Plan treningowy na 5 kilometrów poniżej 18 minut

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
szczympek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:45
Życiówka w maratonie: 3:29:55

Nieprzeczytany post

Hehe Sub 18 pobiegłem po półtorej roku luźnego biegania z 10kg nadwagi, na pierwszym lepszym planie treningowym z google, chyba dla tych do chcą być marines w USA (3 30 minutowe spokojne biegi, jeden interwał, hills, i jedno wybieganie 90minut w tygodniu i tak przez 5 tygodni). Dla mnie ten plan wyglada na przekombinowany.
Mam 32 lata, niedobór snu przez dzieciaki, praca po 12 godzin dziennie.
Zupełnie się zgadzam, ze kazdy zdrowy mężczyzna spokojnie da radę łyknąć 16:XX po świadomym treningu.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 02 lut 2023, 17:24 Chodzi mi o to, że jak ustalamy trening oparty na prędkościach, czego jestem zwolennikiem, bo to umiem zmierzyć, to musimy coś o tych prędkościach wiedzieć.
Np, że u bardzo wytrenowanego prędkość progowa może być na poziomie 90% VO2max, a u amatora na poziomie powiedzmy 75%. No i ustalenie tempa regeneracyjnego, na podstawie procentów od tego tempa progowego będzie błędem, a tak często się robi. No i same biegi około progowe dla wyczynowca będą trudniejsze, bo 90% to nie 75%. No ale wchodzimy w szczegóły, a to nie miejsce.
O!.
mądrze gada.
+100
ODPOWIEDZ