poranne bieganie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O 9:00 to się jest po 25km, odprowadzeniu dzieciaków do przedszkola i przebiciu się do roboty ;)
- Jakbym miał tak biegać, to przy ostrym treningu koło 7:00 bym wrzucił owsiankę/kaszkę. Przy lekkim tylko woda/kawa i BCAA, co by organizm uczył się na tłuszczu śmigać.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
PKO
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To ja mam podobnie, do tej pory myślałem że rano to jest 8-10godzina hehe.
Jeśli mam w planach interwały/tempówki to wtedy coś lekkiego wrzucam
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

Nie lepiej biegac wieczorem? :) Po ciezkim treningu naprawde super sie spi :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:Nie lepiej biegac wieczorem? :) Po ciezkim treningu naprawde super sie spi :)
To chyba kwestia preferencji organizmu. U mnie po ciężkim (ale nie na zajechanie się) treningu organizm jest pobudzony przez kilka godzin. Poza tym rano jest spokojniej na świecie - wolę śmigać pomiędzy służbami oczyszczania miasta, niż imprezowiczami.
_____
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W wielu przypadkach to nie kwestia organizmu, ale możliwości i harmonogramu dnia :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

manfred pisze:A ja myślałem ze bieganie rano tj. ok 9 :-) musze skorygować słowo rano
Bo to jest rano, tylko że o tej godzinie to prawie nikt nie biega, bo większość jest na zajęciach albo w pracy :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Rano to pojęcie względne i posiłek również jak widać :hahaha:
Przed spokojnym bieganiem, nawet II zakres w części to na czczo, ew herbata z miodem.
Posiłek = banan, rodzynki, chelb z miodem, nutella, napój carbo, itp
A jak mam więcej czasu (weekend) to śniadanie lekkie, ale większe. Chleb z miodem, owsianka, koktajl białkowy. Wszystko zależy od czasu, ochoty, humoru, pogody itp
trzeba się samemu nauczyć po prostu ;-)
- we love run -
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Fajne są suszone daktyle(bardzo wysoki IG), ja zazwyczaj zjadam z 4-5 sztuk i od razu idę na trening. Istotne jest aby jak najszybciej po spożyciu zacząć trening bo jak zaczniecie biegać 30 minut po ich zjedzeniu to tylko was zamulą.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

szubert pisze:Bieganie rano jest naprawdę super, no może oprócz zimy, gdy ciężko się zebrać o 5 rano i wyjść na mróz. Można biegać na czczo lub coś na szybko wrzucić na ruszt. Nie wiem jak u innych biegaczy ale poranne treningi szczególnie wymagające np interwały lub rytmy są dla mnie ciężkie i niekiedy mam odcinkę prądu. Trzeba o tym pamiętać i z rana najlepiej robić rozbiegania i biegi spokojne (oczywiście mówimy i biegach o godzinach 4-6 rano) gdy nie ma czasu na wcześniejszy posiłek.
biegać można rano w godzinach 4-5h, nawet jak jest zima i mróz, nie zależnie od pogody, jest cicho i czyste powietrze jest ;p polecam biegać rano, a nie przed południem jak to nie którzy biegają i nazywają, że 'rano' biegają
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kojot19922 pisze:Nie lepiej biegac wieczorem? :) Po ciezkim treningu naprawde super sie spi :)
Jak się ma pracę stojąco-chodzącą przez 8 godzin to wieczorne bieganie nie wchodzi w grę.
Sacre pisze:biegać można rano w godzinach 4-5h, nawet jak jest zima i mróz, nie zależnie od pogody, jest cicho i czyste powietrze
Zwłaszcza w maju jest to bardzo przyjemne, jak ptaki pięknie śpiewają. Ale to w godz. 5-6, bo 7-8 to już nie to samo.
Peggy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie w dzień pracy wcale nie wchodzi w grę bieganie. Ani rano ani wieczorem. Wychodze do pracy o 7 rano a wracam o 23. Chciałoby się, bo jeszcze jest energia i chęci, ale czasami lepiej się po prostu wyspać.
A jak mam wolny dzień to mi bez różnicy. Czasem idę o 10, czasem o 16 ( ale nie w dni kiedy jest ciepło) a innym razem o 21. Kiedy jestem na uczelni to zależy od dnia, raz biegam z rana, raz wieczorem. A każdy trening traktuję tak samo.
Awatar użytkownika
lobuz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Również preferuję poranne bieganie o pustym żołądku.
Ja do roboty wychodzę o 7:30, więc żeby zdążyć z rozciąganiem, prysznicem, praniem, śniadaniem to najlepiej jak wybiegam ok 5:30. Nie zawsze mi się to udaje i wtedy biegam przed kolacją, jednakże staram się, aby te 3-4 treningi (przy 6 w tygodniu) były przed robotą.

Przed bieganiem o tej porze (~5:30) wypijam tylko parę łyków kranówki. Jeżeli planuję jakiś trening specjalistyczny, to dorzucę pół banana. I to wszystko. Wg mnie dużą rolę odgrywa przyzwyczajenie organizmu, rutyna. Lubię biegać o pustym żołądku i cieszę się, jak mi burczy po godzinnym lub dłuższym bieganiu, bo wiem, że zaraz się porządnie najem :D (może to jest zgubne, bo jem więcej niż normalnie).

Przed zawodami (10 km, półmaraton) koniecznie ostatni posiłek kończę najpóźniej 2 h przed startem - dzięki temu czuję się w miarę pusty, czyli tak jak na większości treningów - mam komfort fizyczny, ale głównie psychiczny.
Obrazek
Kilometer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja biegam już od 2 miesięcy codziennie rano. Rano tj. około 8. Wtedy mam więcej energii na cały dzień, polecam!
pseudomedyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bieganie na pusty żołądek to chyba dobry pomysł, ale tylko przy lekkich treningach. Przy ciężkim bieganiu może nieźle się w głowie zakręcić.

A co do spożywania posiłku przed treningiem to 1-2h można robić ekstremalnie duży wysiłek jedzonka w żołądku i tak już być nie powinno :D
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pseudomedyk pisze:Bieganie na pusty żołądek to chyba dobry pomysł, ale tylko przy lekkich treningach. Przy ciężkim bieganiu może nieźle się w głowie zakręcić.

A co do spożywania posiłku przed treningiem to 1-2h można robić ekstremalnie duży wysiłek jedzonka w żołądku i tak już być nie powinno :D
Przy wysiłku ponizej 75-80% max intensywnosci to nie problem, przy wyższym, po wyczerpaniu zapasu glikogenu odetnie zasilanie. Ale dlaczego miałoby się (u zdrowej osoby) kręcić w głowie?
_____
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ