tempo biegu długiego, tempo maratonu i inne

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak powinno interpretować się tempo biegu na 5 km, na 10 km, tempo biegu długiego, tempo maratonu? Zwłaszcza te ostatnie 2 są dla mnie zagadką.
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kalkulator biegowy ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki :), nie wiedziałam że takie to ma zadanie.

2 różne kalkulatory, 2 odmienne wnioski, różnice znaczne
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

% HRmax jest bardzo wymierna metoda. W zaleznosci od czasu w jakim mniej wiecej chcesz osiagnac na 10km mozesz dobrac % Hrmax na ktorym masz biec.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za ukierunkowanie. Przyznaję, że ma to sens. Co ciekawe, kalkulator uwzględniający płeć i hr max pokazuje bardziej optymistyczne dane liczbowe, jeśli chodzi o prognozę wyników. Zobaczymy co pokaże praktyka...
Koza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

% HRmax jest bardzo wymierna metoda. W zaleznosci od czasu w jakim mniej wiecej chcesz osiagnac na 10km mozesz dobrac % Hrmax na ktorym masz biec.
No dobrze, ale jak dobrać te HRmax? Przykładowo: 10km na treningach przebiegam przez 48', pierwsze 5km lece na 80% drugie 5km na 83%.

Co z tego wynika? Od jakiego tętna zacząć zawody na 10km?

Pozdrawiam,
Koza
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Edda
Ja nie rozumiem twojego pytania: co znaczy "jak interpretować?

Koza
Trening to jedno a zawody drugie.
Z treningu nie da się wnioskować z jakim tempem powinieneś biegać w wyścigu.
Jeśłi dobrze trenujesz pod dłuższe dystanse to powinieneś zrobić sobie jakiś test - wyścig na krótszym dystansie - np 3 km. I z tego mógłbyś wywnioskować z jakim tempem zaczynać bieg na 10 km. Tętno jest wartością wtórną - musisz nauczyć się czuć tempo.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie rozumiem twojego pytania: co znaczy "jak interpretować?
interpretacja czyli definicja "tempa maratońskiego", a nie interpretacja wyników. Zadając to pytanie nie miałam wiedzy, że jest zależność między dystansem a konkretnie określonym (liczbowo) tempem, nie zaś określonym treściowo
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

ok.
Ale teraz już wiesz?

Może jeszcze parę słów komentarza.
To co piszę dotyczy raczej zawodników amatorskich - bo w przypadku wyczynu balansujemy na granicy naszych aktualnych krańcowych możliwości i nie znam się na wyczynie a czasami słuchając zawodników wyczynowych nie mogę zrozumieć dlaczego tak mało biegają w tempie docelowym.

Ja kiedyś (przed moim maratonem w Berlinie) nie miałem pojęcia jakim tempem mam biec maraton. Wymyśliłem sobie, że pobiegne go w 2:40 czyli po 3:48 min/km. To było absurdalne bo nie byłem do tego gotowy ale nie znałem nikogo kto by mi te wszystkie zależności wyjaśnił.

W uproszczeniu - mamy dwie cechy - szybkość i wytrzymałość które nas limitują. I one się gdzieś muszą spotkać. Ważne jest aby trenować pod konkretny, najdłuższy dystans jaki w tym sezonie chcemy pobiec na maksa.

Ktoś tutaj kiedyś dawał przykłądy kolegów któzy biegają 1000 m w 3 minuty a 10 km nie łamią 37,38,39 minut mimo, że z kalkulatorów wychodzi że można. Bez treningu pod ten dłuższy dystans - nic sie nie uda.

Maratończycy robią sobie sprawdziany - startują na krótszych dystansach i oceniają na ich podstawie jakim tempem mogą biec maraton.

Nasz kalkulator: http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399
może tutaj pomóc.
Kalkulator McMillana http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm pokaże dokładniejsze wartości dla zawodników chcących coś prognozować z krótkich dystansów ale jeśłi prognozujemy coś z wyścigów od 3 tys m w zwyż obydwa kalkulatory pokazują raczej porównywalne wartości.

Przyznam, że pewne rzeczy które piszę są dziś dla mnie tak oczywiste że aż się martwię, że mnie ktoś tutaj wyśmieje. Ale z drugiej strony jak sięgnę wstecz do mojej wiedzy sprzed lat - to oczywistymi nie są.
Może nawet powinien powstać jakiś tekst: Jak oszacować tempo docelowe w maratonie?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Chociaż :) - myślę sobie, że nawet osoby które biegają juz długo nie rozumieją pewnych podstawowych kwestii.
Rozmawiałem ostatnio z jednym zawodnikiem (amatorem, ale ambitnym amatorem) i ilekroć z nim rozmawiam, mam wrażenie że jego każdy start to jest jakaś wielka niewiadoma. On podchodzi do każdego startu z nastawieniem "A moze się uda pobiec po 3:50".
On nie rozumie, że to jest czysta matematyka. (zakłądając, że robiło się trening, nie ma problemów żołądkowych, pogoda ok).
Że jeśli chce pobiec maraton po 3:50 to 10 km MUSI łamać 35 minut, i to łamać z palcem w uchu. :) To czysta matematyka.
Tu nie ma "strzałów" w ciemno. Jesłi ktoś podchodzi do maratonu na takiej zasadzie to świadczy o jakiejś jeg....sorry za słowo - głupocie. Bo jeśłi poświęcamy pół roku na przygotowania żonglując tylko bez sensu tymi określaniami typu II zakres, TEMPO, III zakres itd ale bez zrozumienia całości to nic dziwnego że z takich "strzałów" wchodzi nam jeden na dziesięć.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie biegam dlugo, skoro mam problem z podstawowymi pojęciami.

w jednym z treningów spotkalam się z tymi określeniami, stąd takie pytanie. Bo wlasnie o to chodziło, żeby bez sensu nie tłuc cyklicznie tego samego dystansu tym samym tempem
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

EddaTo nie musi być bez sensu.
Wszystko zależy od etapu na jakim się znajdujesz.
Jeśłi ktoś jest bardzo początkujacy to włąśnie powinien "tłuc" cyklicznie to samo tempo z dodatkiem przebieżek. Im wyższy poziom prezentujesz tym bardziej zróżnicowany powinien być trening choć i tam 85-90 procent dystansu powinno być pokonywane do 75% Hrmax.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:EddaTo nie musi być bez sensu.
Wszystko zależy od etapu na jakim się znajdujesz.
Jeśłi ktoś jest bardzo początkujacy to włąśnie powinien "tłuc" cyklicznie to samo tempo z dodatkiem przebieżek. Im wyższy poziom prezentujesz tym bardziej zróżnicowany powinien być trening choć i tam 85-90 procent dystansu powinno być pokonywane do 75% Hrmax.
Tak, tylko skąd wiadomo, kiedy już jest ten kolejny schodek „zaawansowania”?

75% - nie za wolno?

No i trzecie pytanie – to że początkujący biegają na wysokim tętnie to jest to związane z niewytrenowaniem czy raczej może z wyższą wagą (czyt. Nadwagą)?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Po pierwsze - skąd początkujący wie jakie jest jego tętno maksymalne?
Nie wie tego.
Tętno maksymalne to jest tętno na finiszu który jest tak intensywny, że w trakcie i po zakończeniu ma się odruchy wymiotne.
Ilu jest początkujących którzy są w stanie doprowadzi sie do takiego stanu ? 0,5% ? 1 %
Wg mnie - to jest problem, że początkujacy sugerują się wyliczonym z 220 - wiek HRmax i wydaje im się, że biegaja na wysokim tetnie a 75% HRmax to jest spacer.
Początkujący powinni spotykać się z doświadczonymi np na ścieżkach Nike lub na trasach które w końcu moze uruchomimy w ramach akcji Nie biegaj sam. Internetowo nie jest łatwo przekazać informacje jakie jest to właściwe tempo treningowe.
Ale Ty Edda - chyba masz akurat szanse na dowiedzenie się tego w Niedzielę :) ?
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Po pierwsze - skąd początkujący wie jakie jest jego tętno maksymalne?
Nie wie tego.
Tętno maksymalne to jest tętno na finiszu który jest tak intensywny, że w trakcie i po zakończeniu ma się odruchy wymiotne.
Ilu jest początkujących którzy są w stanie doprowadzi sie do takiego stanu ? 0,5% ? 1 %
Wg mnie - to jest problem, że początkujacy sugerują się wyliczonym z 220 - wiek HRmax i wydaje im się, że biegaja na wysokim tetnie a 75% HRmax to jest spacer.
Początkujący powinni spotykać się z doświadczonymi np na ścieżkach Nike lub na trasach które w końcu moze uruchomimy w ramach akcji Nie biegaj sam. Internetowo nie jest łatwo przekazać informacje jakie jest to właściwe tempo treningowe.
Ale Ty Edda - chyba masz akurat szanse na dowiedzenie się tego w Niedzielę :) ?
podobno mam szansę ale wątek powstał przed informacją o tej szansy. :)

co niektórym planom przydalaby się aktualizacja albo precyzyjniej - uzupełnienie (to nie był plan z bieganie.pl).

Hmm, ciekawa ta wzmianka na praktyczny test hr max.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ