tętno spoczynkowe
- Kolarz
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Polski kolarz zAwodowy Gwiazdowski zwycięństwa klasyku pucharu świata w Zurichu opowiadał kiedyś w Eurosporcie że jego najmniejszy teno spoczynkowe wynosiło 28-29 uderzeń na minutę. Ale wtedy gdy był w maxymalnej formie gdy wygrywał swoje najważniesze wyścigi m.in. ten p[uchar świata to tętno spoczynkowe miał wcale nie najmniejsz egdyż miał okołó 32-33. Jestem ciekawy jka to jest u was koledzy i koleżanki ewentualnie czy usiebie zaopserwowaliście inne zjawiska związane z tętnem ewentualnie z wnioskami wynikajacymi z poziomu tętna.
Tompoz "Kolarz"
Tompoz "Kolarz"
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
niższe tętno spoczynkowe jest efektem powiększenia mięśnia sercowego a więc powiększenia objętości wyrzutowej serca, aby utrzymać stału poziom objętości minutowej zmniejsza się ilość uderzeń serca na minutę.
powiększenie mięśnia sercowego polegające na zwiększeniu jego pojemności i grubości ścianek jest jednym z efektów treningowych
z tego teoretyczny wniosek że im niższe tętno spoczynkowe tym potencjalnie wyższy poziom wytrenowania.
ale nie ma tak prosto - tętno jest regulowane przez wiele czynników - miedzy innymi przez aktywność układu nerwowego, poziom hormonów itp więc sądzę że okreslenie stanu wytrenowania od poziomu tętna spoczynkowego to trochę za daleko idący wniosek...
powiększenie mięśnia sercowego polegające na zwiększeniu jego pojemności i grubości ścianek jest jednym z efektów treningowych
z tego teoretyczny wniosek że im niższe tętno spoczynkowe tym potencjalnie wyższy poziom wytrenowania.
ale nie ma tak prosto - tętno jest regulowane przez wiele czynników - miedzy innymi przez aktywność układu nerwowego, poziom hormonów itp więc sądzę że okreslenie stanu wytrenowania od poziomu tętna spoczynkowego to trochę za daleko idący wniosek...
SBBP.WAW.PL
- Kolarz
- Rozgrzewający Się
i tu z kolego sie nie zgodze a dokładnei z ostatnim zdaniem uważam ze nalejące teno spoczynkowe jest znakiem świadczącym o rosnacym wytrenowaniu szczególnie gdy dotyczy to zawodników zbyt długo nie trenujących wtedy malejace tetno spocvzynkowe świadczy bardoz jednoznacznie o rosnącym wytrenowaniu. Oczywiscie inny temat jest u zawodników juz troch etrenujacyh wtedy jka kolega bardfoz dokładnie opisał jest wiele czynników warunkujacyh poziom tego tetna czym przykładem jest wypowied xzkolegi Gwiazdowkiego.
Tompzo"Kolarz"
Tompzo"Kolarz"
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
Kolarz : Znam wielku kolarzy ktorzy byli lepsi od Gwazdowskiego a mieli o wiele wieksze tetno spoczynkowe (np Fondriest, ) a sam Indurain mial wlasnie cos kolo 28 . A roznica w klasie
miedzy Gwiazdowskim a pozostalymi jednak jest znaczna
Tetno jest jednym z wielu czynnikow i nie nalezy go przeceniac .
Tetno spoczynkowe natomiast jest waznym elementem sprawdzania
stanu organizmu , jesli np tetno spoczynkowe ktoregos ranka
jest wyraznie wyzsze niz wczesniej , moze to byc oznaka przetrenowania - i sugeruje sie zmiane planu treningowego .
miedzy Gwiazdowskim a pozostalymi jednak jest znaczna

Tetno jest jednym z wielu czynnikow i nie nalezy go przeceniac .
Tetno spoczynkowe natomiast jest waznym elementem sprawdzania
stanu organizmu , jesli np tetno spoczynkowe ktoregos ranka
jest wyraznie wyzsze niz wczesniej , moze to byc oznaka przetrenowania - i sugeruje sie zmiane planu treningowego .
[i]swim - bike - run [/i]
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
jezeli chodzi o klarzy(zaodowych i przy kasie) to na ich tetno ma wplyw EPO. Jest to srode brany przez klarzy jak vit.C. Chociaz teraz ich kontrole przystopowaly.kto sledzil afere z tour de france to wie ze 95% peletonu zawodowego to koksiarze.Jezli chodzi tentno to ich nie mozna brac pod uwage.To jest inny swiat sportu.
Bogdan Sądel
Pulsar Sport
Pulsar Sport
- Kolarz
- Rozgrzewający Się
pisząc że malejące tętno spoczynkowe świadczy o rozwoju wytrenoawania chodziło mi o danego zawodnika a nie porównywanie tęn spoczynkowych u róznych zawodników iwdze ze koledzy nie czytaja dokładnei postów.
Tompoz
-
- Zaprawiony W Bojach
kolarz
rozumiem że chodziło o badanie ogólnej tendencji? tzn np branie pod uwagę tetna spoczynkowego średniego w tygodniu? albo w jakimś innycm okresie? dzienne wahania mogą być duże
, poza tym jak zniwelować wpływ innych czynników na poziom tetna spoczynkowego? a chociażby to czy jesteś wyspany w danym dniu? a przed zawodami moze Ci wogóle skakać do góry. i co, wtedy znaczy że nie jesteś wytrenowany? najlepszym wskaźnikiem wytrenowania jest poprawa wyników sportowych. można to sprawdzić stosując sprawdziany lub starty kontrolne.
rozumiem że chodziło o badanie ogólnej tendencji? tzn np branie pod uwagę tetna spoczynkowego średniego w tygodniu? albo w jakimś innycm okresie? dzienne wahania mogą być duże

SBBP.WAW.PL
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
Dziś rano miałem robione EKG spoczynkowe, pani, która przeprowadzała badanie była w szoku. Najpierw kazała mi się rozluźnić, następnie sprawdzała poprawność połączeń elektrod, po czym spytała się "Czy ja zawsze taki wolny jestem?" Pytam, zależy w czym? Ona: Bo tętno mi tu pokazuje 35 - 38, przecież to zapaści można dostać. Ja mówię, że biegam, a Ona, że z takim tętnem (35) u nas na oddziale pacjenci są kwalifikowani do rozrusznika. Teraz pytanie, czy takie tętno spoczynkowe po 8 miesiącach biegania jest ok?
Waga: 78
Wzrost: 177
- niuniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:46
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=sjZ_s3EeSwAsmoła pisze:Dziś rano miałem robione EKG spoczynkowe, pani, która przeprowadzała badanie była w szoku. Najpierw kazała mi się rozluźnić, następnie sprawdzała poprawność połączeń elektrod, po czym spytała się "Czy ja zawsze taki wolny jestem?" Pytam, zależy w czym? Ona: Bo tętno mi tu pokazuje 35 - 38, przecież to zapaści można dostać. Ja mówię, że biegam, a Ona, że z takim tętnem (35) u nas na oddziale pacjenci są kwalifikowani do rozrusznika. Teraz pytanie, czy takie tętno spoczynkowe po 8 miesiącach biegania jest ok?
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
- Tylko jeśli w to wierzysz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:49
Ja tetno spoczynkowe mam 32, jak robilam EKG i lekarz odczytal zapis to nie pozwolil mi wracac do domu tylko od razu pogotowie zabralo mnie na kardiologie, spedzilam tam ponad tydzien i robili mi wszystkie mozliwe badania, okazalo sie ze moje serce ma sie calkiem dobrze, pracuje idealnie, lekarze byli w szoku ze w tak mlodym wieku mozna sobie tak ,, wytrenowac serce,,.. wtedy mialam 17 lat 

-
- Zaprawiony W Bojach
Moje spoczynkowe jak ostro trenuję jest w granicach 40-42 a przy luzowaniu przed startowym spada do 37-38.
Zaczynając biegać prawie 3 lata temu miałem 55-60 i dość szybko bo po około biegania roku uzyskałem okolice 40.
Co ciekawe mój HRmax to 206 a mam 40 lat,więc żadne wzory wyliczające tętno maksymalne się u mnie nie sprawdzają.
Zaczynając biegać prawie 3 lata temu miałem 55-60 i dość szybko bo po około biegania roku uzyskałem okolice 40.
Co ciekawe mój HRmax to 206 a mam 40 lat,więc żadne wzory wyliczające tętno maksymalne się u mnie nie sprawdzają.