Jakiś link albo bardziej szczegółowy opis można prosić?Karlito pisze:Polecam 2 treningi w jednym - core + obręcz barkowa, klatka, tricepsy. Jest to 5 rodzajów pompek w 3 seriach po 10 powtórzeń. Świetne ćwiczenie dla amatorów + oszczędność cennego czasuDzięki tym ćwiczeniom nigdy nie miałem problemów z rękoma czy plecami podczas biegu.
Core stability - ćwiczenia stabilności ogólnej
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pozdrawiam
Grzegorz
42,195km - 3:44:40; 21,097km - 1:33:04; 11km - 0:44:28
Grzegorz
42,195km - 3:44:40; 21,097km - 1:33:04; 11km - 0:44:28
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 37:58
- Życiówka w maratonie: 2:57:43
Witam
Mam zamiar włączyć ww ćwiczenia do treningu ale nie jestem pewien, które dni wybrać. Czy te w, które biegam easy czy akcenty czy może w dni wolne?
Chcę je wykonywać 3 razy w tygodniu.
Mój trening wygląda następująco:
Pon - wolne
Wt - bieg easy (ew. skipy, podbiegi itp.)
Śr - bieg easy
Ćzw - akcent
Pt - wolne
Sob - bieg easy
N - akcent
Mam zamiar włączyć ww ćwiczenia do treningu ale nie jestem pewien, które dni wybrać. Czy te w, które biegam easy czy akcenty czy może w dni wolne?
Pon - wolne
Śr - bieg easy
Ćzw - akcent
Pt - wolne
Sob - bieg easy
N - akcent
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
W dni kiedy robisz akcenty raczej bym nie proponował, lepiej wtedy skupić się na odpoczynku. Ja te ćwiczenia zazwyczaj robię 2-3h po biegu easy lub w dni wolne wraz z innymi ćwiczeniami.Kloszardnww pisze:Witam
Pon - wolne
Śr - bieg easy
Ćzw - akcent
Pt - wolne
Sob - bieg easy
N - akcent
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
ciekawy artykul na temat z 2009 roku
http://www.craigliebenson.com/wp-conten ... rticle.pdf
http://www.craigliebenson.com/wp-conten ... rticle.pdf
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
Po akcencie myślę, że nic by się nie stało, zależy jak mocny akcent (jak totalnie wypompowany to nie) i jakie obciążenie podczas CS . Ale przed samym, a nawet dzień przed to raczej nie. Ryzyko jakiegoś naderwania.scouser pisze:W dni kiedy robisz akcenty raczej bym nie proponował, lepiej wtedy skupić się na odpoczynku. Ja te ćwiczenia zazwyczaj robię 2-3h po biegu easy lub w dni wolne wraz z innymi ćwiczeniami.Kloszardnww pisze:Witam
Pon - wolne
Śr - bieg easy
Ćzw - akcent
Pt - wolne
Sob - bieg easy
N - akcent
- JackStaff
- Wyga
Szanowni!
Jak często osoba zaczynająca biegać powinna wykonywać ćwiczenia core, jeśli biega 4x w tygodniu?
Czy właściwe i zasadne będzie wykonywanie ćwiczeń w dni, kiedy nie biega?
Dziękuję z góry za Wasze opinie
Pozdrawiam,
Jack
Jak często osoba zaczynająca biegać powinna wykonywać ćwiczenia core, jeśli biega 4x w tygodniu?
Czy właściwe i zasadne będzie wykonywanie ćwiczeń w dni, kiedy nie biega?
Dziękuję z góry za Wasze opinie

Pozdrawiam,
Jack
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
Ja ćwiczenia stabilności ogólnej wykonuje 3 razy w tygodniu i wydaje mi się, że częściej nie ma potrzeby. Jeśli nie masz czasu to rób je chociaż raz w tygodniu, ale nie rzadziej. Zestaw tych ćwiczeń nie jest zbyt wymagający, więc spokojnie możesz robić je w dni treningowe jak i nietreningowe - jak Ci wygodniej.
- JackStaff
- Wyga
Hej!scouser pisze:Ja ćwiczenia stabilności ogólnej wykonuje 3 razy w tygodniu i wydaje mi się, że częściej nie ma potrzeby. Jeśli nie masz czasu to rób je chociaż raz w tygodniu, ale nie rzadziej. Zestaw tych ćwiczeń nie jest zbyt wymagający, więc spokojnie możesz robić je w dni treningowe jak i nietreningowe - jak Ci wygodniej.

Dzięki serdecznie za odpowiedź.
Ale że są to ćwiczenia niewymagające, to się nie zgodzę

Jeśli popatrzysz tu - http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1 - to ja jestem na etapie 1, robię każde ćwiczenie 30 sek. Etap 3 to dla mnie kosmos

Pozdrawiam,
Jack
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
Ja z tych ćwiczeń zrezygnowałem na rzecz tych: http://nagor.pl/journal/4/Druga+%C3%93s ... robatycznaJackStaff pisze:Hej!scouser pisze:Ja ćwiczenia stabilności ogólnej wykonuje 3 razy w tygodniu i wydaje mi się, że częściej nie ma potrzeby. Jeśli nie masz czasu to rób je chociaż raz w tygodniu, ale nie rzadziej. Zestaw tych ćwiczeń nie jest zbyt wymagający, więc spokojnie możesz robić je w dni treningowe jak i nietreningowe - jak Ci wygodniej.
Ale że są to ćwiczenia niewymagające, to się nie zgodzę.
Jeśli popatrzysz tu - http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1 - to ja jestem na etapie 1, robię każde ćwiczenie 30 sek. Etap 3 to dla mnie kosmos. Myślę jednak, że pomału dojdę i do tego
.
Pozdrawiam,
Jack
Przy czym teraz ten zestaw wykonuje na piłce gimnastycznej aby jeszcze poprawiać stabilizację.
- JackStaff
- Wyga
Hej! Dzięki serdeczne. Na pewno się przydadzą!scouser pisze:Ja z tych ćwiczeń zrezygnowałem na rzecz tych: http://nagor.pl/journal/4/Druga+%C3%93s ... robatycznaJackStaff pisze:Hej!scouser pisze:Ja ćwiczenia stabilności ogólnej wykonuje 3 razy w tygodniu i wydaje mi się, że częściej nie ma potrzeby. Jeśli nie masz czasu to rób je chociaż raz w tygodniu, ale nie rzadziej. Zestaw tych ćwiczeń nie jest zbyt wymagający, więc spokojnie możesz robić je w dni treningowe jak i nietreningowe - jak Ci wygodniej.
Ale że są to ćwiczenia niewymagające, to się nie zgodzę.
Jeśli popatrzysz tu - http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1 - to ja jestem na etapie 1, robię każde ćwiczenie 30 sek. Etap 3 to dla mnie kosmos. Myślę jednak, że pomału dojdę i do tego
.
Pozdrawiam,
Jack
Przy czym teraz ten zestaw wykonuje na piłce gimnastycznej aby jeszcze poprawiać stabilizację.

- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Zawsze lubię sprawdzić co mądrym amerykańskim naukowcom udało się wymyślić na dany temat 
Taki pirrwszy leszy abstrakcik o wpływie ćso na running performance.

Taki pirrwszy leszy abstrakcik o wpływie ćso na running performance.
Journal of Strength & Conditioning Research pisze:Abstract
Sato, K and Mokha, M. Does core strength training influence running kinetics, lower-extremity stability, and 5000-m performance in runners? J Strength Cond Res 23(1): 133-140, 2009-Although strong core muscles are believed to help athletic performance, few scientific studies have been conducted to identify the effectiveness of core strength training (CST) on improving athletic performance. The aim of this study was to determine the effects of 6 weeks of CST on ground reaction forces (GRFs), stability of the lower extremity, and overall running performance in recreational and competitive runners. After a screening process, 28 healthy adults (age, 36.9 ± 9.4 years; height, 168.4 ± 9.6 cm; mass, 70.1 ± 15.3 kg) volunteered and were divided randomly into 2 groups (n = 14 in each group). A test-retest design was used to assess the differences between CST (experimental) and no CST (control) on GRF measures, lower-extremity stability scores, and running performance. The GRF variables were determined by calculating peak impact, active vertical GRFs (vGRFs), and duration of the 2 horizontal GRFs (hGRFs), as measured while running across a force plate. Lower-extremity stability was assessed using the Star Excursion Balance Test. Running performance was determined by 5000-m run time measured on outdoor tracks. Six 2 (pre, post) × 2 (CST, control) mixed-design analyses of variance were used to determine the influence of CST on each dependent variable, p < 0.05. Twenty subjects completed the study (nexp = 12 and ncon = 8). A significant interaction occurred, with the CST group showing faster times in the 5000-m run after 6 weeks. However, CST did not significantly influence GRF variables and lower-leg stability. Core strength training may be an effective training method for improving performance in runners.

Krzysiek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
W Kenii (w Iten) od jakiegoś 2005-2006 roku kiedy był tam Gerard Hartmann i chyba jeszcze jakis holenderski fizjoterapeuta ich zestaw Core Stability ma spore wzięcie i na zajęcia przychodzą naprawdę mocni zawodnicy, Wilson Kipsang mi mówił, że czasem przychodzi, Ednah Kiplagat (Mistrzyni Świata w maratonie z Daegu) cwiczyła z nami. Ale ćwiczenia nie były łatwe, to był naprawdę solidny trening, wiele osób wymiękało w trakcie.
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
To tarzaj się po podłodze razem z niąkubako83 pisze:Szkoda tylko, że doba jest tak krótka. Często niestety nie mam czasu na 30 minut tarzania się po podłodze... A jak już znajdę moment to słyszę od Piękniejszej Połówki, że nie poświęcam jej swego czasu

-
- Wyga
- muflo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49.41
Z dzieckiem też można
choć jest dużo mniej komfortowo hehe. Super ćwiczenia.
Generalnie wszystkie ćwiczenia mięśni głębokich są przydatne.
Ja na pewno wplatam je w swój tydzień treningowy i potraktuję je jako trening uzupełniający.
PZDR

Generalnie wszystkie ćwiczenia mięśni głębokich są przydatne.
Ja na pewno wplatam je w swój tydzień treningowy i potraktuję je jako trening uzupełniający.
PZDR
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
PM - 1:29:38 min.