Rolli pisze:
Rozciaganie przed akcentem?
NIE.
Klasyczne rozciaganie zmniejsza napiecie w muskuleturze i jest przed zawodami lub akcentami nie wskazane. Zmniejsza nawet drastycznie wydalnisc muskularna w cwiczeniach i treningach szybkosciowych.
Przede wszystkim to to są święte słowa. Akurat to wiem z siłowni, ale na siłowni pracują te same mięśnie [jako mięśnie], co podczas biegania. Rozciąganie statyczne (długie utrzymywanie jednej pozycji) przed treningiem pogarsza wydolność mięśni, zmniejsza ich siłę! Dlatego przede wszystkim przed ćwiczeniami siłowymi nie należy się rozciągać - to drastycznie obniża wyniki. Podobnie jest z bieganiem - co prawda rozciąganie przed treningiem nie obniży aż tak wyników (w bieganiu po równym mięśnie nie mają aż tak kluczowego znaczenia, jak w sportach siłowych), ale regres prawdopodobnie się pojawi.
Rozciąganie przed treningiem ma sens, jeśli będziemy ćwiczyć równowagę, balans - wtedy nasze osiągi się nieznacznie poprawią. Mimo że bieganie wymaga nieustannego przenoszenia ciężaru z nogi na nogę, trudno je nazwać czystym treningiem balansu.
Wskazane w rozgrzewce jest natomiast rozciąganie dynamiczne: unoszenie kolana do tułowia (po czym np. 0,5 s., 1 s. trzymamy i opuszczamy; albo i nie trzymamy w ogóle), głębokie wykroki: takie rozciąganie przygotuje ciało to wysiłku, nie pogarszając wydolności mięśni.
Co do rozciągania PO treningu, to wszystkie znane mi źródła utrzymują, że jest ono wskazane. Cóż... Ja tam się rozciągam, chociaż niektórych ćwiczeń "stretchingu" unikam. Podejrzewam, że kiedyś jedno z nich spowodowało problemy z kolanem, które utrzymują się do teraz. Zastanawiam się jednak, czy zbyt mocne rozciągnięcie wręcz nie przeszkadza w bieganiu? Ja sam mogę dotknąć w skłonie (stopy złączone) całymi dłońmi podłogi i jeszcze, w takiej pozycji, otrzymać w stawie łokciowym kąt bardzo bliski prostemu. Chodzą słuchy, że zbyt wysoki poziom rozciągnięcia nie jest korzystny dla osiągów, gdyż mięśnie muszą działać w zbyt dużym zakresie ruchu. Może ktoś się orientuje, czy:
a) powyższe zdanie jest prawdziwe,
b) [jeśli jest prawdziwe] już wstąpiłem na ten negatywny poziom?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!