Witam. Od 2 miesięcy biegam 10 km biegam w okolicach 42 min . Do tej pory nie stosowałem żadnego planu treningowego po prostu biegałem co 2 dzień 10 km .Z biegu na bieg były jakieś efekty udawało mi się poprawiać czas wiec myślałem , że żaden plan nie jest mi potrzebny. Ostatnio jednak nie poprawiam swoich wyników więc uznałem, że nadszedł czas żeby rozpocząć jakiś plan treningowy tylko nie mam pojęcia co wybrać. Zauważyłem , że większy problem mam z osiąganiem wyższych szybkości( max speed 18,5km/h) niż wytrzymałością.
Za każdą pomoc w doborze treningu wielkie Dzięki !
Jaki plan treningowy wybrać ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tu masz trochę planów, http://bieganie.pl/?cat=19 ale generalnie dobre zasady to:
- raz w tygodniu pobiegnij jakiś trening interwałowy na dłuższych odcinkach (1-2-3 km, żeby to jakoś korespondowało z intensywnością do 10km)
- raz w tygodniu pobiegnij jakiś bieg dłuższy z mocną końcówką
- i biegaj regularnie, powinien przeważać czas spędzany w niskich intensywnościach
- popraw sprawność ogólną
- na końcu każdego spokojnego treningu dodaj trochę ćwiczeń dynamicznych (przebieżki, wyskoki)
- raz w tygodniu pobiegnij jakiś trening interwałowy na dłuższych odcinkach (1-2-3 km, żeby to jakoś korespondowało z intensywnością do 10km)
- raz w tygodniu pobiegnij jakiś bieg dłuższy z mocną końcówką
- i biegaj regularnie, powinien przeważać czas spędzany w niskich intensywnościach
- popraw sprawność ogólną
- na końcu każdego spokojnego treningu dodaj trochę ćwiczeń dynamicznych (przebieżki, wyskoki)