Wyznaczenie mojego HRmax
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
184 i 163. Spoczynkowe 51 (coś gorzej ostatnio).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Sprawdziłem wszystkie cyferki dokładnie. To liczenie Garmina, nie moje.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Piszę jak jest, a nie jak być powinno.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak jest gdy patrzę na czas w strefach tętna w aktywnościach na GC. Co zyskałbym kłamiąc?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Oto dowodzik:
Ta pierwsza aktywność to bieg, po którym przestawiłem z LTHR na MAXHR, co spowodowało zmiany w strefach. A na następny dzień wykonałem seryjkę ćwiczeń siłowych. Nic innego się nie zmieniło, VO2max=55, lat 44.
Ta pierwsza aktywność to bieg, po którym przestawiłem z LTHR na MAXHR, co spowodowało zmiany w strefach. A na następny dzień wykonałem seryjkę ćwiczeń siłowych. Nic innego się nie zmieniło, VO2max=55, lat 44.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wtrącę uwagę 'filozoficzną'.
Pierwsze zdanie:
Racja, ale taka 'burza mózgów' to nic złego; bo przy pewnym wysiłku pozwala uporządkować i uzupełnić sobie wiedzę. [A nawiasem mówiąc, słowo 'filozoficzny' jest często używane jako synonim mętnych rozważań, a powinno być raczej kojarzone z porządkowaniem pojęć czy analizą dyskursu]. Ja na przykład się teraz zastanawiam nad tym, czy zmienność prawdziwego HRmax (w małym zakresie, związana chyba ze zmianami w sercu w wyniku np. treningu interwałowego), to zupełnie co innego niż zmiany HRpeak charakterystycznego dla danej aktywności (większe, związane być może np. ze wzmocnieniem mięśni lub poprawieniem techniki)?
Drugie zdanie:
Też prawda. Ale nawet gdy zdajemy się na Garmina, to warto coś więcej rozumieć, bo tam też są jakieś opcje.
To gadajcie dalej o tym Garminie...
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To gadamy...
O tę nieścisłość pytać trzeba (hinduskich, jak tu ktoś twierdził) twórców algorytmów dla Garmina. Niczego poza w/w zmianą nie czyniłem.
O tę nieścisłość pytać trzeba (hinduskich, jak tu ktoś twierdził) twórców algorytmów dla Garmina. Niczego poza w/w zmianą nie czyniłem.
- Deter
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
"Prawdziwy" HRmax jest trochę niefalsyfikowalną konstrukcją. Po wielu próbach dojścia do maksa w różnych warunkach można statystycznie przyjąć HRmax. 1-2 uderzenia wyżej lub niżej to praktycznie to samo.
Weuek
Wpisz w strefach LT 163 i zobacz jakie strefy zaproponuje Garmin. Czy takie same jak te z pierwszego screena?
Weuek
Wpisz w strefach LT 163 i zobacz jakie strefy zaproponuje Garmin. Czy takie same jak te z pierwszego screena?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Za wcześnie. Zrobię dziś taki sam bieg jak ze "starymi" strefami i zobaczę jak się kolorki rozłożą. I jak to wpłynie na efekt treningu, czas regeneracji itd.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Można zawsze ręcznie przestawić próg LT, HRmax oraz ręcznie ustawić zakresy stref w %.
Zmiany, które wprowadzimy, będą obowiązywały dopiero po tym. Wstecz to oczywiście nie działa.
Zmiany, które wprowadzimy, będą obowiązywały dopiero po tym. Wstecz to oczywiście nie działa.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.