plan przygotowań do maratonu
- martinelli
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Staram się przygotować od zera do maratonu we wrześniu.
Skąd mogę zdobyć jakiś sensowny plan treningów, przygotowań?
Staram się przygotować od zera do maratonu we wrześniu.
Skąd mogę zdobyć jakiś sensowny plan treningów, przygotowań?
- Pawel271
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:16:00
- Kontakt:
Od zera czyli żadnej aktywności że tak powiem prosto zza biurka.
A biegasz coś teraz ?
Planów masz mnóstwo w necie musisz go dobrać do swojego aktualnego wytrenowania czyli teraz np: jesteś w biec przez 30min.
Na tej stronie też znajdziesz kilka np: coś takiego http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Czemu akurat celujesz w maraton ?
napisz coś więcej
czyli dlaczego ten dystans i dlaczego akurat bieganie 
A biegasz coś teraz ?
Planów masz mnóstwo w necie musisz go dobrać do swojego aktualnego wytrenowania czyli teraz np: jesteś w biec przez 30min.
Na tej stronie też znajdziesz kilka np: coś takiego http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Czemu akurat celujesz w maraton ?
napisz coś więcej

Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
- martinelli
- Wyga
Jestem dość czynny sportowo, ale nigdy nie biegałem.
tylko koszykówka, tenis, rower.
maraton- dlatego że zawsze miałem go w głowie.
zamierzam wystartować w maratonei warszawskim- 30 września 2012, czyli Niedziela.
Czy w takim razie w przygotowaniach niedziela powinna być dniem wolnym czy właśnie tym najdłuższym treningiem?
tylko koszykówka, tenis, rower.
maraton- dlatego że zawsze miałem go w głowie.
zamierzam wystartować w maratonei warszawskim- 30 września 2012, czyli Niedziela.
Czy w takim razie w przygotowaniach niedziela powinna być dniem wolnym czy właśnie tym najdłuższym treningiem?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
nie ma to znaczenia - wszystko zależy od Twojego wolnego czasu, którego w niedziele najczęściej jest dużomartinelli pisze: zamierzam wystartować w maratonei warszawskim- 30 września 2012, czyli Niedziela.
- Pawel271
- Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:16:00
- Kontakt:
Słuchaj nie jest źle trochę się ruszasz w innych sportach więc wiesz że z dobrego treningu[zmęczenia] można czerpać wiele radości i przy okazji odpocząć psychicznie od problemów,pracy itp.
U mnie niedziela to zawsze były długie wybiegania z tego względu że miałem więcej czasu chociaż zdarzało się że zaczynałem biec o 4 rano. Dopasuj plan do swoich możliwości czasowych i do przodu.
Powodzenia i jeżeli wytrwasz to widzimy się na maratonie.
U mnie niedziela to zawsze były długie wybiegania z tego względu że miałem więcej czasu chociaż zdarzało się że zaczynałem biec o 4 rano. Dopasuj plan do swoich możliwości czasowych i do przodu.
Powodzenia i jeżeli wytrwasz to widzimy się na maratonie.
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
- Krzysiek_J
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 46:40
- Kontakt:
Pozwolą sobie podłączyć się pod temat, trenuje do maratonu w Dębnie 15 kwietnia (pierwszy raz), korzystam z planu treningowego dla początkujących (24 tygodnie) z pewnymi modyfikacjami typu krosy, podbiegi itp. Obecnie jestem na etapie 11 tygodnia wiec wg kalkulacji plan treningowy kończy się w lutym. Zastanawiam się co zrobić z półtora miesięczną przerwą od zakończenie planu treningowego do startu? Czy wystarczy że po zakończeniu planu przebiegnę próbnie dystans maratonu (planowo ostatni trening w 24 tygodniu) i potem przez pozostały czas będę podtrzymywać formę czy lepiej wydłużać trening powtarzając przykładowo tygodnie treningowe? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Krzysiek
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
to drugie wyjście - kopiuj wklej kilka pierwszych tygodni, tak żeby ustawić koniec planu zgodnie z docelowymi zawodami.
absolutnie nie biegać próbnie maratonu na półtora miesiące przed docelowym startem
absolutnie nie biegać próbnie maratonu na półtora miesiące przed docelowym startem

- Krzysiek_J
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 46:40
- Kontakt: