Skomentuj artykuł "Jak złamać trójkę w maratonie? – PODCAST #66 – Artur Kozłowski"

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proponuję szersze spojrzenie.

Analogicznie jest (przykładowo) w naukach empirycznych - wiadomo coraz więcej, i mimo że obszar niewiedzy jest ogromny, to obszar wiedzy jest cały czas poszerzany.

Nauka małymi kroczkami odkrywa coraz więcej - założenie, że nie istnieją uniwersalne prawa przyrody trąci błędnym filozoficznym założeniem.

New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 02 lis 2021, 08:16 Proponuję szersze spojrzenie.
No to spójrz szerzej i ciekawe co zobaczysz. Bo ja widzę dalej: "trening". Raz taki, raz taki.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 02 lis 2021, 07:34 Bo jest. Problemem stanowi jej odkrycie i dostosowanie do każdego z osobna.
ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze: 02 lis 2021, 13:14
Deter pisze: 02 lis 2021, 07:34 Bo jest. Problemem stanowi jej odkrycie i dostosowanie do każdego z osobna.
ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży ;)
@gasper!! Az mnie zdziwiło, ze zgadzam sie w 100%.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 02 lis 2021, 14:17
gasper pisze: 02 lis 2021, 13:14
@gasper!! Az mnie zdziwiło, ze zgadzam sie w 100%.
a dlaczego zdziwiło? czy gdzieś kiedyś mówiłem coś innego? :) mam tylko inne metody niż Ty - u mnie najważniejsza jest optymalizacja a u Ciebie maksymalizacja ;)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze: 02 lis 2021, 14:24 a dlaczego zdziwiło? czy gdzieś kiedyś mówiłem coś innego? :) mam tylko inne metody niż Ty - u mnie najważniejsza jest optymalizacja a u Ciebie maksymalizacja ;)
Nie. Blad logiczny:
U ciebie optymalizacja minimalistyczna.
U mnie optymalizacja maksymalistyczna.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 02 lis 2021, 14:44
gasper pisze: 02 lis 2021, 14:24 a dlaczego zdziwiło? czy gdzieś kiedyś mówiłem coś innego? :) mam tylko inne metody niż Ty - u mnie najważniejsza jest optymalizacja a u Ciebie maksymalizacja ;)
Nie. Blad logiczny:
U ciebie optymalizacja minimalistyczna.
U mnie optymalizacja maksymalistyczna.
nie jestem minimalistą ;) a moje metody dla pracującego amatora są optymalne - jest też stare powiedzenie - lepiej przebiec kilometr za mało niż 100 metrów za dużo ;)
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gasper pisze:
Nie.
Założenie jest dokładnie odwrotne - niemalże wprost napisane we fragmencie, który cytujesz. Zasady są uniwersalne, natomiast indywidualizm ludzki sprawia, że muszą być one dostosowane do konkretnego człowieka. To zawsze jest relacja.

gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 02 lis 2021, 18:19
gasper pisze:
Nie.
Założenie jest dokładnie odwrotne - niemalże wprost napisane we fragmencie, który cytujesz. Zasady są uniwersalne, natomiast indywidualizm ludzki sprawia, że muszą być one dostosowane do konkretnego człowieka. To zawsze jest relacja.
zasada dopasowana do każdego z osobna to inaczej indywidualne podejście ;) jak chcesz mieć zasadę, która u jednego mówi rób zakres po sile a u drugiego odwrotnie?
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zasada uniwersalna - rób zakres.
Indywidualizm :
- rób zakres po sile
- rób zakres przed siłą
Jakie to proste i trudne jednocześnie.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo to od czegoś zależy - rzecz jasna od fizjologii, biomechaniki, pewnie trochę od psychologii.

Trener mający trochę wiedzy, sporo doświadczenia i dobrego nosa nieświadomie dotyka tego, co ukryte jest w tych uniwersalnych zasadach.

To nie jest widzi mi się organizmu, że reaguje tak, a nie inaczej - to fizjologia.
To, dlaczego reagujemy na bodźce różnorodnie z czegoś wynika.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to dam jeszcze raz uniwersalna zasadę:
trenuj.

Mam wrażenie, ze reszty i tak nie chcesz wiedzieć lub sie dowiedzieć, do uważasz ze wiesz lub nie wiesz lepiej. Takie retoryczna dyskusja.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 02 lis 2021, 20:33 No to dam jeszcze raz uniwersalna zasadę:
trenuj.
trenuj, obserwuj i wyciągaj wnioski :)
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ja chciałem dodać do dyskusji, że wszyscy biegacze na całej kuli ziemskiej różnią się od siebie genetycznie mniej, niż dajmy na to dwa stada goryli żyjące po dwóch stronach tej samej rzeki.
Dziękuję.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 02 lis 2021, 20:44 Ja chciałem dodać do dyskusji, że wszyscy biegacze na całej kuli ziemskiej różnią się od siebie genetycznie mniej, niż dajmy na to dwa stada goryli żyjące po dwóch stronach tej samej rzeki.
Dziękuję.
to akurat najmniej ważna sprawa - w wynikach biegów biegacze na całej kuli ziemskiej różnią się o kilkaset procent ;)
ODPOWIEDZ