chciałbym zacząc gdzieś od 15 stycznia już trening , zastanawiam się nad tym http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1342 , jednak nie zdążę zrobić całego planu , więc czy opłaca się go robić ? Planuje zejść do 43 minut myślę , że czas realny. Przy okazji chciałbym schudnąć ważę 79kg przy wzroście 180cm . Czy w przeciągu tak krótkiego czasu realne jest 43 minuty ? Proszę o rady .
Przygotowuję się do Biegu Częstochowskiego na 10km (14 kwiecień) . Jestem na etapie 10km/50minut 1km/3min 12s . Teraz przez zimę tak sobie truchtam co drugi dzień z 40 minut . Chciałbym zacząc gdzieś od 15 stycznia już trening , zastanawiam się nad tym http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1342 , jednak nie zdążę zrobić całego planu , więc czy opłaca się go robić ? Planuje zejść do 43 minut myślę , że czas realny. Przy okazji chciałbym schudnąć ważę 79kg przy wzroście 180cm . Czy w przeciągu tak krótkiego czasu realne jest 43 minuty ? Proszę o rady .
- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
bieg częstochowski nie jest za łatwy na życiówki, bardzo duża suma podbiegów i zbiegów (a zbiegać też trzeba potrafić), mi w sumie ten bieg pasował z 47 minut urwałem do 43 z sekundami
zapoznaj się z Bartoszakiem 10km poniżej 45minut, ja go tam stosowałem w przygotowaniach i wyszło
zapoznaj się z Bartoszakiem 10km poniżej 45minut, ja go tam stosowałem w przygotowaniach i wyszło
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Stąd, że przeważnie szybko przebiegnięty kilometr ma 800 metrówrobin pisze:A skąd taka straszliwa dysproporcja między 1 km a 10 km?Morcin pisze:Jestem na etapie 10km/50minut 1km/3min 12s.

-
- Stary Wyga
Wynik na 1000m (2,5 okrążenia) miałem sprawdzany przez trenera 1 miesiąc temu na stadionie lekkoatletycznym . To tez była inna sytuacja ,ponieważ biegłem z 3 osobami które miały wyniki od 3:05 - 3:10 . Na 10 km biegnę sam i raczej się nie przykładam ( przynjamniej teraz bo jest okres zimy , w lato robiłem przebieżki 30s) a na 1000m to były eliminacje więc adrenalina robi swoje .
Dziś biegałem 10 km pokonałem w 48 minut . Myślę , że skoro teraz mam 48 minut to z treningami powinienem spokojnie zejść do 45 a może i do 43 min przynajmniej na mojej trasie , bo nie wiem jak wygląda trasa Biegu Czestochowksiego ) . Co do Planu Bartoszaka dużo stracę jak bym trenował 3 razy w tygodniu ?
Mam jeszcze pytanie do tego zestawu ćwiczeń http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069 , robić je codziennie czy co 2 dzień z większa ilością powtórzeń ?
Dziś biegałem 10 km pokonałem w 48 minut . Myślę , że skoro teraz mam 48 minut to z treningami powinienem spokojnie zejść do 45 a może i do 43 min przynajmniej na mojej trasie , bo nie wiem jak wygląda trasa Biegu Czestochowksiego ) . Co do Planu Bartoszaka dużo stracę jak bym trenował 3 razy w tygodniu ?
Mam jeszcze pytanie do tego zestawu ćwiczeń http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069 , robić je codziennie czy co 2 dzień z większa ilością powtórzeń ?
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
w każdy czwartek, pod Kurią Cz-wską w III Alei o godz. 19.00 spotyka się grupa biegaczy ze stowarzyszenia Zabiegani.Częstochowa; biegają treningowo właśnie na trasie tego BC; idealna sytuacja, jeżeli chcesz poznać jak ona wygląda - a warto ze względu na profil - wiedzieć wcześniej, jak rozkładać siłyMorcin pisze:Dziś biegałem 10 km pokonałem w 48 minut . Myślę , że skoro teraz mam 48 minut to z treningami powinienem spokojnie zejść do 45 a może i do 43 min przynajmniej na mojej trasie , bo nie wiem jak wygląda trasa Biegu Czestochowksiego )

lepiej się nie spóźnić - start jest zawsze punktualnie; jakby co - to każda kolejna pętla (5km) co pół godziny w tym samym miejscu
-
- Stary Wyga
witam , niestety nie wykonywałem żadnego planu treningowego po prostu biegałem tak dla siebie co 3 dni , postanowiłem się wziąć za siebie zostało do biegu 7 tygodni .
Czy ktoś zna jakiś plan na 7 tygodni de facto na 6 bo w ostatnim trzeba łapać świeżość ?
A może po prostu robić swoje co drugi dzień 45 minut , raz wolno a raz z przebieżkami ?
Cel 10km w 45 minut .
@edit
teraz zauważyłem jaką głupotę napisałem w pierwszym poście 1km -3:12 tyle przebiegłem w biegu na 1km(poszedłem na maxa) a nie w biegu na 10km .
Czy ktoś zna jakiś plan na 7 tygodni de facto na 6 bo w ostatnim trzeba łapać świeżość ?
A może po prostu robić swoje co drugi dzień 45 minut , raz wolno a raz z przebieżkami ?
Cel 10km w 45 minut .
@edit
teraz zauważyłem jaką głupotę napisałem w pierwszym poście 1km -3:12 tyle przebiegłem w biegu na 1km(poszedłem na maxa) a nie w biegu na 10km .
- ŁoBoG
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:50
Moim zdaniem to skutek zbyt małej ilości wybieganych kilometrów...robin pisze:A skąd taka straszliwa dysproporcja między 1 km a 10 km?Morcin pisze:Jestem na etapie 10km/50minut 1km/3min 12s.
Wiem to z autopsji

-
- Stary Wyga
Czyli wystarczy więcej przebiec tych km nawet w tempie załóżmy 5.30min/km ? A raz na jakis czas np. na 5km przebiec w 4 min/km ?
- ŁoBoG
- Zaprawiony W Bojach
Moim zdaniem na samym początku wystarczą wybiegania w komfortowym tempie, sukcesywnie wydłużane, do tego przebieżki np. 10x100m/100m. trucht np co drugi trening plus obowiązkowo gimnastyka siłowa i rozciągająca. Według mnie na początku nie ma co kombinować innymi środkami treningowymi , skoro te działają progresywnie, a mocniejszymi treningami można się tylko zajechać jak nie ma się wybieganych kilometrów ( ja tak w zeszłym roku popłynąłem 3 razyMorcin pisze:Czyli wystarczy więcej przebiec tych km nawet w tempie załóżmy 5.30min/km ? A raz na jakis czas np. na 5km przebiec w 4 min/km ?

Jak już będzie się bazowało na odpowiednim kilometrażu adekwatnym co do biegu docelowego , teoretycznie 40-50km/tydz w przygotowaniach pod 10km, jak już obiega się ten kilometraż, organizm " zatrybi" i pobiega w takim kilometrażu z 6-8 tyg, dopiero wtedy pocisnął bym inne treningi typu siła biegowa i drugi zakres, ew rytmy 200-400m.
-
- Stary Wyga
Dzięki bardzo za rady . A do gimnastyki siłowej i rozciągającej co proponujesz i z jaką powtarzalnością?
- ŁoBoG
- Zaprawiony W Bojach
W artykułach i postach wszystko znajdzieszMorcin pisze:Dzięki bardzo za rady . A do gimnastyki siłowej i rozciągającej co proponujesz i z jaką powtarzalnością?

- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Morcin - trasa biegu to dwie pętle po 5 km, a każda z nich to 3 podbiegi /z czego 2 krótsze, jakieś 200 - 300 m ale mocniejsze i jeden dłuższy ok. 1 km; pomiędzy nimi zbiegi, płaskich odcinków jest jak na lekarstwo - więc w swoich przygotowaniach musisz to wziąć pod uwagę 

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
zakładam że czas masz max z treningów czyli 50/10 km, a na zawodach sa podbiegi to moim zdaniem nie masz szans zejść poniżej 45 minut myśle że jeżeli na zawodach bedziesz miał 48 min to bedzie sukces, zbyt krótki czas na poprawe o 5 min a do 43/10 km to raczej brak swiadomości jak wyglada progres wyników
gdyby tak ludzie poprawiali wyniki to wszyscy by biegali poniżej 40 min po roku treningów
a żebys sie nie zdziwił jak czas będziesz miał 50 min
starty w zawodach to zupełnie inna bajka niż treningi można porównywać raczej zawody do zwodów, życze powodzenia ale bywa ze w dniu zwodów poczujesz sie słabszy i bedzie słaby czas gdy trenujesz to wybierasz sobie ten czas najlepszy że taki masz a zawody to jeden konkretny dzień i godzina trafi ci sie biegunka to zawodów nie przełożą 

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE