Zimowe bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Jak bardzo różni się tempo przebieżek od wybiegania?
Tempo przebiezek to okolo tempo na jedna mile, musi byc szybko i ladnie technicznie ale nie sprint

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
PKO
stadwor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z tego co słyszałem, to tempo na 1 milę to tempo rytmów, które trwają dłużej niż przebieżki i mają inny cel.
Tempo przebieżek - max. możliwe do utrzymania przez kilkadziesiąt sekund ale przy względnym komforcie mięśniowym tj. bez spinania się, ładnie technicznie Nie mogą to być sprinty !. Przebieżki mają na celu trening przede wszystkim układu nerwowego poprzez nauczenie powtarzalności wzorowego ruchu biegowego. Powinny trwać kilkanaście sekund, po tym musi nastąpiłć regeneracja na tyle długa (u mnie ok 90 sekund), aby przed powtórzeniem kolejnego być wypoczęty na tyle, aby nie wchodzić w przemiany beztlenowe, a technika była idealna. Nie powinno się wykonywać przebieżek po trudnym, obciążającym treningu, gdyż przy zmęczeniu niemożliwe jest trenowanie układu nerwowego
Tak słyszałem, ale lepiej żeby się wypowiedział ktoś o większym doświadczeniu :hejhej:
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Jesli masz interwały np 5x 800m p60s w truchcie.
To przebiezki mozna robic po to aby sie lepiej rozgrzać.
Po interwałach sie nie robi przebiezek.
Po wybieganiu mozna to wykonac.

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

Podbiegów niestety nie mam możliwości nigdzie zrobić. Czym to mogę zastąpić?
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak nie masz? na lotniskowcu mieszkasz?
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie próbowałem nigdy, ale słyszałem, że podbiegi można cześciowo zastąpić bieganiem w górę po schodach (np. w bloku, wieżowcu itp). Przy czym raczej unika się zbiegania z nich, łatwo o kontuzję. O prawidłowej technice jest dużo w necie.

Mi też długo wydawało się że w mojej okolicy nie ma żadnych większych górek. Po czasie jednak okazało się że spokojnie w promieniu 2-3 km znajdą się odpowiednie. Np. jeżeli jest jakaś krótka górka po której wbiegasz np. 30 sekund, a chcesz więcej, to możesz zbiec z niej truchem (w całości albo do połowy) i jeszcze raz wbiec szybszym niż wcześniej tempem. I to jest liczone jako 1 powtórzenie.
Ja swego czasu brałem rower po to aby przejechać większy dystans w poszukiwaniu fajnej góry, robiłem rozgrzewkę i biegałem. Na końcu wsiadasz na rower i do domu (łagodne schłodzenie).

Podbiegi można traktować jako dodatek po treningu wytrzymałości, co w rodzaju przebieżek pod górkę (wtedy górka moży być nawet krótka). Ale traktować jako główny trening, wtedy stosunkowo krótki będzie bieg po płaskim przed i po podbiegach, będzie miał na celu rozgrzewkę i schłodzenie. A same podbiegi wtedy będą dłuższe, większa będzie ich ilość.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2016, 12:58 przez stadwor, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:Jak nie masz? na lotniskowcu mieszkasz?
Mieszkam na płaskim terenie. Wiem, że dla niektórych osób mieszkających na wyżynach to może być szok, że istnieją płaskie tereny, ale tak jest.
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm, absolutnie niczego nie masz? Wiadukt, estakada, jakieś przejście nad torami kolejowymi, jakiekolwiek (nawet niewielkie) przewyższenie? Przecież do podbiegów CI wystarczy 150 metrów, ja pod wiadukt podbiegam.

Może możesz gdzieś dobiec/dojechać kilka km - zastanów się, podbiegów nie robisz codziennie - jeśli jest z nimi problem to można ułożyć plan żeby było ich mniej i skupić się na innych elementach
biegam ultra i w górach :)
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

to może aby zastąpić częściowo podbiegi, biegaj na przełaj ? po bezdrożach, polach itp
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:10 km przebiegłem 2 razy w życiu. Na razie mój rekord to 52 minuty. Chciałbym zejść poniżej 45.
z 52 na 45 to łatwizna po co biegac w zime wiosna pobiegasz 2 treningi po 5 km/tydz przez miesiac i bedzie 45
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Jak bardzo różni się tempo przebieżek od wybiegania?
praktycznie to to samo
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Podbiegów niestety nie mam możliwości nigdzie zrobić. Czym to mogę zastąpić?
przysiadami z wyskokami
stadwor
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Marcin, napisz dokładnie, że to była żart te 45, bo pewnie większość początkujących może nie załapać i będą później sfrustrowani że nie mają talentu
Awatar użytkownika
bartochm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:41

Nieprzeczytany post

marcin9709 pisze:Czyli ile razy tygodniowo i w jaki sposób najlepiej biegać, aby poprawiać swoje możliwości?
PS. Kiedyś gdzieś widziałem na tej stronie tabelkę z rozpiską intensywności treningowych w odniesieniu do testa Coopera. Jeśli ktoś mógłby podrzucić link byłbym wdzięczny.

Jest coś takiego :

http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=6443
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marek84 pisze:hmmm, absolutnie niczego nie masz? Wiadukt, estakada, jakieś przejście nad torami kolejowymi, jakiekolwiek (nawet niewielkie) przewyższenie? Przecież do podbiegów CI wystarczy 150 metrów, ja pod wiadukt podbiegam.
Potwierdzam.
Jak w Almere/NL da sie zrobic podbiegi, to da sie nawet na Zulawach, nie wspominajac reszty PL.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ