Mam zbyt nieregularny tryb życia i zbyt niski poziom żeby rozpisywać trening. Sensowna jest periodyzacja z podziałem na poszczególne miesiące i nad tym intensywnie myślę jak to wszystko poukładać.Panzer_General pisze:Powiedz mi zauzmy że sobie ustawiłeś strefy pod te progi i co dalej. JAK SOBIE rozpiszesz trening daj proszę przykladDeter pisze: ↑27 paź 2021, 18:52 Opuszi
Jasne. Pod progiem (drugim) to co innego niż trening progowy i nadprogowy. Tylko skąd mam wiedzieć gdzie jest ten próg bez pomiarów zakwaszenia. Zakładam, że poniżej 90% HRmax będzie pod.
Co do tlenu.
Przyjmuję, że przedział tętna 80-85% HRmax jest pod progiem tlenowym i tak mam ustawioną trzecią strefę. Co ciekawe, Garmin sam na podstawie swojego LT zaproponował mi te strefy.
Tygodniowy rozkład treningu jest luźny i elastyczny. Kiedy czuję świeżość i dynamikę to robię mocniejszą jednostkę. Kiedy w nogach nie czuję pełnej regeneracji to robię spokojny trening.
Staram się raz w tygodniu pobiec około 10km w zakresie 80-85% lub 5-6 km do 90%. Drugi akcent to bieg w terenie w strefach 2 i 3 lub z zabawa biegowa z kilkoma mocnymi przyspieszeniami - spontan.
Długie rozbiegania włączę może w listopadzie, może grudniu, może styczniu. Chcę je biegać z zapasem prędkości i rezerwą.