Tlenowa czy interwałowa szkoła biegania? Testujemy, która jest skuteczniejsza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

To mnie trochę zaskoczyło:
Marcin jest biegaczem o bardzo wyrównanych życiówkach – jego wyniki od 5km do maratonu są na podobnym poziomie, dlatego miałem problem do jakiej grupy go zakwalifikować. Ostatecznie wybrałem „tlenowców” i pierwsze dwa tygodnie pokazują, że to był dobry wybór.
Myślałem, że zawodnicy są losowo przydzielani do grup - jeśli temat brzmi "testujemy, która jest skuteczniejsza". W zasadzie dla mnie teraz sens projektu jest zupełnie inny niż ten postawiony w tytule.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
New Balance but biegowy
Biegający Filozof
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziki_rysio_997 pisze: 05 lut 2023, 12:22 Myślałem, że zawodnicy są losowo przydzielani do grup - jeśli temat brzmi "testujemy, która jest skuteczniejsza". W zasadzie dla mnie teraz sens projektu jest zupełnie inny niż ten postawiony w tytule.
Nie, od początku była mowa o tym, że to ja wybieram kto jest w jakiej grupie. Oczywiście dużo w tych wyborach było przypadku, bo bazowałem tylko na wynikach i opisach przesłanych przez uczestników.
Trener biegania

PB: 5000m 15:12, 10 000m 31:20, maraton: 2:28:25
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Biegający Filozof pisze: 05 lut 2023, 14:57 Nie, od początku była mowa o tym, że to ja wybieram kto jest w jakiej grupie.
A w którym dokładnie momencie, jakiegoś linka mógłbyś dać, bo nie znalazłem takiej informacji wcześniej.
Biegający Filozof
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 05 lut 2023, 16:12 A w którym dokładnie momencie, jakiegoś linka mógłbyś dać, bo nie znalazłem takiej informacji wcześniej.
Praktycznie w każdym wpisie dotyczącym projektu, żeby daleko nie szukać - w opisie pierwszego tygodnia także zaznaczyłem, że Krisa wybrałem do grupy interwałowej z takich a takich powodów.
Trener biegania

PB: 5000m 15:12, 10 000m 31:20, maraton: 2:28:25
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To nie jest, ani wcześniej ani w każdym. Naliczyłem osiem postów z zapytaniami i sugestiami o losowaniu na które się nie odezwałeś ani słowem. No ale mniejsza o to , masz prawo.
Rozumiem, że projekt ma dowieść, że odpowiednie dobranie bodźców treningowych może wpłynąć na poprawę wyników, a nie pokazać która szkoła lepsza. W sumie to mi się nawet bardziej to podoba.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 05 lut 2023, 18:01 To nie jest, ani wcześniej ani w każdym. Naliczyłem osiem postów z zapytaniami i sugestiami o losowaniu na które się nie odezwałeś ani słowem. No ale mniejsza o to , masz prawo.
Rozumiem, że projekt ma dowieść, że odpowiednie dobranie bodźców treningowych może wpłynąć na poprawę wyników, a nie pokazać która szkoła lepsza. W sumie to mi się nawet bardziej to podoba.
Nie. Ten projekt to zabawa. Jeszcze tego nie zrozumiałeś?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Taaa. A pasuję Ci to do poniższej definicji?
Zabawa to aktywność bezinteresowna i bezproduktywna, nienastawiona na realizowanie zadań i osiąganie jakichś celów. Ważny jest sam proces, czyli bawienie się, a nie jego rezultat.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli wychodzi na wierzch brak konsekwencji, to się kwituje wszystko "zabawą" i jest OK. :oczko:
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 05 lut 2023, 20:32 Taaa. A pasuję Ci to do poniższej definicji?
Zabawa to aktywność bezinteresowna i bezproduktywna, nienastawiona na realizowanie zadań i osiąganie jakichś celów. Ważny jest sam proces, czyli bawienie się, a nie jego rezultat.
A co tu nie pasuje?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Wszystko.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 05 lut 2023, 20:53Wszystko.
Tak, to jawne. Ale nie uważasz, ze 1:30/HM to tylko może być zabawa a nie trening na wysokim poziomie?
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Można się skutecznie uczyć przez zabawę.

Ale jest ale, też próbuję odgadnąć tę naukę z tego projektu, która ma wypłynąć. Na razie sprawa jest otwarta.

Z mojego punktu widzenia:
- poznanie porównanie dwóch podejść treningowych (i to w praktyce) Ale to jednak za mało.
- wytrzymałościowcom z zaproponować interwały, szybkościowcom długie wybiegania i zobaczyć efekt, też raczej efekt do przewidzenia.
- zastosować jedno i drugie, ale z minimalnym kilometrażem, może być ciekawe

Co jeszcze? Czego nie dostrzegam?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 05 lut 2023, 21:35 Można się skutecznie uczyć przez zabawę.

Ale jest ale, też próbuję odgadnąć tę naukę z tego projektu, która ma wypłynąć. Na razie sprawa jest otwarta.

Z mojego punktu widzenia:
- poznanie porównanie dwóch podejść treningowych (i to w praktyce) Ale to jednak za mało.
- wytrzymałościowcom z zaproponować interwały, szybkościowcom długie wybiegania i zobaczyć efekt, też raczej efekt do przewidzenia.
- zastosować jedno i drugie, ale z minimalnym kilometrażem, może być ciekawe

Co jeszcze? Czego nie dostrzegam?
A takie z 30-40km/tydzień? Na 1:22? Fajne?
Awatar użytkownika
Woszkowaty
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:17:57

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 05 lut 2023, 21:35
Ja to podobnie odebrałem. I taki chyba, przynajmniej częściowo, był klucz doboru zawodników przez Mikołaja. Pokazać im, że do celu można dojść inną drogą, niż tą, którą do tej pory szli.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie, nie, nie. W ten sposób nie wykażemy które podejście jest lepsze, a tylko, że uzupełnienie braków daje efekty. Jakby jeździć rowerem tylko na napompowanym tylnym kole, a potem nagle dopompować przednie i stwierdzić, że pompowanie przedniego koła daje lepsze wyniki w kolarstwie niż pompowanie tylnego. No litości. :ojnie:
ODPOWIEDZ