trening młodszych zadowników

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, ja mam takie pytanie bo na forum często można zobaczyć 12 latków którzy biegają i pytają o rady, i zawsze te rady odbiegają od tych którym udziela się starszym biegaczom a ja chciał bym widzieć dlaczego tak jest ??

chodzi mi o te szybsze akcenty typu interwały itp, dlaczego młodszym się ich nie poleca?? mogą zaszkodzić ?? w jaki sposób ??

i takie pytanie, raz mi się zdarzyło biegać z 6-cio latkiem i przebiegł ze mną kilometr ale to było na prawdę bardzo małe tępo bo się bałem że mogę mu zaszkodzić, jak wygląda "trening" zawodników od najmłodszych lat ??

zakładając że Kuba (ten 6 latek) chciał by biegać to do tego 13 roku życia powinien robić pod okiem dorosłego same jak dla niego wolniutkie biegi ??

opisze ktoś ten temat lub jakiś link do artykułu na ten temat ??
PKO
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponieważ nie są jeszcze rozwinięci do końca fizycznie i bardzo łatwo o kontuzje do końca kariery, ponieważ szybko się może wypalić i skończyć biegać na młodziku/juniorze. Moja teoria. Zresztą, 6 lat i biegać? Po prostu może niech dużo będzie aktywny fizycznie- np pobiegnie do sklepu czy kolegi to powinno wystarczyć
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

nie to z tym 6 latkiem to był przykład, owszem raz ze mną dziarsko przebiegł ale to się raczej nie powtórzy..

jakie małe dziecko samo się zmusi do wysiłku które wg niego nie przyniesie rezultatów :)
tymocz1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak sie składa, że wlaśnie ja mam 12 lat i biegam regularnie 3, 4 a nawet 5 razy w tygodniu po 40-75 min(czyli średnio koło 9 km) i nic mi się nie dzieje, a biegam tak od roku. Mysle, że to zalezy głównie od chęci i zaangażowania. Wielu moich równieśników mówiło, że czasami będzie ze mnom biegało, a kiedy juz mamy biegać zawsze znajduja jakąs wymówke. Dotego często chodzę na basen, idę na rower czy gram w kosza, nogę czy siate . W końcu jak to się mówi biegać każdy może :oczko:
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

wydaje mi się, że dzieci mogą biegać nawet od 8-9 roku życia, trzeba jednak pamiętać, żeby to robić stopniowo.
Od wczesnych lat (mniej więcej 7 rok życia czy nawet wcześniej) dobra jest jakakolwiek aktywność fizyczna dziecka (gra w piłke nożną, zabawy biegowe -typu berek, gonitwa, czy nawet małe wyścigi, jazda na rowerze itp, pływanie) Co do pływania
ale pod żadnym pozorem nie może być dziecko do niej zmuszane :)
Jeśli marzy nam się, żeby z jakiegoś dzieciaka w przyszłości wyrósł świetny biegacz osiągający sukcesy za seniora a nie tylko do czasów juniorskich trzeba wziąć pod uwagę jedną rzecz:
że dzieciak, którego trenujemy/uczymy biegać w przyszłości może wybrać inna dyscyplinę sportu, jeśli będzie tylko biegał to nic z tego nie będzie, "biegacz powinien sprawdzać się dobrze również w innych dyscyplinach sportu"
więc tak do ok 14 (może nawet 16) życia należy dbać o ogólny rozwój fizyczny.
no i z tego co słyszałem w środowisku biegowym bywa wywierana presja na trenerów,lżeby suckesy były jak najszybciej, teraz, już... to nie jest dobre. Owszem - dobrze, że ktoś chce np. wygrać OOM czy MPJ, ale pamiętajmy - sukces w wieku juniroskich nie zawsze przekłada się na ten w wieku seniorskim
nie doprowadzajmy młodych do przetrenowania.
Pozdrawiam,
P.S - sorki za mój styl językowy, literówki itp :D
agam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja dzisiaj przebiegłam z moim 8,5 letnim synkiem 6km w 42 minuty. Uparł się strasznie że chce ze mną pobiec. Przez całą drogę buzia mu się nie zamykała :hahaha: Poza tym Mati od 6 roku życia chodzi na piłkę nożną i ogólnie kocha sport. Jest strasznie z siebie dumny że tyle przebiegł i już szykuje się na wtorkowe bieganie :taktak: .
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

paweł1946 pisze:ja biegam 25 km tygodniowo a biegam na 800 2;01 rocznik 94
Dobrze, że nie biegasz tygodniowo 15km i nie robisz 800m w 1:51...
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

oczywiście że można biegać od najmłodszych lat ;) tylko wiadomo, nie wolno się forsować zbytnio.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ