Regeneracja po długim wybieganiu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
woraazuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam !
Z racji wakacji jestem w stanie trochę więcej przyłożyć się do biegania, niż w roku szkolnym.
Z doświadczenia po obozach ( letnich i zimowych ) wiem, że po treningach interwałowych, szybkich, crossach, popołudniowy trening jest wskazany jako forma szybszej regeneracji dla organizmu ( zazwyczaj do 30minut wybiegania + rytmy + rozciąganie)
I tu nasuwa mi się pytanie :
1. Czy po wybieganiu 80min. oraz przyspieszeniami w trakcie biegu ( 10x 20'' ) należy wykonać też 2 trening w celu szybszej regeneracji ??? Czy to coś pomoże ???
Jeszcze jedno doświadczenie z obozu zimowego : po wycieczce biegowej trwającej ponad 2.5h popołudnie mieliśmy wolne od treningu. Wiem, że to nie jest porównywalne do 80' biegu, ale forma ta sama - wolny bieg, w celu zwiększania wytrzymałości.
A przy okazji, chciałbym zapytać:
2. Czy ktoś spotkał się z pewnego rodzaju ciągnieciem w (prawym) barku po około 60minutach rozbiegania, dłuższego treningu trwającego ponad 1h ??? Czuję ból można powiedzieć "pod obojczykiem" i uczucie jakby ściągało mi rękę w dół. Może jakieś specjalne ćwiczenia warto wykonać ???

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Drugi lekki trening jest zawsze w takim przypadku zawsze wskazyny.
Zreszta, duzo ruchu - zapobiega kontuzja,.
Bul ra,k -zmien czestotliwosc kroku.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

hej

- a na ból ręki : pływanie

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:na zapobieganie kontuzjom wskazany jest trening pliometryczny
Akurat ten typ treningu raczej powoduje kontuzje, niż im zapobiega. To jest dobry trening, ale nawet prawidłowo wykonany mocno obciąża, źle wykonany grozi kontuzją.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ