Komentarz do artykułu Henryk Szost za Zakrętem Śmierci - reportaż

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ioannahh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

uuu, rozpoznałam Ochalów i Giżyńskiego, a Szosta zamieniłam z Gajdusem ;)
PKO
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

motywujące :)
ale tak mnie zastanawia (wybaczcie - ja laik, ja amator) - nie ma u nas lepszego miejsca do tego typu treningów niż wśród przejeżdżających i trąbiących samochodów? okoliczności ładne, asfalt równy, warunki górskie jak najbardziej tak, ale mimo wszystko...
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bardzo dobrze Cię rozumiem. W dawnych czasach kiedy stało sie popularne bieganie tą drogą jeździło tam znacznie mniej samochodów. Ale przyzwyczajenia są mocne.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma innej sensownej alternatywy w tej okolicy. Ruch w sumie nie tak bardzo sie zwiekszyl odkad tam "walilem" setki kilometrow.

Chlopaki biegna nieco z gorki, prezentuja wysoki poziom, i pomimo sily wiatru (zmieniajacej sie w zaleznosci od profilu drogi i zalesienia) te 3 min/km to nie jest taka straszna predkosc. Sam tam biegalem ciagle po drodze pokrytej sniegiem w okolo 3:25/km.

Kiedys na tej drodze bylo co najmniej tylu biegaczy co aut. Na odcinku do Swieradowa (gdzie zwieksza sie kat nachylenia i wiekszosc zawraca na Szklarska) z powodzeniem dawalo sie zauwazyc do 30-40 osob podczas obozow sportowych.

Poza zakretem Smierci i Droga Pod Reglami nie bardzo jest gdzie pobiegac (wyprobowalem kazdy wariant).
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wojtek, ale o jakich my mówimy treningach, takich gdzie masz za zadanie trzymać konkretne, równe tempo, tak? Bo jeśli nie, to jest tam sporo duuuużo fajniejszych tras.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mankamentem Szklarskiej sa zbyt strome przewyzszenia.

Slyszalem o drodze wysypanej na grani na zamowienie Kiryka ale trzeba tam wjechac wyciagiem aby trening mial sens. Alternatywne trasy sa idealne do marszobiegow, ale w terminie przygotowawczym.

Szosa na Jakuszyce jest zbyt stroma i ruchliwa. Zbieg w kierunku Jeleniej Gory ma te same mankamenty.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Mi sie Szklarska wydaje miejscem o małych przewyzszeniach. Całe góry Izerskie sa niskie i płaskie. Jakie tam przewyższenia? Wejście na Wysoki Kamień jest strome ale chcąc biec na Wysoką Kopę sie go obiega. Przecież tam nawet rowerzyści jeżdżą.
Droga idącą do Jakuszyc wzdłuż starej drogi kolejowej jest o minimalnym nachyleniu. Nawet sie czasami zastanawiałem jak to sie dzieje, że tam jest takie małe nachylenie a przecież jak sie jedzie szosą to podjazdy są mocne. A jak sie dobiegnie lub dojedzie do Jakuszyc to aż za dużo płaskich dróg sie otwiera. Choćby do Orle i dalej do Chatki Górzystow. Płaska droga 10km w jedną stronę.
taksun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuje za ten film portalowi Bieganie. Właśnie to wyróżnia Was od konkurencji. Panie Klain, gratuluje i dziekuje, nie od dzisiaj jest Pan wielki profesjonalista. O to chodzi w profesjonalnym podejściu do pracy. Ten film jest dla pasjonatów niesamowitym smaczkiem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dzięki za pochwały. :)
Dostałem dzisiaj kilka pytań w jaki sposób poruszał się operator kamery, zwłaszcza przy tych ujęciach z przodu (np w okolicach 12'40").
Rower, jedną ręką za kierownicę, drugą za aparat, odwracasz się i filmujesz uważając, czy nie jedziesz na czołówkę z samochodem i żeby za bardzo obraz sie nie trząsł. Proste. Duże telewizje mają sztab, małe mają zwinnych operatorów. :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Mi sie Szklarska wydaje miejscem o małych przewyzszeniach. Całe góry Izerskie sa niskie i płaskie. Jakie tam przewyższenia? Wejście na Wysoki Kamień jest strome ale chcąc biec na Wysoką Kopę sie go obiega. Przecież tam nawet rowerzyści jeżdżą.
Przepraszam Adam, ale rowerzyści trenują na znacznie bardziej stromych podjazdach niż biegacze :). Ale pewnie miałeś na myśli turystów rowerowych, których faktycznie trochę się tam kula.
Fakt że Izery są płaskie, z zawodów w tamtych okolicach zawsze wychodziła mi średnia ~20km/h, to sporo jak na góry. Patrząc na te szuterki, też mi się wydaje że w całych Izerach jest gdzie pobiegać z niewielkim przewyższeniem rzędu kilkuset metrów. Zakręt śmierci odwiedzałem w tym roku parę razy, bo w poprzek idzie genialny zjazd z Wysokiego Kamienia do Świeradowa żółtym szlakiem :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Przepraszam Adam, ale rowerzyści trenują na znacznie bardziej stromych podjazdach niż biegacze :).
Zależy od biegacza. Ja się tam przed stromizmami nigdy nie migałem. Zresztą im stromiej tym kolarz ma jednak mniejsze pole do popisu, nawet górski (mówię o podjeżdżaniu). Trenowanie wbiegania (czy wchodzenia) na Kasprowy ma sens ale wjeżdżania na rowerze już pewnie mniej.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Świetny materiał, świetni aktorzy w nim :)
Proste w rozumowaniu. Trener, plan na dziś, dostosowanie do warunków pogodowych, wypoczynek i do chaty.
Ależ im zazdroszczę tej wydolności. Słychać wyraźnie, jak mocno uważają bo dość często na wysokich obrotach biegają.
Nastepny taki film zrobić na wybieganiu, ze wskazaniem na krajobrazy :hej:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Słychać wyraźnie, jak mocno uważają bo dość często na wysokich obrotach biegają.
U Henryka to słychać. U Michała słychać (i widać) raczej, że uważa, ze taka wolna przerwa jak po 3:30 mu nie potrzebna.
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

Brawo Adam, świetny reportaż - z przyjemnością obejrzałem i wysłuchałem. Teraz niecierpliwie czekam na rozmowę z Heniem.
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
maciej76
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ma_tika pisze:motywujące :)
ale tak mnie zastanawia (wybaczcie - ja laik, ja amator) - nie ma u nas lepszego miejsca do tego typu treningów niż wśród przejeżdżających i trąbiących samochodów? okoliczności ładne, asfalt równy, warunki górskie jak najbardziej tak, ale mimo wszystko...
Idealna wydaje się być droga z Palenicy Białczańskiej do Morskiego Oka. Nowy równy asfalt, droga zamknięta dla ruchu. długość ok 9.km. Suma podbiegów ponad 400m. Na wysokość 1400m.n.p.m
Dlaczego nasza czołówka z tej opcji nie korzysta? Nie myślę o sezonie wakacyjnym, gdzie tłumy turystów tędy wędrują. ale od października jest tam luz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ