Komentarz do artykułu Testy wydolnościowe w treningu biegowy
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No i proszę, mamy w końcu tekst odnoszący się do progów, ich interpretacji, itd.
Ja mimo, że jestem niewierzący
(w progi) to uważam, że tekst jest bardzo dobry i chwała za niego Deckowi.
Ja mimo, że jestem niewierzący

- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Pierwszy w Polsce przejzysty tekst dla ludzi. Naprawde super.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
- henley
- Zaprawiony W Bojach
Wielkie dzięki za ten artykuł. Pewne sprawy wreszcie się powoli wyjaśniają.
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
-
- Rozgrzewający Się
Chciałabym sobie zrobić ten test, gdyż mam dostęp do urzędzenia mierzącego poziom stężenia mleczanu. Rozumiem, że test ma wyglądać tak, że biegnę 5 odcinków przez załóżmy 6 min na przerwach 1 min. Jak dobrać obciążenie? W teście Żołędzia było, żeby na podstawie tętna. Jak mam HRmax 193 to czy mam zacząć od tętna 130 i zwiększać co 10 na każdym kolejnym odcinku? Dojdę wtedy do 170, no bo przecież nie utrzymam tętna 190 przez 6 min. Jak się mylę to mnie poprawcie.
-
- Wyga
fajny tekst 
ale- Badania wskazują, że stężenie mleczanu skorelowane jest z rozwojem zmęczenia, im większe stężenie mleczanu, tym większe zmęczenie układu mięśniowego.
Badania wskazują również na wysokie zmęczenie mięśni przy stosunkowo małym stężeniu LA we krwi

ale- Badania wskazują, że stężenie mleczanu skorelowane jest z rozwojem zmęczenia, im większe stężenie mleczanu, tym większe zmęczenie układu mięśniowego.
Badania wskazują również na wysokie zmęczenie mięśni przy stosunkowo małym stężeniu LA we krwi

gg 2097932 służę pomocą :)
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak dla mnie to przydałaby sie prezentacja tych najsłynniejszych testów
Zołądzia jest w miarę, ale Conconiego + innych Włochów
Takie zestawienie w jednym miejscu środków którymi możemy określić naszą dyspozycję
Zołądzia jest w miarę, ale Conconiego + innych Włochów
Takie zestawienie w jednym miejscu środków którymi możemy określić naszą dyspozycję
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Obciążenia dobiera się tak: biegniesz pięć odcinków z tętnami HRmax-50ud/min, -40, -30, -20 i -10. Ważne jest, aby znać swoje aktualne HRmax, a nie brać najwyższe jakie się kiedykolwiek udało osiągnąć. Kolejna istotna sprawa, to NALEŻY ZACZYNAĆ POWOLI bieg na każdym odcinku i spokojnie dochodzić do tętna docelowego. Do analizy bierze się średnie tętno z ostatnich 3min, więc są teoretycznie 3min na rozpędzenie się. Jak zaczniesz za szybko, to podskoczy ci stężenie mleczanu i sztucznie obniżysz sobie próg.Sylwia-misiak pisze:Chciałabym sobie zrobić ten test, gdyż mam dostęp do urzędzenia mierzącego poziom stężenia mleczanu. Rozumiem, że test ma wyglądać tak, że biegnę 5 odcinków przez załóżmy 6 min na przerwach 1 min. Jak dobrać obciążenie? W teście Żołędzia było, żeby na podstawie tętna. Jak mam HRmax 193 to czy mam zacząć od tętna 130 i zwiększać co 10 na każdym kolejnym odcinku? Dojdę wtedy do 170, no bo przecież nie utrzymam tętna 190 przez 6 min. Jak się mylę to mnie poprawcie.
Ja mam 24 lata i HRmax 210, znam niektórych w podobny wieku, którzy mają 190.
Wzory to statystyka, która jest nieprzydatna dla sportowców.
Wzory to statystyka, która jest nieprzydatna dla sportowców.
Dla początkujących nie polecałbym pulsometru. Zwłaszcza, że tętno może bardzo zwodzić jeśli posłużymy się wzorem.
Ogromne rezerwy drzemią w sprawności gibkościowo-siłowej, to się przekłada na słabą koordynację, a w rezultacie na kiepską technikę.
Po drugie - spokojne i delikatne rozbiegania, wręcz nauka truchtania.
Do tego ABC zasad biegowych. Czyli wpajanie schematu rozruch, rozgrzewka, akcent, schłodzenie, streczing. Zasady „czucia” organizmu, uzmysłowienie sensu superkompensacji. I tak dalej, i tak dalej…
Wydaje mi się, że początkujący amatorzy powinni sobie przyswoić inne podstawy, niż biochemia i fizjologia w praktyce.
Ogromne rezerwy drzemią w sprawności gibkościowo-siłowej, to się przekłada na słabą koordynację, a w rezultacie na kiepską technikę.
Po drugie - spokojne i delikatne rozbiegania, wręcz nauka truchtania.
Do tego ABC zasad biegowych. Czyli wpajanie schematu rozruch, rozgrzewka, akcent, schłodzenie, streczing. Zasady „czucia” organizmu, uzmysłowienie sensu superkompensacji. I tak dalej, i tak dalej…
Wydaje mi się, że początkujący amatorzy powinni sobie przyswoić inne podstawy, niż biochemia i fizjologia w praktyce.