Zimna kąpiel.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
vito
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Wyczytałem gdzieś że po treningu zamiast gorącego natrysku lepiej wziąć zimny. Wczoraj po przebiegnięciu 18 km napuściłem pół wanny zimnej wody i siedziałem w niej z 5 minut. REWELACJA!. Wprawdzie nogi straciły czucie a po wyjściu były całe czerwone ale dziś czuję się wyśmienicie a zwykle na drugi dzień coś mnie bolało. Czy ktoś jeszcze tak robi?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak :)

krioterapia jest super.

następnm razem zwróć uwagę w jakim dziale zakładasz wątek, bardziej pasowałby do działu 'zdrowie' :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też, zwłaszcza po długich wybieganiach funduję sobie wannę z zimną wodą.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a ja wolę prysznic i naprzemienne puszczanie wody raz gorącej a raz zimnej. To tak jak z sauną. Nabieramy ciepła a potem wskakujemy do przerębla i tak na przemian.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Też miałem nieraz dylemat czy gorąca woda czy zimna. Najlepiej chyba gorąca woda po czymś intensywnym, siłowym na rozluznienie mięśni a zimna po czymś długim na pobudzenie.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Awatar użytkownika
depietro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:33

Nieprzeczytany post

A ja osobiście wypracowałem taktykę brania letniego prysznica (bardziej zimnego), by jednak pobudzić organizm i nie wpaść w rozleniwienie.
Jednak to pierwsza rzecz, kolejną jest polewanie zimną (prawie lodowatą) wodą nóg. Pomysł zaadaptowałem (choć odkrywczy nie jest) z zasady, że po większym wysiłku zawsze się schładza kopyta, ścięgna i mięśnie konia właśnie takim zimnym polewaniem. Po takim zabiegu schłodzenia i umyciu się, serwuję sobie gorącą polewkę (szczególnie na łydki) na nogi, dzięki czemu po wyjściu spod prysznica nie odczuwam żadnego dyskomfortu, jestem rześki i pobudzony.

Bene, finito.

P.S.
Chylę czoła przed osobą, która w zimowych warunkach po treningu wskakiwała i siedziała w zimnej wodzie ^^.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

UP, nie jest tak strasznie jak na to wygląda

Ja po mocnym treningu zamrażam nogi zimną wodą i polewam gorącą x2. Od razu czuje że mógłbym jeszcze jednak pobiegać ;-D Jednak obawiam się czy to zbytnio nie rozleniwia organizmu do samo regeneracji...i czasami tego nie robię. Jak myślicie ?
qdrake
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hejka,

ja osobiscie znam naprzemienne wkladanie nog do cieplej/zimnej wody po saunowaniu po kazdorazowym wyjsciu, mozna zaadoptowac i od czasu do czasu po treningu biegowym potraktowac tak stopy. Czasem tak robie, ale nie zawsze.
Lodowata, tudziez bardzo zimna kapiel, z tego co wiem polecana jest po dlugich wybieganiach zeby przyspieszyc regeneracje. Osobiscie nie probowalem, ale mam w planach :)

Pozdruffka!
Never stop exploring!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ