Wysokie tętno i wysoki wynik LT testu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
antyszkot
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na początek witam wszystkich forumowiczów - przyznam się że od dłuższego czasu bywam na bieganie.pl ale do tej pory nie miałem potrzeby rejestrować się na forum :oczko:

Przygodę z bieganiem zacząłem bardzo niedawno bo jakieś 6 tygodni temu i zachęcony tym jak dobrze się czułem po treningach postanowiłem zabrać się do tematu trochę bardziej poważnie - kupując pulsometr i książkę o treningu z pulsometrem autorstwa Friela. Dodam że przez ostatnie 3 lata byłem nałogowym palaczem i prowadziłem typowo studenckie życie co na pewno nie wpływało zbyt pozytywnie na moją formę :ble: Niemniej, z mocnym postanowieniem naprawy zacząłem biegać (czy raczej truchtać) dystans 4km parami z jedniodniowym odstępem pomiędzy (np pon, wt - sroda dzien wolny - czw, pt itd). Wtedy jeszcze nie miałem pulsometru i starałem się tak trenować tak żeby porządnie się zmęczyć. O ile na początku takiego treningu biegłem 4km ze srednia prekoscia 7 km/h o tyle po 4 tygodniach było to juz w okolicach 9 km/h (mierzone GPSem w telefonie). Tyle tylko że miesnie i stawy po takich 4 tygodniach mowily stanowcze dosc! (jak później przeczytałem miałem większość objawów typowego przetrenowania)

Wtedy zacząłem więcej czytać o programach treningowych i o tym z jaką intensywnoscia powinny byc wykonywane ćwiczenia. Po zakupie pulsometru zaczalem trenować zgodnie z planem z działu dla początkujących mającym przygotować do biegu na 5 km. Pierwsze dwa tygodnie przewidują biegi o długosci 15 - 20 minut. Załozenie bylo takie zeby nie przekraczac 75% HR max. Przeczytałem wcześniej na stronie bieganie.pl ze dla początkujących bardziej dokładnym sposobem będzie trening oparty o rezerwę tętna. Jednym ze wzorów wyznaczyłem swoje HR max i wyszło 195. HR rest zmierzone - 55. Zgodnie z formułą biegałem tak żeby utrzymywać intensywność w granicach 75% (czyli 160 w moim przypadku).

Teraz najzabawniejsza część: 2 tygodnie treningu zgodnie z programem i wyniki mam coraz gorsze! Tzn przy tym samym tętnie coraz słabsze czasy. 2 tygodnie temu zaczynałem w tempie srednim 7:41 min/km przy tętnie średnim 146 a w dniu dzisiejszym pierwszą część testu na LT pobiegłem w tempie 7:31 min/km ale już przy tętnie średnim 170! Koniec konców średnie tętno ostatnich 20 minut testu wyszło na poziomie 192 co wg Friela stanowi mój poziom LT. Zakres 2 strefy: 164 - 174. Co jeszcze śmieszniejsze, test zakończyłem sprintem po którym tętno osiągnęło wartość 207!

Moje pytanie brzmi, czy jest możliwe że liczba oznaczająca poziom LT którą otrzymałem z testu jest zawyżona? Wbrew zaleceniom autora przed testem nie zrobiłem sobie kilkudniowej przerwy od treningów, wydaje mi się również że mogłem pobiec jeszcze szybciej ale wolałem mieć pewność że ukończę test. Martwi mnie tez fakt że wskazania pulsometru są tak wysokie - czy oznacza to że jestem w beznadziejnej formie po paleniu papierosów czy po prostu "ten typ tak ma"?

Huh, trochę się rozpisałem... Tych co dotrwali do końca - bardzo proszę o komentarze i w miarę możliwości pomoc w rozwianiu miliona wątpliwości jakie opisałem.
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

I bardzo dobrze że zrobiłes stary dobry test friela . wyszło ci 192 to znaczy że masz indywidulany próg beztlenowy w okolicach tętna 192. jesteś po prostu wysokotętnowcem to jak kolor włosów i masz wysoki hr max. to oznacza że też mas z progi wysoko. Zaużmy na podstawie tego testu że masz hr max. 2009

hr max. 2009

tętno na progu beztlenowym 192

czyli

wybiegania WB 1 długie rób na tętnach do 75 5 hr max. czyli do 157 czyli biegnij tak żeby wiekszosc tętna na treningu WB 1 miec pomiedzy zaużmy 147-157.

A ciezkie interwały budujące moc na progu beztlenowym robić do tętna 192.

A jak będzie robił WB 2 to tak do tętna 82 % hr max. czyli do 172 czyli np. niech większośc treningu WB 2 będzie na tętnach 165-172.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ