@toxic, niestety nie mam za dużo czasu, żeby przelecieć przez JD plany tak dokładnie, żeby ci odpowiedzieć sensownie na twoje pytanie. Tu leżą u mnie już 3 książki i czekają na czytelnika.toxic pisze:Rolli, powiedz mi co wg. Ciebie w planach Danielsa na MD jest zepsute. Bo kiedyś napisałeś, że wg. Ciebie jego plany na MD i krótkie LD są tragedią. Pomijając te jego procenty wybiegań. Najbardziej interesują mnie akcenty. Nie wiem czy dobrze myślę ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że np. w III fazie jest za mało temp startowych. Chyba w treningach na 1500m jest tylko jeden akcent w tempie 1500m, potem są interwały w tempie trochę szybszym od 5k i potem ostatni akcent to te jego tempo progowe z paroma przebieżkami po 200m. Jak dla mnie w ostatniej III fazie lepsze korzyści byłyby z wyrzucenia załóżmy temp progowych i zastąpieniu ich tempem wyścigu. Po co tyle ładować tlenu w tej fazie. Ale nie wiem czy dobrze myślę bo nie mam takiego doświadczenia żeby móc zweryfikować różne szkoły.
Trochę z pamięci:
- brak treningu sprinterskiego
- za mało treningu wytrzymałości szybkościowej, najważniejszego treningu na MD
- brak progresji w tempie i przede wszystkim w przerwach
- brak biegów z tempem zmiennym wokół tempa startowego
- za mało krótkich biegów progowych w Fazie II
Mi się wydaje ze te treningi są po prostu skopiowane LD z trochę mniejszym kilometrażem i trochę szybsze.