Skomentuj artykuł "Jak złamać trójkę w maratonie? – PODCAST #66 – Artur Kozłowski"
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Proponuję szersze spojrzenie.
Analogicznie jest (przykładowo) w naukach empirycznych - wiadomo coraz więcej, i mimo że obszar niewiedzy jest ogromny, to obszar wiedzy jest cały czas poszerzany.
Nauka małymi kroczkami odkrywa coraz więcej - założenie, że nie istnieją uniwersalne prawa przyrody trąci błędnym filozoficznym założeniem.
Analogicznie jest (przykładowo) w naukach empirycznych - wiadomo coraz więcej, i mimo że obszar niewiedzy jest ogromny, to obszar wiedzy jest cały czas poszerzany.
Nauka małymi kroczkami odkrywa coraz więcej - założenie, że nie istnieją uniwersalne prawa przyrody trąci błędnym filozoficznym założeniem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
No to spójrz szerzej i ciekawe co zobaczysz. Bo ja widzę dalej: "trening". Raz taki, raz taki.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży
-
- Zaprawiony W Bojach
@gasper!! Az mnie zdziwiło, ze zgadzam sie w 100%.gasper pisze: ↑02 lis 2021, 13:14ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a dlaczego zdziwiło? czy gdzieś kiedyś mówiłem coś innego? mam tylko inne metody niż Ty - u mnie najważniejsza jest optymalizacja a u Ciebie maksymalizacjaRolli pisze: ↑02 lis 2021, 14:17@gasper!! Az mnie zdziwiło, ze zgadzam sie w 100%.gasper pisze: ↑02 lis 2021, 13:14ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie. Blad logiczny:
U ciebie optymalizacja minimalistyczna.
U mnie optymalizacja maksymalistyczna.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
Nie.gasper pisze:ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży
Założenie jest dokładnie odwrotne - niemalże wprost napisane we fragmencie, który cytujesz. Zasady są uniwersalne, natomiast indywidualizm ludzki sprawia, że muszą być one dostosowane do konkretnego człowieka. To zawsze jest relacja.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
zasada dopasowana do każdego z osobna to inaczej indywidualne podejście jak chcesz mieć zasadę, która u jednego mówi rób zakres po sile a u drugiego odwrotnie?Deter pisze: ↑02 lis 2021, 18:19Nie.gasper pisze:ciągle masz błędne założenie, że każdy jest taki sam - a to podstawowy warunek znalezienia świętego Grala - ale każdy jest inny i na każdego działa coś innego... mało tego, po 3 miesięcach, 6, 12, roku , dwóch - każdy staje się kimś innym i to co działało przed chwilą może nie działać - dlatego trener jest taki ważny - a jeszcze ważniejsza niż jego wiedza jest czucie zawodnika - bo tępe przenoszenie teorii na nieodpowiedni materiał też nic dobrego nie wróży
Założenie jest dokładnie odwrotne - niemalże wprost napisane we fragmencie, który cytujesz. Zasady są uniwersalne, natomiast indywidualizm ludzki sprawia, że muszą być one dostosowane do konkretnego człowieka. To zawsze jest relacja.
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
Bo to od czegoś zależy - rzecz jasna od fizjologii, biomechaniki, pewnie trochę od psychologii.
Trener mający trochę wiedzy, sporo doświadczenia i dobrego nosa nieświadomie dotyka tego, co ukryte jest w tych uniwersalnych zasadach.
To nie jest widzi mi się organizmu, że reaguje tak, a nie inaczej - to fizjologia.
To, dlaczego reagujemy na bodźce różnorodnie z czegoś wynika.
Trener mający trochę wiedzy, sporo doświadczenia i dobrego nosa nieświadomie dotyka tego, co ukryte jest w tych uniwersalnych zasadach.
To nie jest widzi mi się organizmu, że reaguje tak, a nie inaczej - to fizjologia.
To, dlaczego reagujemy na bodźce różnorodnie z czegoś wynika.
-
- Zaprawiony W Bojach
No to dam jeszcze raz uniwersalna zasadę:
trenuj.
Mam wrażenie, ze reszty i tak nie chcesz wiedzieć lub sie dowiedzieć, do uważasz ze wiesz lub nie wiesz lepiej. Takie retoryczna dyskusja.
trenuj.
Mam wrażenie, ze reszty i tak nie chcesz wiedzieć lub sie dowiedzieć, do uważasz ze wiesz lub nie wiesz lepiej. Takie retoryczna dyskusja.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
trenuj, obserwuj i wyciągaj wnioski
- pawo
- Wodzirej
Ja chciałem dodać do dyskusji, że wszyscy biegacze na całej kuli ziemskiej różnią się od siebie genetycznie mniej, niż dajmy na to dwa stada goryli żyjące po dwóch stronach tej samej rzeki.
Dziękuję.
Dziękuję.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
to akurat najmniej ważna sprawa - w wynikach biegów biegacze na całej kuli ziemskiej różnią się o kilkaset procent