BPS Petera Greifa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:06
Życiówka w maratonie: 03:09:11

Nieprzeczytany post

wg mnie ten plan jest na zajechanie. Cel ukończenia maratonu np zbliżając się w okolice 3 - 3,30 h można osiągnąć poprzez stosowanie innych planów treningowych, nie eksploatując tak organizmu jak to ma miejsce wg Greifa (np. przy biegach 35 km) a zaraz po nich stosując wcale nie lżejsze akcenty. Po sobie wiem, że naprawdę sprawdza się reguła biegów najdłuższych trwających 2,5 h i taki bieg też jest wymagający. Poczytajcie o przygotowaniach do maratonu wg Danielsa, wiem ze nie wszystkim on pasuje, ale jest skuteczny jeśli dobierzemy odpowiednie środki treningowe aktualne do naszych możliwości. Pamiętajmy o jednym; osiągnięcie zamierzonego celu przy najmniejszym nakładzie sił. Moim zdaniem BPS Petera Greifa temu nie służy.
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

szubert pisze:wg mnie ten plan jest na zajechanie. Cel ukończenia maratonu np zbliżając się w okolice 3 - 3,30 h można osiągnąć poprzez stosowanie innych planów treningowych, nie eksploatując tak organizmu jak to ma miejsce wg Greifa (np. przy biegach 35 km) a zaraz po nich stosując wcale nie lżejsze akcenty. Po sobie wiem, że naprawdę sprawdza się reguła biegów najdłuższych trwających 2,5 h i taki bieg też jest wymagający. Poczytajcie o przygotowaniach do maratonu wg Danielsa, wiem ze nie wszystkim on pasuje, ale jest skuteczny jeśli dobierzemy odpowiednie środki treningowe aktualne do naszych możliwości. Pamiętajmy o jednym; osiągnięcie zamierzonego celu przy najmniejszym nakładzie sił. Moim zdaniem BPS Petera Greifa temu nie służy.
Bo ty nie zrozumiałeś co Greif chce od ciebie uzyskać.

Ty nie masz przebiec tylko 42km. To dasz rade biegając z byle jakim planem, nawet planem od sąsiada albo starszego brata.

Greif chce, żebyś uzyskał jak najlepszy wynik na twoje możliwości. Ty masz walczyć!! Walczyć o życiówkę!! Tak on (i ja tez) rozumiem sport i w ten sposób odróżniam sport od rekreacji.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

z ciekawosci, jak myslicie dlaczego dlugie wybieganie jest w sobote a nie niedziele ?
Goralll
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegając najdłuższe treningi do 29 km przebieglem 2 maratony w czasie 2:56 i 2:48
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Goralll pisze:Ja biegając najdłuższe treningi do 29 km przebieglem 2 maratony w czasie 2:56 i 2:48
A ja mam dłuższego...
2:39 bez treningu. :bleble:

ale o to tu nie chodziło. :zero:
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:z ciekawosci, jak myslicie dlaczego dlugie wybieganie jest w sobote a nie niedziele ?
Moje przypuszczenie jest takie, aby był dzień przerwy między akcentami. W poniedziałek jest TM, albo P.
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no dobrze ale przecie rownie dobrze mozna akcenty biegac wtorek czwartek i dlugi w niedziele czyli w dzuen kiedy jest 99% maratonow. tak np zaleca daniels, przepraszam za literowki ale z fona pisze
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co jeszcze mi przychodzi do głowy to, aby schemat trzymać do końca i wtedy ostatnia 35 jest 8 dni przed maratonem, a ostatni akcent 11 dni przed. Może ten jeden dzień na końcu ma znaczenie?
W każdym razie chcę go spróbować. Jak nie wyjdzie to przerzucę się na Hansonów ;)

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tylko dlaczego nigdzie nie można znaleźć planu Greifa,tylko sam BPS,końcowe 8 tygodni.
Przecież ma znaczenie co biegaliśmy wcześniej,same 8 tygodni nie rozwiązują sprawy.
Mógłbym kiedyś spróbować biegać po Greifowemu,niemniej wolałbym 14-18 tygodni planu a nie
biegać "jakiś tam plan" a na końcu BPS G.
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo Greif BPS udostępnił "for free", a za opracowanie planu trzeba mu zapłacić i do tego znać niemiecki na tyle, by go zrozumieć i się z nim dogadać...
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu też mnie to zastanawiało. Stwierdziłem jednak, że czas przed BPS poświęcę na poprawę najgorszego elementu u mnie czyli prędkości.
W tym planie najbardziej boję się poniedziałków. Mocny trening na koniec 4 dniowego maratonu może dać porządnie w kość i tak co tydzień :)

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sosik pisze:Krzychu też mnie to zastanawiało. Stwierdziłem jednak, że czas przed BPS poświęcę na poprawę najgorszego elementu u mnie czyli prędkości.
W tym planie najbardziej boję się poniedziałków. Mocny trening na koniec 4 dniowego maratonu może dać porządnie w kość i tak co tydzień :)
Ten plan jest dobrze przemyślany,tylko trzeba go dobrze realizować.Masz tendencje biegać za "szybko".
Ważne,żeby niedzielny regener był regenerem a nie latanym po 5:10-5:20.Biegaj to nawet po 5:45-5:50/km.
Coś wiem o tak wolnym bieganiu....
To zupełnie inna bajka jak bieganie na tętnie 70-75%.Wtedy poniedziałek jest jakby po dniu odpoczynku.
U mnie regeneracyjny bieg to lepszy wypoczynek jak dzień wolny! :taktak:
Interwały środowe sa na dłuuuugich przerwach i tak należy to robić....a nie że dam radę to zrobię sobie 3 minutowe pauzy.
Lubisz biegać +30km więc ten BPS powinien Ci pasować...a że będzie bolało...no musi,to nie zabawa a porządny
trening.Ja teraz "niby" plan 5-15 biegam a nogi mam ciągle zmęczone.
Jestem już uzależniony i ciężko mi będzie wejść w fazę luzowania. :spoczko:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pehop pisze:Bo Greif BPS udostępnił "for free", a za opracowanie planu trzeba mu zapłacić i do tego znać niemiecki na tyle, by go zrozumieć i się z nim dogadać...
Dokładnie tak jest... on tez chce zarabiać.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu ostatnie wolne wybieganie miałem w tempie 5'10" i na 67% hrmax i mniej więcej tak planuję te wolne wybiegania. Czyli tętno wyraźnie < 70%. Wiem, że mam ciągnoty do biegania za szybko, ale jeśli nawet interwały polecę szybciej to nie zamierzam skracać przerwy, tylko grzecznie tak jak w planie napisali robić :)

Rolli i wcale mu się nie dziwię i mimo wszystko miło z jego strony, że się podzielił chociaż tymi ostatnimi 8 tygodniami :).

Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sosik pisze:Krzychu ostatnie wolne wybieganie miałem w tempie 5'10" i na 67% hrmax i mniej więcej tak planuję te wolne wybiegania. Czyli tętno wyraźnie < 70%. Wiem, że mam ciągnoty do biegania za szybko, ale jeśli nawet interwały polecę szybciej to nie zamierzam skracać przerwy, tylko grzecznie tak jak w planie napisali robić :)

Rolli i wcale mu się nie dziwię i mimo wszystko miło z jego strony, że się podzielił chociaż tymi ostatnimi 8 tygodniami :).
Kiedyś z pulsometrem biegłem regenera i miałem 59%hrmax a po minucie tętno prawie wróciło do normy.Normalnie jak
spacer. :hahaha:

Może ten BPS Greifa to zmyła,za kase może być inny plan. :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ