3km w 14 min

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
corey121
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!!!!!!!!!!!
Jestem nowy na forum. Moje pytanie brzmi następująco : 3km w 14 min za 3 miesiące da radę??????
Biegam swobodnie 30 min. ostatnio przebiegnięty dystans na 3,5 km to...21,5min :bum:
Jaki trening na ten dystans????? Moja waga 100kg wzrost 182 :bum:
Wiem , że jest mało czasu a ja jestem zapuszczony więc moja prośba do użytkowników co zrobić z tym fantem?????
Chciałbym zaznaczyć również , że mam pewne problemy z mięśniami ..piszczelowymi.. tzn nie mogc wyczuć co i jak ale zdarza się , że w trakcie biegu mi drętwieją i dalszy bieg jest niemożliwy.
I oczywiście pozdrawiam serdecznie!!!!!!!!!!
New Balance but biegowy
kristo79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.57
Życiówka w maratonie: 3.05.27

Nieprzeczytany post

Jeśli teraz biegasz 3km w ok. 20min.
Hmm nie jestem ekspertem,ale do 14min. To ``trochę`` Ci brakuje szybkości. A w 3 m-ce,jeśli nie masz naturalnie w genach-nogach itp.to może być ciężko.
Nie wszystko da się wypracować,szczególnie w 3-m-ce.

Nogi Ci drętwieją,ponieważ mięśnie i ścięgna nie są przyzwyczajone do takiego wysiłku.Jeśli nic wcześniej nie robiłeś, a teraz chcesz biegać i to jeszcze na wynik musisz uważać na kontuzję,bo tutaj Twoja waga niestety odgrywa kluczową rolę..Obciążasz stawy itd. stąd problemy prawdopodobnie.
Czasem biegam po górkach..

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
Awatar użytkownika
wojtekwydmuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim schudnij :) Nie wiem jak jestes zbudowany ale jeśli piszesz zapuszczony to myślę że możesz bezpiecznie 12 kilo w te 3 miesiące - jak się mylę niech ktoś poprawia.
Jak zredukujesz te 12 kilo ide o zakład że zrobisz te 14 minut. Oczywiście trenować bieganie też musisz :)
Na portalu znajdziesz plany treningowe.
corey121
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki serdeczne!!!!!!!!Zrzucić ok ale jaki trening do tego zrzucenia????Tak ,żeby nie obciążać stawów za mocno ale też żeby nie bylo to tylko długie wybieganie a nic z szybkości. Macie jakies pomysły?????? w dziale treningi wszystko pięknie ale podejrzewam, że te treningi są raczej dla ludzi nie zapuszczonych ;-)
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kristo79 pisze:Jeśli teraz biegasz 3km w ok. 20min.
znam takich, co zaczynają biegać i twierdzą, że biegają 3km w 7 minut więc może kolega ma problem z odległością a nie czasem bo 3km w 20 min to szybki marsz ;)
corey121
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Uwierz mi 3,5km w dwadziescia pare minut.............zatopek to ja nie jestem :bum:
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

corey121 pisze:Uwierz mi 3,5km w dwadziescia pare minut.............zatopek to ja nie jestem :bum:
biegaj coraz dłużej - zwiększaj czas wysiłku o kilka minut co jakiś czas - jak dojdziesz do 45 minut biegu to 3km powinieneś biegać już w zaplanowanym czasie bez żadnych planów treningowych
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

corey121 pisze:Jestem nowy na forum. Moje pytanie brzmi następująco : 3km w 14 min za 3 miesiące da radę??????
Biegam swobodnie 30 min. ostatnio przebiegnięty dystans na 3,5 km to...21,5min :bum:
Jaki trening na ten dystans????? Moja waga 100kg wzrost 182 :bum:
Powiem szczerze, że w pierwszej chwili chciałem Ci napisać, że obawiam się że raczej się nie uda ale dobrze że ugryzłem się w język (tudzież w palec na klawiaturze). Pomyślałem chwilę i... przecież ja to już zrobiłem! :bum: Ale od razu zaznaczam, że to nie było celowe ani dokładnie planowane i najlepiej gdybyś skupił się właśnie na schudnięciu i poprawieniu kondycji, a wyniki przyjdą same :)

Na swój pierwszy biegowy trening wyszedłem 29 sierpnia 2011 roku, ważąc 101kg przy wzroście 182cm. Niewiele ponad 3 miesiące potem, dokładnie 3 grudnia, w ramach testu na zajęciach BBL pobiegłem 3km w 13:50 :) Jak już pisałem, nie planowałem z góry tego testu - po prostu akurat był robiony, więc postanowiłem spróbować się pierwszy raz na takim dystansie.

Nie jestem ekspertem ale co do konkretnego planu radziłbym zrobić tak jak ja: Odchudzanie z bieganiem.pl oraz odżywiać się rozsądniej (żadnych dziwnych diet, po prostu jedz trochę mniej). Do opisanych w tym planie ćwiczeń ogólnorozwojowych dorzuć jeszcze przed bieganiem ćwiczenia na ból piszczeli, a 2-3 razy w tygodniu ćwiczenia stabilności ogólnej. Jeśli w pewnym momencie zauważyłbyś, że przez jakiś czas (np. 2 tygodnie) Twoja waga zatrzymała się w miejscu, w końcówce treningów zastąp bieg ciągły przebieżkami (np. takimi jak opisane w planie Szczupła sylwetka). Powinny pobudzić Twój metabolizm i zwiększyć nieco Twoją szybkość.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki! :)
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s

Nieprzeczytany post

Jako że ja też jestem świeżynka to podam ci coś na moim przykładzie.
Zacząłem biegać od początku roku . Wzrost i waga 190/80

Ostatniego stycznia dystans 3km pokonałem w 19,30 min
Ostatniego lutego (wczoraj) 3km pokonałem w 16,18 min

Zgodzę się z przedmówcami, nic na siłę bo się zniechęcisz, przemęczysz, nie daj Boże kontuzje, które cię spauzują.
Poza biegami warto poćwiczyć - ja np. robię brzuszki, przysiady, krzesełko przy ścianie. Kilka serii dla wzmocnienia.
Przesadziłem ostatnio 3 dni pod rząd po ponad 10km i czuję się zmęczony i nogi bolą (za głupotę trzeba płacić)
Praca, praca, praca. Nie wszystko na raz.
Pozdrawiam.
corey121
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A teraz to zgłupiałem :bum: 2 dni temu pobiegłem 3km i czas był taki 16.37 :bum: nic nie czaje heheheheh wczesniej 3,5km w 22min teraz 3km w 16,5. :bum:
Awatar użytkownika
nefreeo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53m:52s

Nieprzeczytany post

Postępy będą wraz z pracą - jednak nie przesadzaj - szkoda czasu na leczenie kontuzji :) Krok po kroczku a będzie coraz lepiej.
Wyzwany
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja taki wynik zrobiłem w ciągu miesiąca tylko trzeba dodać że wtedy jak zaczynałem biegać już trenowałem mma zaczynałem z wagą 89kg wzrost 185 po miesiącu treningu mma A po treningu różnie A to 5km sobie przebieglem na spokojnie A to 3km pomiędzy treningami jak biegałem to starałem się jak najszybciej ponieważ wiedziałem że mój organizm jest wypoczęty A i również przed bieganiem mniej więcej 30 min wypiłem sobie taką małą kawkę Ale bardzo mocna aby się pobudzić moja waga w ciągu miesiąca spadła o 8kg 200g mój wynik na 3km to 14min I nawet zrobiłem swoją życiowy dystans 15km A co do diety jakąś tam trzymałem Ale nie na siłę chodziło mi tylko o to aby dostarczyć wszystkich składników do organizmu tak że jak się chce to się da i wcale nie byłem "przetrenowany" "przemeczony"
Jajo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O cholerka, order dla tego pana się należy

Obrazek
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach