Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Rodzina najważniejsza wiadomo.

Fiszerowi może miłość rodzicielska pomogła, a może geny, albo miłość jednak, albo jedno i drugie,
albo nie wiem.
New Balance but biegowy
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Zdrowie dziecka najważniejsze, reszta musi zejść na drugi plan. Trzymam kciuki za zdrówko.

A co do zaufania:
yacool pisze: 09 lut 2025, 20:01 /.../Ciekawe, czy to pozwoliło Fiszerowi i Nygusowi zrobić wczoraj WR. Bardzo ciekawe.
/.../
Na pewno, jeżeli trener im powiedział możesz to zrobić, a oni porzucili swoje myśli/wątpliwości na ten temat i uchwycili się myśli trenera... Tu jest też taka kwestia budowania (wspólnie z trenerem) wiary w siebie

Co w praktyce podczas biegu mogłoby wyglądać tak:
Zawodnikowi na 8 km przychodzi do głowy: nie utrzymam tego tempa...
I zaraz po tym porzuca tę myśl na rzecz: ale TRENER POWIEDZIAŁ, ŻE MOGĘ/POWINIENEM UTRZYMAĆ... Więc dobrze niech mu będzie...I zawodnik przyspiesza...
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 08 lut 2025, 22:36 Część trasy była ok, ale są też odcinki kamieniste i fragment asfaltu. Tam w butach lepiej. Reszta w błocie i bardziej pod kolce.
To już wyjaśniło mi się, dlaczego taki dobór butów. Może jedynie przy całkowicie zaśnieżonej trasie miałyby racje bytu kolce.
yacool pisze: 09 lut 2025, 20:01 Miłość i zaufanie. Ciekawe, czy to pozwoliło Fiszerowi i Nygusowi zrobić wczoraj WR. Bardzo ciekawe.
Jeszcze jest trener Tomek Lewandowski. Nie wiem jakie ma relacje z zawodnikami i zawodniczkami, ale już ich rezultaty też są wymowne.
Skoro Tadeusz Kępka dawał radę w Meksyku, to pewnie można dobtrze szkolić też w Holandii...
Ale w Polsce też próbują:
- Sebastian - prawie rekord w Poznaniu
- Kamil Herzyk - rekord Polski na 3000m U23 (niewiele zabrakło do rekordu seniorów)
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U23 wydaje się być u nas potęgą. Szkoda że trwa tak krótko.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chłopak ma jeszcze dwa lata w tym U23, ale trzy wytrzyma tak długo w lekkiej jak np. Lewandowski?
Z jednej strony, gdy zawodnik będzeie bez sukcesów, to raczej mało prawdopodobne, że zostanie w bieganiu na stadionie. Pytanie czy w treningu liczy się tu i teraz, czy może jest jednak planowany rozwój długowalowy (dalej niż te "złote U18, U20 czy U23")?
Z biegiem czasu rozwój kariery zweryfikuje plany trenera i zawodnika.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kamil Herzyk nie jest zaskoczeniem. Pisałem już o nim w 2023. Jest szansa na przerwanie tej polskiej beznadziei.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Herzyk robi rekord a i tak do minimum na ME brakuje prawie 7s.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesteśmy z wyczynem tak głęboko w dupie, że sukcesem jest nie przerwanie przedwcześnie kariery. Więc jest dobrze. Przynajmniej na razie.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Aaaa to OK
Piotr8686
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pytanie, co przy bieganiu oznacza wcześniejsze zakończenie kariery ;-)
Przed 60.? ;-)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Praktycznie zaraz po wyjściu z U23. Patrz Żywko, a ostatnio Kozłowski.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolejny kanał powielający mity o technice biegu. Kurde nigdy z tego nie wyjdziemy. Pod filmem wstawiłem komentarz, ale nie wiem czy przetrwa w świecie jutubowych laurek, gdzie nie ma szans na wymianę myśli, więc tu go powtórzę.
Słaby ten materiał i powielający stereotypy o technice biegu jakie można znaleźć w sieci. Overstriding jako coś złego, hipdrop który da się zmniejszyć aktywizacją i wzmacnianiem pośladkowego średniego, odbicie z nogi zakrocznej itd. Widać, że nie wszedłeś w te zagadnienia tylko pobieżnie przeleciałeś po tematyce utrwalając jedynie mity. Zwłaszcza nie ma refleksji w kwestiach oddziałujących sił zewnętrznych, elastyczności tkankowej. To jest dziewiczy obszar, gdzie prawie nie ma badań. Jakie są przyspieszenia środka masy, jakie opóźnienia, w których momentach występują. Zupełnie tego nie uwzględniasz. Szkoda bo przyjemnie się ciebie słucha, ale nie można tak spłycać zagadnień.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Konkluzja -biegaj naturalnie, nic nie zmieniaj.
A ja bym dodał, żryj naturalnie, sraj naturalnie i pieprz się naturalni. No i precz z gmo.
Awatar użytkownika
rocha
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 11 lut 2025, 10:31 Kolejny kanał powielający mity o technice biegu.
To chyba kanał z "kontentem" a nie informacyjny. Można go zakwalifikować do "bezpośredniego transferu odczuć" (określenie Jacka Dukaja). Gdybym zaczynał przygodę z bieganiem, pewnie miałby znaczenie dla mnie, jako motywator podtrzymujący mnie w postanowieniu, żeby w ogóle biegać, a nie jak biegać.
Ale, ale... przy okazji mam pytanie o zakresy ruchu. Yacool, czy masz jakieś zalecenia odnośnie zakresów ruchu w stawie biodrowym? Dokładnie, tak na sucho, nie w ruchu biegowym, jak mocno powinna się odginać do tyłu kość udowa względem linii tułowia?
Jeszcze raz, nie w biegu, lecz jaki powinien być potencjał zawodnika?
I nie chodzi mi o kompensację odchylenia poprzez pogłębienie lordozy lędźwiowej i przodopochylenie miednicy, tylko sam zakres ruchu stawu biodrowego?
A może jest o tym materiał jakiś, chętnie przeczytam. To prywata, chodzi o moje upośledzenia.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wejdź na bloga Filipa. Od strony techniki biegu mi do końca nie pasuje co on pisze, ale od strony fizjoterapeutycznej, to jest bardzo ożywcze, bo jest naprawdę niewielu fizjoterapeutów tak rozkminiających ruch i do tego te rozkminy są na podstawie analizy pomiarowej na żywym organizmie. Mega interesujące podejście i praktyka. Tu masz taki przykładowy test na rotacje. Edit:
Może w innych materiałach będą normy odnośnie płaszczyzny strzałkowej.
ODPOWIEDZ