Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Tak sobie w myślę i zdecydowanie wolałbym pogadać z Lewandowski, czy Pączkiem, ale jak oni nie chcą gadać ze mną, to gadam z chatem.

A że AI halucynuje i jak się nie znasz, to nie masz szansy tego ocenić, to fakt.
Przykład z przed 10 minut:

Grok pisze:
Wyobraź sobie dwóch biegaczy z takim samym VO2 max, ale różną RE. Jeden ma RER=0,9 (dominacja węglowodanów), a drugi RER=0,85 (większy udział tłuszczów) przy tej samej prędkości. Ten z niższym RER może mieć lepszą RE, bo efektywniej wykorzystuje dostępne substraty. To pokazuje, że choć RE to nie RER, istnieje związek, który warto uwzględnić.
Wszystko to bzdura.
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Rozwijam, żeby niebyło, że nie rozwijam. Pogadałem sobie z gamoniem i:

Grok pisze:
Poprawna interpretacja
Pobór tlenu: Przy RER=0,85 biegacz zużywa więcej tlenu na jednostkę energii (np. 5,0-5,1 ml O₂/kcal) niż przy RER=0,9 (ok. 4,9 ml O₂/kcal). Jeśli obaj biegacze mają taki sam VO2 przy danej prędkości, ten z RER=0,85 będzie miał wyższe zużycie tlenu na km, co oznacza gorszą RE.
Wyjątek: Lepsza RE przy niższym RER mogłaby wystąpić, gdyby drugi biegacz miał niższe zapotrzebowanie na energię dzięki lepszej technice (np. mniejszy opór powietrza, krótszy czas kontaktu z podłożem), ale to wymagałoby dodatkowych danych poza RER.
Wniosek
Masz rację – większe wykorzystanie tłuszczów (niższy RER=0,85) prawdopodobnie zwiększy pobór tlenu na jednostkę pracy, co pogorszy RE w porównaniu do biegacza z RER=0,9, przy założeniu identycznej prędkości i VO2 max. Moje wcześniejsze stwierdzenie było błędne i wymaga korekty. Różnica w RE musiałaby wynikać z innych czynników (np. techniki, masy ciała), a nie tylko z RER. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi – to pokazuje, jak ważne jest precyzyjne rozróżnienie
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mamy wreszcie powody do zadowolenia. LINK
Wynik 13:31 na piątkę Kamila Herzyka, to już poziom Michała Bartoszaka z lat 90-tych. Brawo. O Kamilu pisałem już dwa lata temu, że ma talent i dobry ruch. Znajdziecie tam link do jego biegu również. Także, nawiązując do pytania w tytule tego wątku: tak, ładne bieganie istnieje. Ale wymaga troski, zaopiekowania i finansowania. Zdaje się 900 złotych można było wygrać w tym biegu. Czyli nędza jak widzicie. Gdyby to była Holandia, to nie miałbym obaw, że ten chłopak rozwinie potencjał i nie będzie musiał wiązać końca z końcem dorabiając rozpisywaniem planów treningowych amatorom albo biegając w zawodach wojskowych po puszczy amazońskiej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ