trening z mysla o 5km i 10km - prosba o pomoc

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
juancruz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc,
pisze do Was z zapytaniem odnosnie treningu: chcialbym w przyszlym roku skupic sie na dwoch dystansach: 5km i 10km

Myslalem, aby zmiksowac trening na 5km i na 10km i biegac:
- 2x w tygodniu robic szybkosc pod katem 5km
- jedno weekendowe dluzsze bieganie pod katem 10km

Czy posiada ktos z Was taki plan lub wie, gdzie mozna go odnalezc w sieci?

biegam w sumie 3 lata z roczna przerwa (2008) z powodu wypadku. Mam 31 lat, 191cm, 92kg i w tym sezonie biegalem kilka razy 5km (od 35:07 w kwietniu do 26:40 w czerwcu) oraz raz maraton (5:08) po miesiecznej przerwie w bieganiu. 10km bieglem tylko na Ecco i wyszlo 1h01

chcialbym biegac 5km w okolicach 25min i 10km w okolicach 55min

moge biegac 3x w tygodniu (czasem 4x w tygodniu)

czy moglibyscie mi pomoc? poratowac jakims planem? skierowac do kogos kto potrafilby stworzyc takowy plan (jestem z W-wy)

dziekuje

juancruz
PKO
Awatar użytkownika
sebbor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:38
Życiówka w maratonie: 2:38

Nieprzeczytany post

Trening pod 5-10 jest bardzo podobny. Plany np tu:
http://bieganie.pl/?cat=19
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

znam te strone - korzystam z niej

treningi zblizone, ale to chyba nie o to chodzi dokladnie, aby brac szybkosciowe z "piatki" a z "dziesiatki" weekendowe dlugie...

to musi/powinien chyba raczej byc mix z glowa zrobiony
Awatar użytkownika
Jędrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na tym poziomie wynikowym wystarczy realizować plan na 10km, a piątkę poprawisz automatycznie!

A dla czego dziesiątka? bo łatwiej jest osiągnąć dobry wynik na 5km z treningu pod 10km niż odwrotnie.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie 10km powinieneś bez większych problemów robić w 45-48min. Samemu biegam regularnie dopiero od kilku miesięcy, a mam dość sporą nadwagę (obecnie 94kg przy 172cm wzrostu) i 10km dzisiaj zrobiłem w 52:28. Celuj wyżej :oczko:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

joancruz - przecież 5 i 10 km to nie są dystanse ze sobą niepowiązane.
To nie jest 100m i 42 km.
Trenuj do dyszki i tyle, tak jak Ci koledzy radzili.
gosiazgora
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No wlasnie, ja biegam regularnie 1,5 m-ca i pierwsza 10-ke zrobiłam w 57 min. Wczoraj 12,6 km w 1,09 h. Nie mam zadnego planu treningowego, po prostu sobie biegam. Chciałabym zejsc ponizej 50 min. tez rozgladam sie za jakims planem. Fakt jest ich mnostwo, ale nielatwo je dopasowac do swoich mozliwosci. Przyjmujac ze sa trzy zakresy biegowe, wydaje mi sie, ze biegam w gornym pułapie pierwszego zakresu w koncowce przechodzac na drugi. Najdluzszy dystans jaki zrobilam to 15 km. Biegam, bo to lubie, mam 34 lata i nigdy wczesniej nie biegalam, ale mam ochote sie sprawdzic w jakis zawodach. Moze półmaraton na wiosne. Biegac, powoli wplatac przebiezki, czy jednak zaczac jakis konkretny plan biegowy?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Oczywiście wraz z treningiem czasy na zawodach będą się skracały (może naprzykład będziesz biegać 10k w 40 min).
Ale musisz się zastanowić co będzie Ci sprawiać największą przyjemność.
Jakiego rodzaju intensywność? Raczej długa czy raczej krótka?

Czy raczej wyścig trwający np 25 minut czy raczej 50 minut a może 1h40?
Im dłuższy tym oczywiście niższa intensywność (w %Hrmax).
gosiazgora
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie wole biegi dlugie, raczej siebie nie widze w biegu ponizej 10 km. A co do 40 min, to jeszcze chyba odlegla przyszlość, ale apetyt rosnie w miare jedzenia:) Mysle tez o zakupie pulsometra, ale jak juz cos kupowac to porzadniejszego z GPS-em. Myslalam o Garminie 305, 405 jest fajniejszy, ale dwa raxy drozszy. Nie wiem jakie mam podczas biegu tetno, ale chyba nie za wysokie, bo moge w miare swobodnie mowic. Jesli nie zaczne za szybko, to jest chyba, pomijajac koncowke, caly czas na podobnym poziomie. Czasem zdarza sie jakis gorszy dzien, kiedy szybciej sie mecze, zwalniam wtedy po prostu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ