A może spróbuj jednak urozmaicić trening, jakieś wstawki szybsze niż T21 (np. tempo progowe) + długie biegi z przyspieszeniem do T42? Czasu do MWr trochę jest, spokojnie możesz poeksperymentować i zobaczyć, jak reagujesz.lebki pisze:Ok, więc zrobię tak. Pod Wrocław pozostanę przy obecnym planie, wydlużę tylko długie wybiegania (więcej 30 tek) i dodam GS i GR. A na samym maratonie trzeba będzie zachować zimną krewi spróbujemy te 3:55:00. A potem od listopada Skarżyński na 3:45:00
Czego jeszcze brakuje do złamania 4h :(
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

- lebki
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:02
- Życiówka w maratonie: 3:50:51
Tempo progowe to bliżej T10 ? Czy wolniej ?Adam Ko. pisze:A może spróbuj jednak urozmaicić trening, jakieś wstawki szybsze niż T21 (np. tempo progowe) + długie biegi z przyspieszeniem do T42? Czasu do MWr trochę jest, spokojnie możesz poeksperymentować i zobaczyć, jak reagujesz.lebki pisze:Ok, więc zrobię tak. Pod Wrocław pozostanę przy obecnym planie, wydlużę tylko długie wybiegania (więcej 30 tek) i dodam GS i GR. A na samym maratonie trzeba będzie zachować zimną krewi spróbujemy te 3:55:00. A potem od listopada Skarżyński na 3:45:00
Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429
http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Dla Twojego czasu z dychy wychodzi zgodnie z tabelą Danielsa 4:46, wolniej niż na 10 km, szybciej niż (teoretyczny) półmaraton.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 4:49:48
Na G. się znam, więc piszę. Na izo nie, więc pytam. (uprzejmief.lamer pisze:....
i - powtarzam pytanie - co pił podczas biegu? czyżby izo?

Czy powinno się pić izo podczas maratonu?
Ja piłem ok.1/2 kubka wody i izo (przy każdym pn. na zm.) oraz, jeżeli "ścigacze" coś zostawili, to jadłem banany i czekoladę. "To" wszystko bez żadnych problemów żołądkowych, a moja "ściana" to bekanie po 35 km.

PS.
Jeżeli takie pytanie mogłoby wywołać podobne emocje jak Gall., to nie odpowiadajcie.

Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać
.

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
To jest pytanie trochę w stylu "czy powinno się biegać w krótkiej koszulce w maratonie". To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja podczas maratonu wziąłem 5-6 łyków wody i nic nie jadłem. Ktoś zaraz powie, że to głupota - mi pasowałoL19:57 pisze: Czy powinno się pić izo podczas maratonu?

-
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:49:48
Uffff...
Czyli mogę "se odpuścić" żarcie bananów i popijanie izo na tydz. przed startem, żeby przekonać się, że nie dostanę ..aczki na trasie maratonu.
Ja wszystkie treningi wykonuję rano, na czczo i nie mam żadnego parcia na picie czy jedzenie w tym czasie. Dzięki.
Czyli mogę "se odpuścić" żarcie bananów i popijanie izo na tydz. przed startem, żeby przekonać się, że nie dostanę ..aczki na trasie maratonu.
Ja wszystkie treningi wykonuję rano, na czczo i nie mam żadnego parcia na picie czy jedzenie w tym czasie. Dzięki.
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać
.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Dużo zależy od pogody. W zeszły weekend była raczej chłodno i była idealna temperatura do przebiegnięcia maratonu, ale równie dobrze mogło być o tej porze roku koło 30 stopni i wtedy na kilku łykach wody byś maratonu nie przebiegł 

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.
- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
Komuś kto walczy o złamanie 4h na maratonie (średnie tempo 5:40), doradzasz trening na 10km po 4:00?piotrek90 pisze:Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.

- lebki
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:02
- Życiówka w maratonie: 3:50:51
No jak już pisałem wcześniej, "dychę" robię w ok. 46:20, więc na <4 powinno wystarczyćMikeWeidenbaum pisze:Komuś kto walczy o złamanie 4h na maratonie (średnie tempo 5:40), doradzasz trening na 10km po 4:00?piotrek90 pisze:Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.

Ogólnie to mam takie założenie. Teraz utrzymać formę wypracowaną zimą i we wrześniu zaatakować we Wrocławiu spokojnie na 3:59:59
Potem od Listopada Skarżyński i zobaczymy co będzie na wiosnę

Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429
-
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie tak doradzam, bo mi to pomogło lepiej biegać dłuższe dystanse. Biegając szybciej ciało układa się trochę inaczej, nie jest się takim "flakiem" jak przy 42km.MikeWeidenbaum pisze:Komuś kto walczy o złamanie 4h na maratonie (średnie tempo 5:40), doradzasz trening na 10km po 4:00?piotrek90 pisze:Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Nie wiem na ile autor tematu chce się zagłębiać w bardziej specjalistyczny trening. Osoba, która łamie 40 minut na dychę, może już spokojnie myśleć o przebiegnięciu maratonu powiedzmy w 3:15, a tutaj rozchodzi się o złamanie "zaledwie" 4h. Nie każdy chce się jednak aż tak angażować w bieganie
Żeby złamać 4h w maratonie nie trzeba jakichś wymyślnych środków stosować, ale żeby pobiec 10 km poniżej 40 minut, to już trzeba się nieco napocić 

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
-
- Zaprawiony W Bojach
piotrek90 przestań pisać takie rzeczy, bo ludzie to czytają. Za twoją radą kontuzja autora murowana. Jesteśmy tutaj w większości amatorami którzy po kilku latach jarania fajek czy przesiadywania na kanapie zapragnęła biegać. Musisz brać na to poprawkę.
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
Święte słowaAdrian26 pisze:Nie wiem na ile autor tematu chce się zagłębiać w bardziej specjalistyczny trening. Osoba, która łamie 40 minut na dychę, może już spokojnie myśleć o przebiegnięciu maratonu powiedzmy w 3:15, a tutaj rozchodzi się o złamanie "zaledwie" 4h. Nie każdy chce się jednak aż tak angażować w bieganieŻeby złamać 4h w maratonie nie trzeba jakichś wymyślnych środków stosować, ale żeby pobiec 10 km poniżej 40 minut, to już trzeba się nieco napocić