Plan treningowy na 4 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 05 lip 2023, 11:41 Z czatu GPT to wkleiłeś?
Ja oczywiście jestem zdania, że dystans do 10 km (aby pobić swój PB) należy biec od początku do końca równym tempem, ale z ciekawości spytałem pana GPT :
"Jak najszybciej przebiec 4 km, aby ustanowić swój rekord życiowy?"

Wypisał mi 7 punktów, przygotowania itd., ale o samym biegu to ma zdanie podobne do mojego : :oczko:

"Tempo biegu: Nauczenie się utrzymania szybkiego i stabilnego tempa przez cały dystans może znacznie wpłynąć na Twój wynik. Spróbuj znaleźć tempo, które jest intensywne, ale jednocześnie wykonalne przez całe 4 km. Możesz korzystać z zegarka sportowego lub aplikacji do śledzenia tempa, aby monitorować swoje tempo."
New Balance but biegowy
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Matti93
Ciekaw jestem jak idą treningi? Może jakieś pierwsze wnoski z treningów do podzielenia się?
----------------------------------------------------------
1440miles
Matti93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej, wczoraj dopiero zacząłem, miałem kontuzje bardzo i dwa tygodnie urlopu, więc się przesunęło a czasie. Wczoraj zrobiłem test na 1 km jak w załączniku. Jak trenować żeby pobiec najlepiej na 4/5 km?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kogo nie zapytasz to Ci inaczej odpowie. Przejrzyj sobie plany treningowe:
https://bieganie.pl/plany-treningowe/

A co do tego kilometra to chyba za ostro zacząłeś, bo widać że już prądu brakło w drugiej połowie.
Matti93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mossar pisze: 01 sie 2023, 11:23 Kogo nie zapytasz to Ci inaczej odpowie. Przejrzyj sobie plany treningowe:
https://bieganie.pl/plany-treningowe/

A co do tego kilometra to chyba za ostro zacząłeś, bo widać że już prądu brakło w drugiej połowie.
Dokladnie tak, na start za mocno poszedłem potem odcięło 😂
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matti93 pisze: 01 sie 2023, 11:16Jak trenować żeby pobiec najlepiej na 4/5 km?
Przede wszystkim systematycznie :-) A poza tym, to na początku może warto zwrócić uwagę jak nie biegać ;-)

PS. I pytanie czy interesuje Cię jeden start (czyli złamanie 16minut na 4km), czy jednak w planie masz biegać dłużej?
1440miles
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matti93 pisze: 01 sie 2023, 11:16 Wczoraj zrobiłem test na 1 km jak w załączniku.
A ten test 1km, to zrobiłeś pomiar przez gpsa? W jakim terenie? Robiłeś jakąś rozgrzewkę przed testem, biegałeś sam?
1440miles
Matti93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak, biegłem sam. Raczej trucht z 200m i potem bieg, więc w sumie bez rozgrzewki..
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Matti93 pisze: 12 sie 2023, 16:06 Raczej trucht z 200m i potem bieg, więc w sumie bez rozgrzewki..
To ja jednak na przyszłość polecam zrobić rozgrzewkę przed biegiem/testem. A jeśli nie ma rozgrzewki (zdarzyło mi się przyjść na zawody w ostatniej chwili), to jednak polecam spokojniejsza pierwsza część dystansu żeby się "dogrzac" i nie "zakwasić" na wstępie. A dopiero później cisnąć mocno.

Jak lecą treningi? Jest jakas ciągłość? Kolejny start to ponowny sprawdzian czy już zawody?
1440miles
ODPOWIEDZ