Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ta, to to wytłumacz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ty w tych redlinach cały czas biegasz?
Może jak jest to wklęsłe, to stopa układa się bardziej do pronacji, co sprzyja zwarciu tkanek i większej sztywności.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Łojezu już wyjaśniam:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

albo mniej wieje w wąwozie, albo... za trudne.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Wywalamy ten wąwóz i zmieniamy go płaską drogą w bezwietrzny dzień. Ekonomia jest taka sama jak w wąwozie i lepsza niż na podwyższonej drodze. ( to badania)
Badanie też wskazują, że skupienie się na własnym ciele a nie na otoczeniu, to gorsza ekonomia.

No i wróćmy do długości kroku jeszcze, na płaskiej szerokiej drodze dłuższy mam niż na podwyższonej, w wąwozie i płaskiej ale ograniczonej jakimś czymś po bokach. To samo jak skupiam się na ciele, oddychaniu i rejestrowaniu drogi, to krok mi się skraca.
Jajo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 19 sty 2025, 19:26
pawo pisze: 19 sty 2025, 19:16 Walka toczy się o długość kroku
Dokładnie. Dlatego szukamy coraz większego naciągnięcia wszystkich taśm. W tym stóp do boku przy utrzymaniu kolan przy sobie. Jest wtedy biegane nieco szerzej, to tak a propos wąskiej ścieżki :hahaha:
Właśnie to potestowałem ostatnio.
Biegałem ostatnio na bieżni na siłowni i na wprost mnie było lustro. Widziałem wyraźnie, jak moje stopy wykręcają się do środka w fazie zakrocznej. Paskudny widok. Pobawiłem się trochę ruchem i zauważyłem, że efekt ten znika, gdy staram się biec nieco szerzej. Przed lustrem dobrze mogłem to obserwować bo mogłem też pilnować, żeby kolana się nie rozchodziły. W takim szerszym kroku starałem się znaleźć luz.

Fajnie się tak biegało, ale następne 3 dni to ból łydek okrutny. Myślałem, że ten krok już mam szerszy, ale jednak lustro pokazało, że nie. Muszę zdecydowanie bardziej się do tego elementu przyłożyć, żeby wreszcie się zaadaptować.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tym skupieniem, to jak badali?
Bo na zasadzie doświadczeń: skupiam się na swoim biegu vs. biegnę skupiając się na rywalu (albo zającu) i kleje odpowiednie tempo. To raczej podobnie 2 opcja (zewnętrzna) jest lepsza, jeśli rywal nie będzie za mocny...

A może da się jakoś przerobić wieloskok pod nasze potrzeby? W tej analizie biegu z 2007 roku (10000m), to zastanawiam się, czy Bekele po prostu był mocniejszy i odpalił na końcówce?
Dodatkowo czy z tej analizy wzięła sie popularyzacja kadencji ok. 180? Jeśli tak, to wyglada, że zapomnieli o kroku długości 2 m...
Zakładam, że wieloskok miał/ma pomoc wydłużyć krok (wiem że ma "spóźnioną fazę" GCT), ale cel teoretycznie wygląda na zasadny. Może sprawdzę ile można wtedy uzyskać długości kroku...
----------------------------------------------------------
1440miles
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 19 sty 2025, 18:47 Mam wątpliwości, czy komuś ze wzrostem np. 190 będzie łatwiej utrzymać 2m na dystansie od kogoś kto ma 170. Może jakieś proporcje dałoby się wykazać w amatorstwie, gdzie temu pierwszemu łatwiej utrzymać 1,5m, a drugi musi już nadrabiać kadencją. Wyczyn jest nieintuicyjny jak dobrze wiesz i faza lotu może się okazać mało lub wręcz niezależna od długości nóg. Patrząc na wykres Bekele to bym nawet zasugerował odwrotną proporcję.
54 kg :szok: Ciekawe ile Szost ważył jak PB robił
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, tak. Bekele to jeden z większych tłuściochów w branży.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 19 sty 2025, 21:35 Tak, tak. Bekele to jeden z większych tłuściochów w branży.
Ciekawe co Seba by nabiegał przy takiej wadze
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdyby to zależało od wagi, to by dawno temu tyle ważył. Mega łatwe wyzwanie w porównaniu z tym dojebaniem
Obrazek
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tachnika biegu jedno a kilogramy drugie. To i to determinuje wynik
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdyby szukać polskiego zawodnika o zbliżonym wzroście i wadze, to przecież Artur Kozłowski był podobnej postury (może nadal jest?). Jednak w wątku raczej trwają poszukiwaniu nie wyglądu zawodnika, ale dobrego ruchu w biegu.

Nie wiem czy to jest reguła i dobra obserwacja, ale często zawodnicy z bieżni (powiedzmy byli zawodowcy) - biegający później na ulicy charakteryzują się dłuższym krokiem biegowym niż amatorzy, czy tzw. semi-pro.
Tachnika biegu jedno a kilogramy drugie. To i to determinuje wynik
U osób, które zaczynają się ruszać pewnie tak, ale słyszałem o przypadkach w drugą stronę - zbyt niska waga zawodnika, przekładała się na słabsze wyniki.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siedlak pisze:Tachnika biegu jedno a kilogramy drugie. To i to determinuje wynik
Nie.
Przypomnij sobie Mottrama, Solinskiego, Vernona, Ingebrigtsena albo choćby Bronka Malinowskiego.
Tu masz skrina z jego dzienniczka treningowego. Waga 74 kilo.
Obrazek
Awatar użytkownika
fangss
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W wątku chyba poszukujemy wszystkiego, a okazuje się
że niskie spożycie witaminy A w Kenii i Etiopii może mieć również wpływ na wyniki biegaczy.
Wikipedia: (...)"Hiperwitaminoza A objawia się: ociężałością, osłabieniem mięśni, (...)"
.https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_ ... ciency.PNG
.https://ggenereux.blog/2015/02/12/eca/
ODPOWIEDZ