Pierwszy półmaraton, miesiąc na trening ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Eh... Czemu od razu się na maraton nie zapiszesz? To przecież tylko dwa razy więcej...

Bieganie w takim wieku takich dystansów to igranie ze zdrowiem i zwyczajna bezmyślność! Nie wiem, czy dolna granica regulaminowo powinna wynosić 21 lat, ale ja przed osiągnięciem tego wieku półmaratonów biegać nie zamierzam. Tak. Dokładnie tak.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
PKO
Mati15
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Moim zdaniem na dystansach powyżej 10 km powinna być ustanowiona dolna granica 21 lat, dla dobra nastolatków, którzy czasami sami nie wiedzą na co się decydują :usmiech:

Wiesz co nie ośmieszaj się dobra ??? każdy biega to co chce , a nie że Ty sobie chcesz żeby ustawiać jakieś granice choree .. Widać że chyba nie jesteś jakimś trenującym i często startującą osobą bo wql nie wiesz co dla biegacza się liczy ..
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Z tym miesiecznym przygotowaniem to naprawde slaby pomysl ale z bieganiem polmaratonow powyzej 21 lat sie nie zgodze. Ja co prawda przebieglem tylko jeden polmaraton i to w 1:25 w wieku 18 lat czas moze nie powala ale moj klubowy kolega miesiac temu osiagnal czas 1:11:35 a 21 lat konczy dopiero w pazdzieniku i nie jest to jedyny przypadek ze polowki mozna biegac w mlodym wieku ale z odpowiednim przygotowaniem:)
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
SUPPORTq
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rozumiem już wszystko dzięki. Za szybko wyskoczyłem chyba z tym pytaniem i w ogóle z półmaratonem.
Z Waszych odpowiedzi wynika, że powinienem poczekać i chyba tak zrobię ;)
Chciałbym ogólnie biegać, wakacje już blisko i będę miał bardzo dużo wolnego czasu.
Może dobrym pomysłem było by osiągnięcie dobrego wyniku na 5-10km, a dopiero potem na dalsze dystanse ?
Może ktoś z Was byłby w stanie ułożyć/podać taki plan treningowy na ten przedział 5-10km ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

SUPPORTq pisze:Rozumiem już wszystko dzięki. Za szybko wyskoczyłem chyba z tym pytaniem i w ogóle z półmaratonem.
Chciałbym ogólnie biegać, wakacje już blisko i będę miał bardzo dużo wolnego czasu.
Może dobrym pomysłem było by osiągnięcie dobrego wyniku na 5-10km, a dopiero potem na dalsze dystanse ?
Może ktoś z Was byłby w stanie ułożyć/podać taki plan treningowy na ten przedział 5-10km ?
Pozdrawiam
Tutaj masz kilka planów na 5-10km dla początkujących http://bieganie.pl/?cat=19
Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

MikeWeidenbaum pisze:
SUPPORTq pisze:Rozumiem już wszystko dzięki. Za szybko wyskoczyłem chyba z tym pytaniem i w ogóle z półmaratonem.
Pozdrawiam
Tutaj masz kilka planów na 5-10km dla początkujących http://bieganie.pl/?cat=19
Na dobry początek zrób sobie np ten: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=250
Jest prosty i nie ma jakiejś skomplikowanej terminologii. Z czasem trochę sobie poczytasz, pobiegasz i sam wyczaisz jaki trening lubisz oraz co jest najlepsze 4 U.
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mati15 pisze:
Adrian26 pisze:Moim zdaniem na dystansach powyżej 10 km powinna być ustanowiona dolna granica 21 lat, dla dobra nastolatków, którzy czasami sami nie wiedzą na co się decydują :usmiech:
Wiesz co nie ośmieszaj się dobra ??? każdy biega to co chce , a nie że Ty sobie chcesz żeby ustawiać jakieś granice choree .. Widać że chyba nie jesteś jakimś trenującym i często startującą osobą bo wql nie wiesz co dla biegacza się liczy ..
Nie będę odpowiadał złośliwością na złośliwość. W każdym razie patrząc na Twój pseudonim wnioskuje, że żyjesz na tym świecie tylko troche dłużej, niż ja biegam :tonieja: W zawodach startuje zaś od mniej więcej 5 lat, więc niestety nie trafiłeś z prognozami. Co do samej wypowiedzi, przeczytaj uważnie jeszcze raz, nie napisałem, aby młodzi zawodnicy nie startowali w ogóle, tylko że dystanse typu półmaraton, maraton nie są dla nich odpowiednie i każdy doświadczony biegacz myśle, że się z tym zgodzi. Normalną drogą każdego biegacza, zwłaszcza młodego, powinno być przechodzenie z dystansów średnich na długie. Organizm 16-latka nie jest jeszcze w pełni ukształtowany, a już na pewno nie jest gotowy do takiego wysiłku jak bieganie 21 km na zawodach. Znam trenera, który wręcz zakazał swoim zawodnikom w tym wieku nawet na treningach biegać więcej niż 12-14 km.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ