Dwa małe pytanka?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ksiegowy
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Panowie biegam na pętli , biorę miodek z cytrynką .
Do tej pory zostawiałem go w krzakach poniweaż było w miarę ciepło i w trakcie biegu uzupełniałem płyny ,rzucałem buteleczkę i następna pętla.
Teraz trzymam go w samochodzie aby nie wymarzł.
Pytanie czy jeżeli zatrzymam się na chwilę wypiję pobiegnę dalej to coś tracę (interesuje mnie aspekt gubienia tłuszczu) ten przystanek to ok 5-10 sekund.
Drugie pytanie
W taką pogode jak dzisiaj ja miałem ok -4C .
Czy biegać swoje (w moim przypadku podstawa to 12 km)
czy zimą bawić się w wydłużanie dystansu pomiędzy 13-20 km bo taki mam plan do wiosny ,aby powoli dojść do półmaratonu.
Interesuje mnie aspekt temperaturowy poniżej -5 C
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1. Nie możesz bez tego miodku z cytryną? Jak nie ma upału to uzupełnianie płynów możesz sobie odpuścić, chyba, że nie potrafisz inaczej. A co do tego tłuszczu i przerwy - to spoko. Za bardzo przejąłeś sie ciągłym biegiem w niskiej intensywności ;)

2. Temperatura nie powinna wpływać na długość Twojego treningu jeśli nie jest zimniej niż powiedzmy -10, -15 (no oczywiście nic szybkiego).
kubek.74
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

do 10 km niekoniecznie trzeba uzupełniąć płyny, szczególnie w takiej temperaturze. Co do dystansów j.w., poza tym przy niższej temp. twój organizm powinien produkować więcej ciepła właśnie kosztem wydatku energetycznego, więc tak jak w pływaniu w zimnej wodzie pracujesz na większych obrotach, więc zwiększać dystansu (jeżeli nie masz tak w planie ) nie trzeba i tym bardziej nie przyspieszać.
Oszczędzamy gardziełko.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ