Przygotowania do biegania

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Jajcq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Chcę zacząć niedługo biegać ( po raz pierwszy), na razie czekam na wypłatę, żeby zakupić buty.
Jak na razie co drugi dzień chodzę takie dosyć intensywne spacery po ok 5 km. Czuję się dobrze nie bolą mnie nogi, ani nic, ale mam pytanie, czy te spacery w jakikolwiek (poza poprawą samopoczucia) sposób pomogą mi przygotować się do późniejszego biegania.

Pozdrawiam

Jacek
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

jeżeli jak mówisz są dojść intensywne i trochę się na nich męczysz to pomogą na pewno, ale myślę i że bez butów pierwszy kilometr spróbuj sobie przetruchtać żebyś zobaczył czy Ci podchodzi bieganie żebyś butów nie kupił na marne :)

pozdrawiam
RobsonP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A wiek, wzrost, ciężar ciała? To bardzo istotne czynniki prognostyczne. Ot tak sobie nie można w Twoim przypadku nic konkretnego doradzić.
Pozdro, RobsonP
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RobsonP pisze:A wiek, wzrost, ciężar ciała? To bardzo istotne czynniki prognostyczne. Ot tak sobie nie można w Twoim przypadku nic konkretnego doradzić.
Pozdro, RobsonP
Ale do czego? Skoro chce zacząć, intensywne spacery mogą mu w tym pomóc, zwłaszcza, że w planie jest ich sporo na początku. Wzrost, wiek i waga, w tym momencie nie mają tu nic do rzeczy.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy

Autor zapytał tylko o to czy pomogą mu spacery i w przypadku tego pytania nie ma nic do rzeczy czy spędza czas aktywnie czy leży na kanapie. Spacery zawsze są wskazane i raczej nigdy nie szkodzą :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
Wytłumacz mi proszę, co to ma do zadanego pytania?
Trzymamy kciuki i czekamy na relację z postępów.
rufuz

Nieprzeczytany post

Najwazniejsze, ze zacząłeś. To juz pierwszy krok do sukcesu. Teraz abys byl konsekwentny w swoich dążeniach i faktycznie zaczął biegac. To bedzie juz bardzo duzy krok do przodu. Gratulacje i zycze przede wszystkim wytrwalosci w dalszych treningach.
Jajcq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) A dla wiadomości kolegi mam 24 lata, 174 cm wzrostu i ważę koło 76-77 kg. Nie leżę całe dnie na kanapie, ale też nie jestem jakiś super sportowiec ;)

Pozdrawiam
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

herson pisze:
Już tłumaczę. Jeżeli całe życie nie miał kontaktu ze sportem to żadne spacerki nie przygotują go do biegania. Takiej osobie potrzebny jest na początku dobry trening ogólnorozwojowy a spacery zostawiłbym emerytom.Takie jest moje zdanie i oczywiście każdy może robić co mu się podoba
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jajcq pisze:Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) A dla wiadomości kolegi mam 24 lata, 174 cm wzrostu i ważę koło 76-77 kg. Nie leżę całe dnie na kanapie, ale też nie jestem jakiś super sportowiec ;)

Pozdrawiam
Tu nikt nie jest super sportowcem :usmiech: wszystko co robimy to czysta przyjemność i frajda :uuusmiech:
Jajcq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bjj pisze:
herson pisze:
Już tłumaczę. Jeżeli całe życie nie miał kontaktu ze sportem to żadne spacerki nie przygotują go do biegania. Takiej osobie potrzebny jest na początku dobry trening ogólnorozwojowy a spacery zostawiłbym emerytom.Takie jest moje zdanie i oczywiście każdy może robić co mu się podoba
Miałem sporo kontaktu ze sportem , z tym że nie mogłem znaleźć sobie czegoś co by mnie w pełni satysfakcjonowało.
Jeżdżę na rowerze, jeździłem na snowboardzie itp, ale to ciągle nie było to. Dlatego myślę, że właśnie w bieganiu znajdę tę satysfakcję, o którą mi chodzi.

P.S. Już po pierwszym dniu treningu:) Nie wiem czy wybrałem dobrze, zacząłem od planu 6 tyg.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ