Miesiąc do pierwszego półmaratonu. Jak się przygotowwać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42.20
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:nie powiem ci ,zebys kupila ten czy taki ,ale podpowiem Ci !

w decathlonie byl polar za ok 340zl i jesli tam nic nie znajdziesz to wtedy napisze Ci wprost ,ale bedzie to garmin i przekroczy 400zl o 150zl ,,pozdrawiam :hejhej: :hahaha:
150 zł w tą czy w tą, to już bez znaczenia skoro chce zainwestować kilka stówek w taki sprzęt. Zalinkuj mi gdzie mogę dostać tego Garmina. W internecie zawsze taniej... ;D
Dzięki za odpowiedź.
PKO
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aherus pisze:Z tego co piszesz na początku, to jesteś lepiej przygotowana niż ja przed swoim pierwszym startem w półmaratonie, więc obawy odrzuciłbym spokojnie na bok. :) Biegam bez pulsometru i wydaje mi się, że wyczucie i słuchanie swojego organizmu to priorytet, ale każdy ma na ten temat inne zdanie, więc ważne, abyś trenowała po swojemu. Życzę powodzenia w startach i czekam na wyniki. :)
Dzięki za komplement, chociaż nie czuję się mocno. Jeszcze tydzień temu jakby mi ktoś powiedział, że w ogóle się odważę zapisać na ten półmaraton miałabym dużo wątpliwości.

Wracając jednak do tego pulsometru...Przede wszystkim chciałabym dokładnie mierzyć dystans swojej trasy, stąd pomysł za zakup zegarka, bo teraz moim priorytetem jest wydłużanie odległości. Ponadto jeśli będzie mieć w nogach i półmaraton, i kilka innych mniejszych imprez naturalnie moim celem na 2014 będzie maraton. Wtedy pulsometr do poprawnych przygotowań może się okazać niezbędny.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No dobra pochwalę się.... Dzisiaj "dyszkę" pokonałam w czasie 47.25! Chyba nieźle jak na pierwszy raz :P
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to gratulacje, owocnego treningu dalej :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:No to gratulacje, owocnego treningu dalej :oczko:
Dzięki, dzięki. Za tydzień w Żorach chciałabym jeszcze trochę poprawić ten czas. Zobaczymy czy się uda? ;)
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

http://allegro.pl/zegarek-garmin-foreru ... 39202.html

prosze bardzo :uuusmiech:
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:http://allegro.pl/zegarek-garmin-foreru ... 39202.html

prosze bardzo :uuusmiech:
Wielkie dzięki, ale już kupiłam Garmina 110 Forerunner z czujnikiem tętna. W sumie wydałam o 150 zł więcej niż zakładałam, ale na razie nie żałuję. Ma wszystkie funkcje na których mi zależało, plus świetna aplikacja Garmin Connect, która dostarcza jeszcze więcej danych. Na moje potrzeby w zupełności wystarczający.

I nareszcie wiem ile dokładnie ma moja obecna "pętla". Okazało się, że w półtorej godziny biegam - tylko albo aż - 17.6 km :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba troche za szybko biegasz tą pętlę :oczko: Na 10 km masz rekord życiowy powyżej 47 min, czyli tempo około 4:45, a 18 km na treningu pokonujesz w tempie około 5 min/km :oczko: Chyba, że moja matematyka szwankuje :hej:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Chyba troche za szybko biegasz tą pętlę :oczko: Na 10 km masz rekord życiowy powyżej 47 min, czyli tempo około 4:45, a 18 km na treningu pokonujesz w tempie około 5 min/km :oczko: Chyba, że moja matematyka szwankuje :hej:
Twoim zdaniem ten zegarek podaje złe parametry? Hmmmm.. czy to możliwe?
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Raczej w tempie 5:07, ale to i tak szybko jak na Longa.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Ja tam nie rozumiem Twoich obaw o pierwszą połówkę. Na pierwszy rzut oka Twoje treningi wyglądają bardzo przyzwoicie (niezła intensywność i chyba spora objętość). Kwestia tylko ile one naprawdę Cię kosztują sił? Jeśli po zakończeniu cyklu masz zachowaną świeżość, to bynajmniej nie biegasz za szybko . Powodzenia ! :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

ciesze sie ,ze zakupilas cos co Ci sprawia frajde i milego trenowania, jeszcze kiedys napisz jak sie ma sprzet co nowego w treningu po zakupie co sie zmienilo czy warto bylo bedzie ktos wiedzial na przyszlosc,,pozdrawiam

cholercia przeplacilas troche bo sa za 440zl
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:ciesze sie ,ze zakupilas cos co Ci sprawia frajde i milego trenowania, jeszcze kiedys napisz jak sie ma sprzet co nowego w treningu po zakupie co sie zmienilo czy warto bylo bedzie ktos wiedzial na przyszlosc,,pozdrawiam

cholercia przeplacilas troche bo sa za 440zl
Grubo przepłaciłam niestety... :/ Zapłaciłam w Saturnie 650 zł za zestaw zegarek+czujnik tętna. Ale cóż...chciałam mieć od ręki, to teraz mam przepłacony :P
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Plague pisze:Raczej w tempie 5:07, ale to i tak szybko jak na Longa.
Biegać wolniej przed półmaratonem?
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ijon pisze:Ja tam nie rozumiem Twoich obaw o pierwszą połówkę. Na pierwszy rzut oka Twoje treningi wyglądają bardzo przyzwoicie (niezła intensywność i chyba spora objętość). Kwestia tylko ile one naprawdę Cię kosztują sił? Jeśli po zakończeniu cyklu masz zachowaną świeżość, to bynajmniej nie biegasz za szybko . Powodzenia ! :-)
Odpocząć na pewno muszę. W tej chwili trenuję dwa razy dziennie. Rano zwykle interwały, albo długie wybiegi na dworze. Wieczorem joga, pilates, cwiczenia na mięśnie brzucha/ramion etc. zależy jaki jest grafik na siłowni. Przed startem 3.11. na pewno nieco wystosuję.

Chociaż tą życiówkę na 10 km zrobiłam mimo, że dzien wcześniej pływałam przez 45 min i byłam na 1,5h zajęciach jogi. Nie miałam przerwy w treningach od wielu dni.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ