Wydolność

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Zwykły_Szary_Ja
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam,moje pytanie dotyczy tego w jakim zakresie nalezy biegac aby poprawic wydolność i polepszyc próg mleczanowy, czy jest to 80% czy 85% Tętna maxymalnego?
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wywołuj wilka z lasu. Dyskusja na ten temat na amerykańskim forum liczyła 130 stron. Streszczając fachowców, w treningu próg mleczanowy nie ma większego znaczenia. Chodzi o kształtowanie wytrzymałości specyficznej do każdego dystansu, no i uzyskiwanie wysokich prędkości. Jakie znaczenie ma próg mleczanowy dla amatora? Zerowe.

Poprawa wydolności? Dojdź do 240/km bieganych tygodniowo, wtedy można kombinować. Do tej pory będziesz się poprawiał w maratonie ze zwykłego truchtania, przeplatanego przebieżkami i podbiegami, no i startów na krótszych dystansach.
tomasz

Nieprzeczytany post

Wpisz w wyszukiwarkę Ryszard i przeczytaj jego posty. Na stronie głównej poszukaj o progu mleczanowym, oraz o Teście Żołądzia. Poczytaj i sam oceń.
Wilk w lesie pozostanie.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No, ja bym radził jednak oprzeć się na trenerach, którzy mają wyniki w biegach, nie na teoretykach. Np. na Danielsie, Canovie czy kilku innych dostępnych w sieci.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nagor ty chyba nie wiesz ale Ryszard to nie teoretyk, ale przede wszystkim praktyk i troche dobrych zawodnikow przez jego rece sie przewinelo mdz innymi Korzeniowski.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Michał, nie chcę się kłócić, ale ja nie znam żadnego dobrego biegacza trenowanego przez pana Ryszarda. Owszem, Korzeniowski, ale to chodziarz, chód to specyficzna, techniczna konkurencja. Według mnie - nie ma porównania do Danielsa czy Canovy, oni mają realne biegowe wyniki, a ich filozofia znacznie się różni od tej prezentowanej u nas na forum. Dlatego ja raczej skłaniam się ku nim.
Awatar użytkownika
Dreamer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

[quote="Nagor"]oni mają realne biegowe wyniki, a ich filozofia znacznie się różni od tej prezentowanej u nas na forum. quote]
Co masz na mysli, piszac to powyzej?
"The more I run, the more I want to run, and the more I live a life conditioned and influenced and fashioned by my running. And the more I run, the more certain I am that I am heading for my real goal: to become the person I am."
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

To temat na kilka tekstów, które powoli się pojawiają. Chodzi o organizację treningu i przede wszystkim o prędkości. Tamci trenerzy nie traktują zakwaszenia krwi jako ostatecznej wyroczni - jest to tylko jedna ze wskazówek w treningu. Może dlatego, że nie sprzedają pulsometrów ; )
tomasz

Nieprzeczytany post

Przecież Canova to niemalże wyłącznie praca na zakwaszeniu.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A rozmwaiales z Ryszardem na temat treningu sredniaków??
On zgadza sie pod wieloma wzgledami z canova czy danielsem. Pisal to gdzies na forum, ze sredniak powininen trenowac tolerancje na mleczan. Moze i wciska troche kitu z pulsometrami i zakwaszarkami, ale taka juz jego praca. Na pewno pulsometr jest lepsze na poczatek dla amatora niz bieganie bez trenera.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja jestem oczywiście za używaniem pulsometrów przez amatorów, a także przez początkujących. To może ich powstrzymać przed zbyt szybkim bieganiem. Ale u profesjonalistów to już nie działa tak prosto.

U Canovy, wbrew pozorom, nie ma aż tak dużego zakwaszenia (proporcjonalnie połowa polskich juniorów pracuje na wyższych zakwaszeniach). Po prostu ma tak mocnych zawodników, że oni na bardzo dużych prędkościach biegają na relatywnie niskich zakresach. Według mnie podstawową różnicą jest to, że on i inni podobni mu trenerzy nie wychodzą w treningu od zakwaszenia. Akurat Canova wychodzi od prędkości, stosuje pewne prędkości i dopiero potem patrzy, jak to wygląda na zakwaszeniu. U nas niektórzy robią odwrotnie. To nie znaczy, że to jest złe oczywiście.

Ale u pana Ryszarda kontrowersyjna jest ta teza o bieganiu pod progiem i to koniecznie tuż pod. Znam kogoś, komu tak to twierdzenie padło na mózg, że wykończył tym podprogowym bieganiem dosyć mocną zawodniczkę, zaczłapała się dziewczyna.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ryszard mowi o bieganiu pod progiem zawodnikom ktorzy biegaja ok 3h w maratonie czy chodziaza na 50km. Po co maratonczyk na 2.20 ma biegac pod progiem jak jego bieg na maratonie odbywa sie w okolicach 3mmoli. Prof zoladz jest za tym zeby wszyscy biegali pod progiem, ale ryszard pisal kiedys na forum ze po co sredniakowi bieganie pod progiem.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Dreamer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chlopaki, napiszcie w dwoch slowach, co to jest bieganie pod progiem?
"The more I run, the more I want to run, and the more I live a life conditioned and influenced and fashioned by my running. And the more I run, the more certain I am that I am heading for my real goal: to become the person I am."
tomasz

Nieprzeczytany post

Canova ustala MAX LASS i do niego dąży. Konieczny jest cel, w kierunku którego realizowany jest cały trening. Tym celem jest bieg w określonym czasie bez gwałtownego wzrostu mleczanu, bo to powoduje niemożność utrzymania tempa. Cała idea treningu polega więc na tym, że zawodnik musi utrzymać określone zakwaszanie przez określony czas. To jak Canova to realizuje, to inna sprawa.

Natomiast trening na czas przynajmniej 3h, polega na doskonaleniu głównie procesów tłuszczowych i utleniania pirogronianu. Z punktu widzenia bioenergetyki, bieganie powyżej progu mleczowego doskonali nie to, co jest najważniejsze.

Problem polega na tym, że nie ma sensu zestawiać idei Ryszarda z Canovą, bo każdy odnosi swoje propozycje do zupełnie innych bioenergetycznie wysiłków.

Dreamer – poszukaj. Na stronach serwisowych Deck o tym pisał. Wcześniej również podałem informację gdzie należy szukać, konkretnie… 10cm wyżej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ