Domowy obóz biegowy: co i jak?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy ktoś z Was stosował tę metodę treningu? Jaki efekt daje bieganie 2 razy dziennie? Pytam głównie amatorów bo wiadomo że dla zawodowców jest to chleb powszedni. Jak rozplanować treningi? Rano mniej i wolniej a wieczorem na odwrót? Może macie jakieś artykuły na ten temat?
PKO
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Czy ktoś z Was stosował tę metodę treningu? Jaki efekt daje bieganie 2 razy dziennie? Pytam głównie amatorów bo wiadomo że dla zawodowców jest to chleb powszedni. Jak rozplanować treningi? Rano mniej i wolniej a wieczorem na odwrót? Może macie jakieś artykuły na ten temat?
Dobre... :) ja nie podpowiem.. ale tez sie chetnie dowiem
ania94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1h

Nieprzeczytany post

no właśnie ja też zaczynam dopiero bieganie 2x dziennie. wiem tyle, że rano jest o wiele ciężej bo masz niski poziom glikogenu czy coś takiego.. ja np więcej niż pół godzinki rano nie wycisnę
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od tego kiedy ci sie lepiej biega. jeśli wieczorem to rano zrób lekkie wybieganie, jakieś 10km a wieczorem trening zasadniczy. Taki obóz dwa tygodnie podbijasz kilometry a potem tydzień wyluzowanie i tak cały okres przygotowania do maratonu można robić (dwa, trzy cykle). Bieganie dwa razy na dzień jest raczej skuteczniejsze aniżeli raz na dzień ponieważ możesz sobie rozłożyć na dwie części. Lepiej jest biegać np. 12km rano i 15km wieczorem, zamiast 25km za jednym razem, oczywiście w każdym treningu. Wiadomo, że jeden długi bieg powyżej 20km się przyda ale wiecej nie ma sensu. Drugi zakres też można rozłożyc, rano jakieś 8km w dolnych widełkach zakresu a wieczorem jakieś 12km trochę szybciej. Można rano pobiec podbiegi (czy siłę biegową) a wieczorem 12km 2 zakresu, czy rano 8-10km bc2 a wieczorem WT 10 razy 400m. Wszystko w zależności od możliwości fizycznych zawodnika
R.S.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harpaganzwola pisze: Można rano pobiec podbiegi (czy siłę biegową)
a ja zawsze myślałem, że podbiegi to też siła biegowa
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy tę metodę można stosować dopiero od jakiegoś stopnia wtajemniczenia? Bo teraz biegam 60-65km/tydz w 4 wyjściach, w tym tygodniu chcę zrobić 5 wyjść i zobaczyć jak mój organizm zareaguje. Czy to nie za wcześnie na takie metody?
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Najlepiej stopniowo dochodzić do pewnych rzeczy. 60-65 km w 4 wyjściach czyli średnio ok 15km na jednej jednostce to już trochę jest. Można zrobić 6 treningów w 3 dni (np rano 6-8km wieczorem jakieś 8-12 km oraz jeden długi bieg i zobaczyć co z tego wyjdzie. Oczywiście podbiegi to siła biegowa, nie chciałem się rozpisywać o skipach, wieloskokach itp.
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ