Komentarz do artykułu Porównanie strategi 13 najszybszych maratonów Świata

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Keri pisze:I teraz patrzac na tak uszeregowane dane (ta sama trasa - Berlin) widac, ze Kimetto wcale taki zachowawczy nie byl.
Przyjmujac, ze miara biegu zachowawczego jest przyspieszenie wzglednie utrzymanie wysokiej predkosci w koncowce biegu
To nie jest miara zachowawczości. Tempo (czas) pierwszej i drugiej piątki (w porównaniu z innymi), to jest miara zachowawczości. Tempo na końcówce to conajwyzej konsekwencja zachowawczości.
To w koncu Kimetto pobiegl zachowawczo, czy tez nie?
Bo z twojego toku rozumowania wychodz, ze Kimetto pobiegl zachowawczo (punkt odniesienia to 2 pierwsze piatki), ale konsekwencja tej zachowawczosci byl spory spadek predkosci w koncowce.
Dla mnie potwierdzeniem zachowawczosci rozumianej jako "zachowanie sil na pozniej" jest zdolnosc do przyspieszenia w koncowce. I to wzgledem siebie, a nie innych. Oczywiscie w ramach zblizonych (jak w omawianym przypadku) wynikow. Bo zwolnienie Kimetto odczytuje jako przeholowanie pomimo "wolnego" poczatku.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Keri, co z tego, że ktos pobiegł mocną końcówkę jesli nie osiągnął celu? Celem dla Bekele był Rekord Swiata. Kimeto pobiegł pierwszą polowe zachowawczo, zrobił jako chyba jedyny z tej grupki negative split, i wg mnie dzieki temu (pozatym, że był dobrze przygotowany) miał potem rezerwy na tych kilometrach gdzie wszyscy tracili. Pobiegl zachowawczo pierwszą polowe, o to mi chodzi. Oczywiscie inni (Kipsang, Bekele, Kipchoge, Biwott, po 2014 roku) go "gonili" i pewnie stad ich przeszarżowanie. Oczywisce preszarzowanie to moja opinia, moze oni uważają, że pobiegli dobrze. Choć wg mnie żaden maratończyk ktory zwalnia w końcówce (tzn
Ostatnie 10-12km) nie pobiegł dobrze bo to oznacza, że stracił kontrolę, że już nie ma wpływu.

Yacool - co niby miałaby pokazać większa próba? Wyjaśnij mi. Widać, że spośród tych, którzy pobiegli poniżej 2:04 miał najwolniejszy początek. Wiadomo, że im wolniejszy wynik końcowy (np okolice 2:05) to tak już nie bedzie wiec nie rozumiem co miałaby pokazać wieksza próba?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poszerzenie kryterium daje choćby możliwość ograniczenia analizy tylko w odniesieniu do Berlina i tamtejszych strategii.

Poza tym w aspekcie NS można dobrać na przykład kryterium 1:02 na półmetku i też uzyskać więcej danych.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Rozumiem o co ci chodzi, ale osobiscie nie nazwalbym biegu Kimetto zachowawczym. Co najwyzej wg mnie mozna tylko stwierdzic, ze pobiegl wolniej poczatek.
Spojrz prosze na bieg Kipsanga z 2013 roku. Co widzisz? Bo ja widze, ze gosc przespiesza przez ostatnie 17 km. Co jest ewenementem w calej stawce. I czy to oznacza, ze pobiegl "zachowawczo"? Dodam, ze otwarcie (pierwsze 10km), mial szybsze niz rekordowy bieg Kimetto.
Chodzi mi o to, ze chyba za szybko wyciagasz zbyt dalego idace wnioski, w szczegolnosci pod z gory zalozona teze (negative split). Ale moze tylko mi sie wydaje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zabawna sprawa, ale ja pisząc ten artykuł nie miałem żadnej tezy. Chciałem zestawić poprostu międzyczasu najlepszych wyników w maratonie. Co więcej, byłem przekonany, że Kimetto pobiegł positive split (nie wiem czy nie pamiętałem czy nie wiedziałem) więc to naprawdę wyszło w praniu.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Zabawna sprawa, ale ja pisząc ten artykuł nie miałem żadnej tezy. Chciałem zestawić poprostu międzyczasu najlepszych wyników w maratonie. Co więcej, byłem przekonany, że Kimetto pobiegł positive split (nie wiem czy nie pamiętałem czy nie wiedziałem) więc to naprawdę wyszło w praniu.

Panowie, ale czy uważacie, że Kimetto planował taką taktykę? Mi się wydaje, że taktyka Elity jest improwizowana w zależności od rzeczy, które się dzieją podczas biegu.
Kimetto po prostu leciał za pacami i z główną grupą, a później cisnął ile para dała do mety. Nie rozważał positive czy negative.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak, masz racje, poprostu okazało sie, że był mocniejszy niz przypuszczał. Ale my, patrząc na to ex-post, to sie układa w jakaś całość.
Ty wogole wtedy tez biegłeś w Berlinie?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak miałem tą przyjemność.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Patrząc po możemy sobie analizować, ale wprowadzenie wyników analizy w rzeczywistość jest bardzo trudne, bo wyścig jest elementem dynamicznym, który bardzo ciężko zamodelować. Dlatego wg mnie to tylko czysto teoretyczne rozważania. Można próbować bieg z negative split, ale jak się uda to nie wiesz czy to było na maksa i na odwrót.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szczerze: każdy wniosek z tak małej i specyficznej próby będzie naciągany. Nie oglądałem wszystkich tych maratonów, ale Berlin 2016 (który akurat miałem przyjemność oglądać) był tak wariacko prowadzony, że na 25-30 km to ja zacząłem się zastanawiać czy oni przypadkiem na 2:01 nie chcą tego biec... Londyn 2016 też mistrzostwem prowadzenia nie był. Z perspektywy laika: co może zrobić czołówka przygotowana na bieg 2:03 jeśli pace "trochę szaleje" i widać to już na pierwszych 5-10km? Ma dwa wyjścia: albo odpuścić i biec samemu (a nie wyobrażam sobie, żeby ktoś pobiegł poniżej 2:03 w samotnym biegu, do tego od razu mniejszy fejm i mniejsze szanse na wygranie maratonu nawet z gorszym czasem) albo trzymać się tej czołówki w nadziei "że jestem silniejszy niż reszta".

Dwa: różne trasy i różne warunki. Jeśli na którychś piątkach lub połówkach mieli podbieg/zbieg/wiatr w plecy lub w ryj, to te kilkanaście sekund mogli stracić lub nadrobić tylko na tym.

Trzy: psychologia. Nie uciekajmy od tego, Kennenisa leciał z Kipsangiem, uciekł mu i to na pewno dało mu większego kopa niż jakby ostatnie 10km sam leciał (do tego na zegarze widział trochę zły czas, przecież tam chyba o 4 sekundy źle pokazywali).

Analiza na pewno ciekawa, ale wniosków to ja bym z tego zbyt daleko idących nie wyciągał.
biegam ultra i w górach :)
Caramello
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 31:08
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Juz na poczatku maja kolejna proba bicia rekordu swiata w martonie. Breaking2 na najszybszej trasie na swiecie. Dodam, ze maraton bedzie tam organizowany po raz pierwszy (z tego Co wiem)
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Notoryczne używanie słowa strategia tam, gdzie chodzi o taktykę, teraz "panaceum" użyte w przedziwnym zestawieniu - bieganie.pl wypowiedziało językowi polskiemu wojnę? :hahaha:
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To używanie słowa "strategia" jest niepoprawne? A gdzie to panaceum?
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Strategia przygotowań do sezonu/biegu, taktyka rozegrania (konkretnego) biegu. Strategia przygotowań na przykład do trzech startów (eliminacje, półfinał,finał) się ewentualnie obroni, ale rozegranie każdego z tych konkretnych biegów też już będzie taktyką biegu.

A "panaceum na zdrowe kolana" masz na głównej. Nie mów, że nie zaglądasz na główną ... :niewiem:
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ