Podbiegi
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:52:18
- Życiówka w maratonie: brak
Nie mam już problemów aby biec ciaglę przez 60 minut.Dziś jednak chciałbym "zaliczyć" podbiegi. Mam wzniesienie o długosci około 250-300 metrów o nachyleniu około 7%(miękkie piaszczyste podłoże).Prosze o wskazówki jak powinień wyglądać ten trening dla mojego stanu wytrenowania?(ilość powtórzeń,tempo itp.)
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
zrób tak:
-normalna rozgrzewka
-20 minut spokojnego biegu
- rozciąganie
- ze dwie przebieżki po płaskim
-5 razy 100m podbiegu (nie biegnij na maksa ale dość mocno) z przerwą w spokojnym zejściu w dół, pierwsze powtórzenie odrobinę spokojniejsze, i ostatnie 20 metrów każdego powtórzenia naprawde mocno (ale na pewno nie na maksa)
nie polecam za pierwszym razem większej ilości powtórzeń i pamiętaj o tym że w podbiegach nie chodzi o to żebyś był jak najbardziej wykończony tylko żeby zwiększyć siłę mięśni i dlatego przerwy mają być dość długie do (prawie) pełnego wypoczynku tak żebyś kolejne powtórzenia wykonywał równie dobrze
-rozciąganie
pozdrawiam Buniek
-normalna rozgrzewka
- rozciąganie
- ze dwie przebieżki po płaskim
-5 razy 100m podbiegu (nie biegnij na maksa ale dość mocno) z przerwą w spokojnym zejściu w dół, pierwsze powtórzenie odrobinę spokojniejsze, i ostatnie 20 metrów każdego powtórzenia naprawde mocno (ale na pewno nie na maksa)
nie polecam za pierwszym razem większej ilości powtórzeń i pamiętaj o tym że w podbiegach nie chodzi o to żebyś był jak najbardziej wykończony tylko żeby zwiększyć siłę mięśni i dlatego przerwy mają być dość długie do (prawie) pełnego wypoczynku tak żebyś kolejne powtórzenia wykonywał równie dobrze
-rozciąganie
pozdrawiam Buniek
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
Proponuję na początek zrobić 3 serie oddzielone 3-4 minutowym odpoczynkiem (w truchcie lub marszu), a w każdej serii:
podbieg ok. 30 sekund, intensywność ciężko
powrót truchcikiem,
drugi raz tak samo,
trzeci raz intensywność - jeszcze ciężej ale nie na maksa,
przed podbiegami 15-20 minut rozgrzewki, po - 15 minut schłodzenie.
nie przejmuj się długością podbiegu, dystansem - zwróc tylko uwagę na czas i intensywność.
Zobacz jak na taki trening zareagują mięśnie. Być może masz silne nogi i dobrze będziesz znosił sesje siłowe, być może masz stosunkowo słabe (jak ja) i taki trening da ci w kość - nastepnym razem odpowiednio zmodyfikujesz sam.
podbieg ok. 30 sekund, intensywność ciężko
powrót truchcikiem,
drugi raz tak samo,
trzeci raz intensywność - jeszcze ciężej ale nie na maksa,
przed podbiegami 15-20 minut rozgrzewki, po - 15 minut schłodzenie.
nie przejmuj się długością podbiegu, dystansem - zwróc tylko uwagę na czas i intensywność.
Zobacz jak na taki trening zareagują mięśnie. Być może masz silne nogi i dobrze będziesz znosił sesje siłowe, być może masz stosunkowo słabe (jak ja) i taki trening da ci w kość - nastepnym razem odpowiednio zmodyfikujesz sam.
-
- Rozgrzewający Się
Buniek-trenowałem według Twoich zaleceń. Super trening.Dzięki.
Teraz będę się tego trzymał i zmieniał tylko ilości podbiegów i ich dystans(aby dojść do 200m-taki mam podbieg)
Teraz będę się tego trzymał i zmieniał tylko ilości podbiegów i ich dystans(aby dojść do 200m-taki mam podbieg)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Pozdrawiam 

-
- Rozgrzewający Się
Dzieki za rady! Artykuł oczywiscie czytałem wcześniej,ale zależało mi tu na forum aby bardziej doswiadczeni zawodnicy dali mi wskazówki,które będą odpowiednie do stanu mojego wytrenowania,terenu itp.
-
- Rozgrzewający Się
No tak jak mówią poprzednicy rozgrzewka przed i technika. Sam łączę bieg z podbiegami tyle że u mnie występują o nachyleniu do 30 stopni ale za to krótsze ok. 90-150m ale mam taką jedną trasę gdzie podbieg ma 1.4km z nachyleniem w początkowej fazie dobre 30 stopni jak nie więcej a później ok 10 stopni. Na końcówce już naprawdę mam dosyć hehe :D
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
tak dla jasności to w stopniach czy w procentach podajesz to nachylenie?gieri87 pisze:No tak jak mówią poprzednicy rozgrzewka przed i technika. Sam łączę bieg z podbiegami tyle że u mnie występują o nachyleniu do 30 stopni ale za to krótsze ok. 90-150m ale mam taką jedną trasę gdzie podbieg ma 1.4km z nachyleniem w początkowej fazie dobre 30 stopni jak nie więcej a później ok 10 stopni. Na końcówce już naprawdę mam dosyć hehe :D

-
- Zaprawiony W Bojach
róźnica niewielka - 30 to już hardkor tak czy siak
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
wielka wielka, bo 30% to jakieś 16° i to już jest bardzo dużo, a 30° to...hohohooooQba Krause pisze:róźnica niewielka - 30 to już hardkor tak czy siak

-
- Zaprawiony W Bojach
dlaczego 30% to 16 stopni? na jakiej podstawie?
edit: ok, pomyśałem i już wiem. nie było pytania.
edit: ok, pomyśałem i już wiem. nie było pytania.
-
- Zaprawiony W Bojach
widze że koledzy bedzacze mają problemy z podawaniem danych dotyczacych podbiegów ( podjzadów ). Otóz opisuje się podbiegi podjazdy w procentach
np. podbieg ma 1,5 km srednio 7 % max. 12 %
co oznacza że ma 7 % czyli na drodze o długości 100 metrów jest przewyzszenie 7 metrów czyli taki podbieg 1,5 km 7 % średnio ma na długości 1500 metrów ma przewyższenia 105 m.
np. bardoz strome podjzady na wyścigach kolarskich mają np. po 10-18 km średnie nachylenie 5-12 % a max. z 24 %
Passo Gavia , Mortiloro Zoncolan
Tourmale
Angrilu
Tompoz
np. podbieg ma 1,5 km srednio 7 % max. 12 %
co oznacza że ma 7 % czyli na drodze o długości 100 metrów jest przewyzszenie 7 metrów czyli taki podbieg 1,5 km 7 % średnio ma na długości 1500 metrów ma przewyższenia 105 m.
np. bardoz strome podjzady na wyścigach kolarskich mają np. po 10-18 km średnie nachylenie 5-12 % a max. z 24 %
Passo Gavia , Mortiloro Zoncolan
Tourmale
Angrilu
Tompoz
Tompoz