Biegam od 9 tygodni, co dalej?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
dpogr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć Wam,
zacząłem biegać 9 tygodni temu. Najpierw plan 6-cio tygodniowy, kolejne dwa biegałem po 30 minut. Ostatni tydzień, który skończyłem dziś biegałem 40 minut. Mam 166 wzrostu i ważę już 79kg a zaczynałem z 83kg. :) Natomiast pytanie nasuwa mi się co dalej? Czy powinienem przedłużać sobie np. po 2 tygodniach o kolejne 10 minut biegu, czy może nie?
PKO
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Ja na twoim miejscu postawil bym sobie jakis cel, np konkretny bieg na powiedzmy 10km. Poszukaj sobie jakis plan treningowy na ten dystans i zacznij go realizowac. Jezeli po wakacjach bedziesz dobrze sie czul pomyslisz o jakims polmaratonie na wiosne i juz jesienia bedziesz realizowal jakies plany pod niego.

Z drugiej strony dobrze jak bys napisal jakie sa twoje glowne oczekiwania w stosunku do biegania, chodzi tylko o schudniecie, czy juz sie wkreciles i chcesz niezaleznie od tego pierwszego to kontynuowac ?
dpogr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miało być bieganie, by zrzucić kilka kg, bo jak się okazało, że zasznurowanie butów to wysiłek większy niż wbiegnięcie na schody to się odechciewało. I dokładnie podczas takiego zabiegu postanowiłem: trzeba zacząć biegać.
Pierwszy trening: ostre bieganie przez 35 minut. Było fanie :) Na drugi dzień to samo, by mnie zakwasy nie zjadły. Potem dzień wolnego i znów to samo... potem 2 tygodnie wolnego. Ale, że znów sznurówki mnie zabijały podczas wiązania, a raczej brzuch zacząłem szukać infa o bieganiu na necie. Znalazłem plan 10-cio tygodniowy, ale jak, że spokojnie dawałem radę biegnąć i to ostrym tempem 30 minut, stwierdziłem, że zacznę od 5 tygodnia. Po dwóch i pół tygodniu biegania, gdy wróciłem i wziąłem prysznic, chwilę odpocząłem i mnie trafiło :) Najpierw było... no nie jutro znów muszę biegać, a wtedy nagle... chciałbym już jutro, najlepiej zaraz. Nie sądziłem, że to naprawdę tak wciągnie. Biegnę i się uśmiecham :) myślę sobie jak debil jaki :-D ale po prostu to fajne.
Jaki cel? Chciałbym na jesieni 2012 zaliczyć maraton, bo pewnie wiosna to za szybko :) znajomi się śmieją, tylko po tych 9 tygodniach już im tak nie wesoło, no bo dalej biegam i gadam jak najęty o bieganiu :)
dpogr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja bym dobił do 60minut, potem jakieś przebieżki na koniec a ewentualnie do 90minut non-stop luźnego biegu
Czy dobicie do 60 minut zrobić tak jak zrobiłem z 30 do 40 minut, tzn. dołożenie 10 minut po dwóch tygodniach?
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dpogr pisze:
ja bym dobił do 60minut, potem jakieś przebieżki na koniec a ewentualnie do 90minut non-stop luźnego biegu
Czy dobicie do 60 minut zrobić tak jak zrobiłem z 30 do 40 minut, tzn. dołożenie 10 minut po dwóch tygodniach?
Dorzuć te 10 minut, ale tylko do jednego biegu, czyli 40, 40, 50, później 40, 40, 60. Jak będziesz to spokojnie biegał, możesz sobie poszukać jakiegoś planu
dpogr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dorzuć te 10 minut, ale tylko do jednego biegu, czyli 40, 40, 50, później 40, 40, 60. Jak będziesz to spokojnie biegał, możesz sobie poszukać jakiegoś planu
bati Twoja propozycja najlepiej mi się podoba, więc tak też zrobię :)

dzięki wszystkim za odpowiedź :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ