Interwały - tętno?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Radosny021
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 73 kg wagi 180 wzrostu, biegam często jednak jest to dla mnie uzupełnienie do sztuk walki, które trenuje codziennie. Uważam, że moja kondycja jest dobra.
Chodzi mi o to, że gdy biegam na luzie tętno jest w granicach 120-150, także wszystko OK, natomiast gdy wchodzę na interwał (Robie zazwyczaj 10x sprint 25-30 sek, wbieganie po schodach na maxa itp) Moje tętno maksymalne jakie udało mi się osiągnąć wynosiło 175 i nie mogę wejść na większe chociaż zasuwałem ile sił. Mógłby się ktoś do tego odnieść dlaczego tak jest? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :usmiech:
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Radosny021 pisze:Witam. Mam 73 kg wagi 180 wzrostu, biegam często jednak jest to dla mnie uzupełnienie do sztuk walki, które trenuje codziennie. Uważam, że moja kondycja jest dobra.
Chodzi mi o to, że gdy biegam na luzie tętno jest w granicach 120-150, także wszystko OK, natomiast gdy wchodzę na interwał (Robie zazwyczaj 10x sprint 25-30 sek, wbieganie po schodach na maxa itp) Moje tętno maksymalne jakie udało mi się osiągnąć wynosiło 175 i nie mogę wejść na większe chociaż zasuwałem ile sił. Mógłby się ktoś do tego odnieść dlaczego tak jest? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :usmiech:
oco ty właściwie pytasz ?
czy startujesz w konkursie kto ma wieksze tetno ?

twe pytanie chyba wynika z całkowitewj niewiedzy

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Radosny021 pisze:Moje tętno maksymalne jakie udało mi się osiągnąć wynosiło 175 i nie mogę wejść na większe
Wyższe tętno możesz osiągnąć tylko na dłuższych odcinkach. 30 s to za krótko.
A po co Ci wyższe tętno? Jeśli tylko po to żeby było wyższe to nie ma żadnego sensu.
Radosny021
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po prostu jestem ciekaw, dlaczego większość osób które biegają interwały dochodzą do tętna 180,190, a ja mam takie niskie przy wysiłku maksymalnym, pytam po prostu z ciekawości
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to napisałem, że 30 s to za krótki wysiłek, nawet jeśli maksymalny.
Tętno jest dobrym wskaźnikiem dla wysiłków tzw tlenowych, czyli trwających "długo".Maksymalny wysiłek 30 sekundowy to nie jest wysiłek tlenowy i tętno nie ma nic do tego. Sprinterzy nie trenują bazując na tętnie tylko średnio i długodystansowcy.
Radosny021
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok, już w takim razie rozumiem :) Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tak jak Adam wspomniał - za krótki czas.

Ale przykładowo wrzucę info z mojego dzisiejszego treningu.

Trenuje wg amerykańskiej szkoły i dzisiaj na interwałach 4minutowych w tempie 4:00 czyli 1km :) wychodzi mi przy 5 powtórzeniu tętno 190 bpm.

Mój HRmax to 209.

Daje to jakieś 91% HRmax - jeśli dobrze pamiętam w treningach interwałowych McMillan zaleca tętno max 92%.
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przemekWCH pisze:Tak jak Adam wspomniał - za krótki czas.

Ale przykładowo wrzucę info z mojego dzisiejszego treningu.

Trenuje wg amerykańskiej szkoły i dzisiaj na interwałach 4minutowych w tempie 4:00 czyli 1km :) wychodzi mi przy 5 powtórzeniu tętno 190 bpm.

Mój HRmax to 209.

Daje to jakieś 91% HRmax - jeśli dobrze pamiętam w treningach interwałowych McMillan zaleca tętno max 92%.
bp w okolicach 92 % hr max. jest induwidualny prog beztlenowy . Gdy ktos robił badanai wydolnosciowe w formie klasycznego testu do odmowy to jest taki drugi gwałkowny wzrost zakwaszenia. Robiłes kolego po prostu trening podnoszący mopc na progu beztlenowym byl to trening pod tym progiem budujący moc na tym progu. Widac ze bardzo ładnie pilnowales tętn ai na koniec ostatniego 4 minutowego powtorzenia miales tetno max. 92 %.
Bardzo madry trening cieżki ale budujący.

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Radosny021 pisze:Po prostu jestem ciekaw, dlaczego większość osób które biegają interwały dochodzą do tętna 180,190, a ja mam takie niskie przy wysiłku maksymalnym, pytam po prostu z ciekawości
przeczytaj kolego w dziale trenin gmoj post o tetnach i pulsometrach tam masz iodpowiedz

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:No to napisałem, że 30 s to za krótki wysiłek, nawet jeśli maksymalny.
Tętno jest dobrym wskaźnikiem dla wysiłków tzw tlenowych, czyli trwających "długo".Maksymalny wysiłek 30 sekundowy to nie jest wysiłek tlenowy i tętno nie ma nic do tego. Sprinterzy nie trenują bazując na tętnie tylko średnio i długodystansowcy.
tak jest skąd np. wkolarsrtwie trenin ginterwałoqwy gdzie interwały by trwały 30 sekund jest trenowany nie pomairem tętna ale mocą generowana

Tompoz
Tompoz
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Oczywiście kolega może osiągną wyższe tętno nawet przy tak krótkich interwałach wystarczy robić krótsze przerwy ale wtedy charakter wysiłku zmieni sie nie co na bardziej wytrzymałościowy, kosztem szybkościowo-siłowego (bieg po schodach)
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ