To ze Fotman startuje na 400, to nie ma znaczenia, bo jego trening jest wyjątkowo szybkościowo-siłowy. Własnie takie coś jak kolega potrzebuje.toxic pisze: 1. wytrzymałość tempowa w listopadzie grudniu i styczniu odcinki 200,300,400m w tempach po 2:50 min/km (to pewnie w ramach ogólnego rozwoju, ale nie wiem nadal czy jest sens utrzymywać ten trening, kolega mi jeszcze tłumaczył, że zawsze się puchnie na 3cim piętrze, no ale to problem z wytrzymałością szybkościową a nie tempową)
2. czasami pojawia się luźne wybiegania po 800-2000m na koniec tygodnia, przypuszczam że to regeneracyjnie, ale to się dzieje w każdym miesiącu
3. wytrzymałość szybkościowa w marcu i kwietniu - odcinki 150m po 19 - 20 s (po co takie długie do wysiłku maksymalnie 15s ? ).
4. w miesiącach startowych odcinki wytrzymałości szybkościowej 100-120m (czyli mniej więcej czas trwania konkurencji)
Do tych wszystkich powyżej mam wątpliwości.
Co do jego planów na te zawody strażaków, powinien się skoncentrować na:
1. Sile
2. Technice
3. Startach
4. Biegu
Co do samego planu biegowego:
1. On nie ma problemow z wytrzymałością szybkościową tylko wytrzymałością siłowa.
1.1. Listopad-Grudzień-Styczeń: rozbieganie do 1x3-4km, 1x podbiegi do 30s (na sile), szybkość (odcinki 20-50m) i siła (dużo siły)
2. Luty-Marzec: 1x szybkość, powtórzenia, 150-300m i siła/technika
3. od Kwietnia: 1x szybkość i szybkość z obciążeniem, starty (z drabinka?) dynamika
Jeszcze raz: szybkość nie trenuje się na 150m tylko na 30-50m, w ten sposób powiększamy nasze zapasy CP i możliwość biegu przez 10-12s nie zwalniając.