W 140 dni z 32:50 na 30:29 na dystansie 10 kilometrów!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 07 mar 2023, 13:20 Faktycznie "tylko" 3x w tygodniu:
10x3'
10'+10x300m
4x8'

A ze to na wysokości, to odejmij 20s od tempa i co wyjdzie?
Może minutę odejmij :)
Ale może rzeczywiście nie wczytałem się dokładnie.
New Balance but biegowy
Wojtek Klimek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 34:02

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim! Bardzo się cieszę, widząc tyle komentarzy. Z pewnością nie jest to mój ostatni artykuł. A co do samego wątku:
Nie ma co patrzeć tylko na ten wycinek treningu, bo Diane nie zaczęła trenować 8 tygodni temu ;) Biegając od dziecka, swoje kilometry wybiegała. Patrząc na jej przeszłość to w zawodach startowała mając mniej niż 10 lat, więc można stwierdzić znany wszystkim fakt, że spokojny, wieloletni trening daje efekty tylko trzeba być cierpliwym i na nie poczekać! Dodając do tego predyspozycje i odpowiednie warunki do treningu sukces jest raczej pewny :)
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

MikeWeidenbaum pisze: 07 mar 2023, 10:17 Jako suplement do artykułu można sobie tutaj obejrzeć trening tej zawodniczki i grupy w której trenuje, podczas zgrupowania w Font Romeu (we wcześniejszej fazie przygotowań niż ta omówiona w artykule):

https://www.youtube.com/watch?v=D3Ez4qOEmH8
Obejrzałem i nie mam pojęcia co tam się odczyniło. Nic nie rozumiem, próg sobie, tempo sobie, pomiar mleczanu sobie. Nic do niczego nie pasuje, to po czorta ten cyrk z pomiarami? Jedno co pasuje to to, że tętno nie pasuje. Może ktoś mi to wytłumaczyć?
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 07 mar 2023, 23:18
MikeWeidenbaum pisze: 07 mar 2023, 10:17 Jako suplement do artykułu można sobie tutaj obejrzeć trening tej zawodniczki i grupy w której trenuje, podczas zgrupowania w Font Romeu (we wcześniejszej fazie przygotowań niż ta omówiona w artykule):

https://www.youtube.com/watch?v=D3Ez4qOEmH8
Obejrzałem i nie mam pojęcia co tam się odczyniło. Nic nie rozumiem, próg sobie, tempo sobie, pomiar mleczanu sobie. Nic do niczego nie pasuje, to po czorta ten cyrk z pomiarami? Jedno co pasuje to to, że tętno nie pasuje. Może ktoś mi to wytłumaczyć?
To okres treningu bazowego i wysokościowego, i mimo że trenerka nie lubi uzależniać treningu od poziomy laktatu, to musi jakoś zadbać, by zawodnicy nie biegali anaerobowo, zwłaszcza na wysokości gdzie odczucie (tak najczęściej mierzą intensywność) mija się z rzeczywistą intensywnością wysiłku. Każdy z zawodników ma indywidualny poziom laktatu. A tempo byłoby na bieżąco modyfikowane zależnie od poziomu laktatu. Może próg trochę inaczej definiują, z rozmowy wynika że mają pracować aerobowo, czyli poniżej progu.

Pozdro.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Widzę, że ta pętelka jest tam oblegana. Wydaje mi się, że kluczowe są te barierki, na których można położyć laktometr.
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mamy podobną pętelkę i nawet barierkę na laktometry, ale kozice, panie, u nas kozic nie znajdziesz:) To jest prawdziwy powód oblegania.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ej, no to dobrze, że to piszesz, bo już miałem garść gwoździ i z młotkiem do lasu szłem, żeby pozbijać takie konstrukcje na mojej pętli. Czyli jednak to nie to? Szkoda, bo już myślałem, że mam sposób. I tani.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie poddawaj się tak łatwo, spróbuj zrobić taki cyrk Sebie i może 14 pyknie. Ta pani trenerka coś ogarnia, wspomniała o HRmax i samopoczuciu i o tym, że mleczan będzie najlepszym miernikiem wysiłku, wspomniała też, że każdy ma swój osobisty próg. Zapewne wie też, że nie tylko tętno i mleczan a również układ nerwowy i takie różne pierdołki przeszkodzą w szybkim bieganiu na wysokości 1800 m, no i pewnie wie, że u mieszkających na nizinach po adaptacji górskiej, tempo produkcji mleczanu nie zmienia się. No a pomimo to odegrała świetne przedstawienie którego większość szamanów by pozazdrościła. No i pięknie się wstrzeliła w oczekiwanie pani biegaczki, żeby wskazania były pomiędzy 2 a 4 mmole. :spoczko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawdziłem, że tam jest w pobliżu warstwica na 2100m więc konkret. Jak w Iten na Kamariny. Na filmiku widać też jakieś kampery, czyli na hipisa jakby było można, to rodaka stać by było.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 08 mar 2023, 10:55 Ej, no to dobrze, że to piszesz, bo już miałem garść gwoździ i z młotkiem do lasu szłem, żeby pozbijać takie konstrukcje na mojej pętli. Czyli jednak to nie to? Szkoda, bo już myślałem, że mam sposób. I tani.
Robisz test mleczanu za pomocą młotka i gwoździ? :O :hahaha:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby to pozwoliło na sub 14 to czemu nie. Ludzie wierzą w różne gusła. Na przykład w plyometrię i progi. Więc ja mogę w młotek i gwoździe.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Możesz.
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ci wierzący w progi biegają we trzech sub 13:20 i nie pochodzą z Afryki, tylko małego europejskiego kraju :-).
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

zozur pisze: 08 mar 2023, 16:38 Ci wierzący w progi biegają we trzech sub 13:20 i nie pochodzą z Afryki, tylko małego europejskiego kraju :-).
Cos na ten temat:
mleczan i progi.
https://www.mdpi.com/1660-4601/20/5/3782
tsk86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 08 mar 2023, 08:49 Widzę, że ta pętelka jest tam oblegana. Wydaje mi się, że kluczowe są te barierki, na których można położyć laktometr.
No i jest stosunkowo nisko polozona - 1400 czy 1500 m n.p.m, wiec to niezle miejsce zeby szybciej zakrecic nogami :)
ODPOWIEDZ