Pomoc z doborem treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
monii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie :)

Biegać zaczęłam w sumie w zeszłym roku, zaczęłam od bieżni początkowo szybki marsz potem trucht na 7,5 ... po 6 m-cach udawało mi sie przebiec na bieżni 5 km bez
zatrzymywania ( tempo 9 ). Jeden raz tylko udało mi się przebiec 10 km.
Zaczęłam też treningi na powietrzu 2-3 razy w tygodniu ( dodatkowo fitness lub pływanie)

Moim problemem było cały czas wysokie tętno, po takim okresie czasu ( 1 rok ) oczekiwałabym wzrostu wytrzymałości i spadku tętna. A tutaj cały czas moje tetno to ok 175-185 , przy
naprawde małej prędkości bo ja zazwyczaj truchtam. Mam 30 lat, ćwicze fitness jestem raczej wysportowana , a mimo tego moje tętno szaleje.

Z treningów rowerowych ( spinning na zajęciach ) musiałam zrezygnować bo mdlałam podczas gdy mało wyćwiczeni ludzie dają sobie rade.
Nie wiem już co jest nie tak, EKG w normie, żadnej nadwagi.
Czy może być tak że poprostu niektórzy nie mogą biegać ? nie mają predyspozycji ??

A może jest jakiś dobry trening aby powoli tętno zaczęło spadać. Słyszałam że bieg przy tak wysokim tętnie, nie jest zdrowy.
Nie chce przestawać biegać, z drugiej strony może nie pisany mi ten sport.

Co myślicie ?

Pozdrawiam
PKO
monii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nikt nie pomoże :(?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A jakie masz tętno spoczynkowe? (nawet na tym EKG to można wyczytać, możesz sobie też po prostu zmierzyć, policzyć ile razu uderzy Ci serce w ciągu np 15 sekund i pomnożyć przez 4 - sorry, jeśli to oczywiste)
Z jakiego jesteś miasta?
monii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej
Co do tetna spoczynkowego to niskie rano nawet 58.. a jak siedze i pracuje przy komputerze to np. 60,63

Poszłam wczoraj "pobiegać" i mój pulsometr cały czas kazał mi zwolnić bo przy naprawde małym truchcie mam 165, mimo ze naprawde ćwicze sporo
fitness, pływanie. Według pulsometru (suunto) powinnam iść szybkim marszem i wtedy mam tetno ok 130. podbiegne truchtem 200m i juz mam 165.
Znajoma która w ogóle nie ćwiczy weszła wczoraj na bieżnie i zrobiła 7 km i średni puls miała na poziomie 130.
Nie wiem juz zaczynam sie powoli podłamywać bo naprawde jak pobiegne odrboine szybciej to mam wrażenie że mi klatke rozpiera, znajomi mówią ćwicz to złapiesz kondycje...
no ale ile można ćwiczyć.
Biegałam przez 7 m-c na bieżni potem w terenie i cały czas to samo.

strasznie chce biegać, ... ale z drugiej strony niepokoi ten puls.

ps.Jestem z Warszawy.
pozdr.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po pierwsze - spróbuj nie patrzeć na pulsometr tylko truchtać tempem "konwersacyjnym" czyli takim żebyś mogła dosyć swobodnie mówić/rozmawiać. Jeśli tak biegnąc czujesz się źle (przez serce), to obawiam się że coś jest nie tak i trzeba by to zbadać u lekarza (np. test wysiłkowy?).

Po drugie - przeczytaj proszę artykuł Adama: http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004. Tam dowiesz się skąd u początkujących może brać się wysokie tętno oraz jeśli bardzo chcesz, zasady co do ustalania zakresów tętna do treningów (na podstawie rezerwy tętna, zamiast tętna maksymalnego).

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Znajomy miał taką dość podobną dysfunkcję, z tego co zrozumiałem brakowało mu jakiegoś hormonu odpowiedzialnego za górny próg pracy serca. W każdym razie średnia tętna na maratonie mtb w okolicach 190 to nie było dla niego nic niezwykłego. Serce w czasie wysiłku od razu szło mu na maksymalne obroty.
Poszedł do lekarza i dostał ten hormon w leku, teraz ma normalne tętna na zawodach, rzędu 150-160bpm. Warto jednak zajrzeć do lekarza, bo takie wysokie tętno nie jest normalne przy jakiej takiej kondycji.
The faster you are, the slower life goes by.
monii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

to chyba musze zmienic lekarza, bo moja lekarka po tym jak omdlalam na zajeciach zrobia tylko ekg i stwierdzia ze wszystko jest ok.

dzieki za pomoc
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

monii pisze:Witajcie :)

Biegać zaczęłam w sumie w zeszłym roku, zaczęłam od bieżni początkowo szybki marsz potem trucht na 7,5 ... po 6 m-cach udawało mi sie przebiec na bieżni 5 km bez
zatrzymywania ( tempo 9 ). Jeden raz tylko udało mi się przebiec 10 km.
Zaczęłam też treningi na powietrzu 2-3 razy w tygodniu ( dodatkowo fitness lub pływanie)

Moim problemem było cały czas wysokie tętno, po takim okresie czasu ( 1 rok ) oczekiwałabym wzrostu wytrzymałości i spadku tętna. A tutaj cały czas moje tetno to ok 175-185 , przy
naprawde małej prędkości bo ja zazwyczaj truchtam. Mam 30 lat, ćwicze fitness jestem raczej wysportowana , a mimo tego moje tętno szaleje.

Z treningów rowerowych ( spinning na zajęciach ) musiałam zrezygnować bo mdlałam podczas gdy mało wyćwiczeni ludzie dają sobie rade.
Nie wiem już co jest nie tak, EKG w normie, żadnej nadwagi.
Czy może być tak że poprostu niektórzy nie mogą biegać ? nie mają predyspozycji ??

A może jest jakiś dobry trening aby powoli tętno zaczęło spadać. Słyszałam że bieg przy tak wysokim tętnie, nie jest zdrowy.
Nie chce przestawać biegać, z drugiej strony może nie pisany mi ten sport.

Co myślicie ?

Pozdrawiam
jeśli ty mdlejesz podczas zajeć ze spiningu to niestety masz jakis problem zdrowotny, nadwaga czy jej brak nic do tego nie ma. Twierdzac zę jesteś wysportowana bo chodziłaś na fitness i mdlałaś na spiningu............................. to maxymalne oszukiwanie siebie swego organizmu. Polecam porządne badania ............................... a spoczynkowe EKG nie pokazuje prawie zadnych problemów.

Tompoz
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Znajomy miał taką dość podobną dysfunkcję, z tego co zrozumiałem brakowało mu jakiegoś hormonu odpowiedzialnego za górny próg pracy serca. W każdym razie średnia tętna na maratonie mtb w okolicach 190 to nie było dla niego nic niezwykłego. Serce w czasie wysiłku od razu szło mu na maksymalne obroty.
Poszedł do lekarza i dostał ten hormon w leku, teraz ma normalne tętna na zawodach, rzędu 150-160bpm. Warto jednak zajrzeć do lekarza, bo takie wysokie tętno nie jest normalne przy jakiej takiej kondycji.
jedna uwaga kolego do tego co napisałeś oczywiście nie liczac jakiś tam stanów chorobowych. nie moźna porównywac tętn różnych osób gdyż 18 latek wysokotętnowiec bedzie mial hr max., 215 a 50 latek niskotetnowiec bedzie miał 160 hr max. .
Srednie tętno z wysiłku nie świadczy o poziomie wytrenowania. A nawet dalej wysokie średnie tętno danego zAwodnika z krótkiego startu czasowo w porównaniu do poprzednich zawodów świadczy iż jest w formie dobrze rozgrzany jest nauczony pracy na wysokim zakwaszeniu na silne zdolności beztlenowe.

Tompoz
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

T.o.m.p.o.z pisze:Srednie tętno z wysiłku nie świadczy o poziomie wytrenowania. A nawet dalej wysokie średnie tętno danego zAwodnika z krótkiego startu czasowo w porównaniu do poprzednich zawodów świadczy iż jest w formie dobrze rozgrzany jest nauczony pracy na wysokim zakwaszeniu na silne zdolności beztlenowe.

Tompoz

Czyli ja - trenując rok, nadal mam wysokie tempo przy zwykłym bieganiu, a w czasie głupiego tempa prawie zawsze dochodzi do 200, raz nawet 216 jest całkiem w porządku ?
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

Może inaczej to że miałeś 216 na zawodach to nie oznacza że jesteś chory.
A np. z biegu na zawodach na 10 km to jakie masz średnie tętno ?

Tompoz
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tompoz, z którego forum szosowego jesteś ?
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
T.o.m.p.o.z

Nieprzeczytany post

Gump pisze:Tompoz, z którego forum szosowego jesteś ?
nie rozumiem pytania?

Tompoz
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytam, bo pisujesz również na forum szosowym :hejhej:
Legio Patria Nostra