bieganie 4 razy w tygodniu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam zamiar trenowac 4 razy w tygodniu. Pytanie do doświadczonych biegaczy- czy taki rozkład treningowy będzie ok? Poniedziałek- spokojnie, środa- dłuższe wybieganie, piątek- coś szybszego, niedziela- spokojnie. Do tego dołożę przebieżki i gimnastykę siłową+ rozciąganie. Czy może coś zmienic?
PKO
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niby wszystko wydaje sie w porzadku jeśli chodzi o plan,ale jak dla mnie za dużo ogólników,coś szybszego,coś spokojniejszego,cos dłuższego......
Jeśli szukasz rad to napisz konketniej,czy dopiero zaczynasz,czy już biegasz,jakie odległosci pokonujesz itp.
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RHCP pisze:Witam,

Mam zamiar trenowac 4 razy w tygodniu. Pytanie do doświadczonych biegaczy- czy taki rozkład treningowy będzie ok? Poniedziałek- spokojnie, środa- dłuższe wybieganie, piątek- coś szybszego, niedziela- spokojnie. Do tego dołożę przebieżki i gimnastykę siłową+ rozciąganie. Czy może coś zmienic?
Ale nic tutaj nie napisałeś konkretnego. Ja bym to trochę zmienił, bo ustawiłeś bieg długi tuż przed "czymś szybszym", a potem 5 dni laby. Ja bym zrobił coś w stylu: sobota/niedziela długie, poniedziałek/wtorek spokojny, środa mocna, piątek/sobota co tam chcesz. Wtedy możesz przesuwac też treningi pomiędzy dniami i będzie w miarę ok.
biegam ultra i w górach :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

kasia41 pisze:Niby wszystko wydaje sie w porzadku jeśli chodzi o plan,ale jak dla mnie za dużo ogólników,coś szybszego,coś spokojniejszego,cos dłuższego......
Jeśli szukasz rad to napisz konketniej,czy dopiero zaczynasz,czy już biegasz,jakie odległosci pokonujesz itp.
Ale jak chce sam sobie układać i korygować plany to jest ogólnie OK i w na każdym dystansie podobne.
Kolejność jak napisał RHCP.
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pod pojęciem coś szybszego rozumiem interwał, II zakres, III zakres, siłę biegową. Nie mam problemu z przebiegnięciem 10 km, bo biegam regularnie czy też ruszam się regularnie. Gram w piłkę nożną, czasem więc wychodzi mi tylko 1 trening biegowy w tygodniu, kiedy gram trzy czy cztery razy w piłkę, cwiczę siłowo, rozciągam się. W środę chcę robic dłuższy bieg z racji czasu. W niedzielę często jestem bardzo zajęty, dlatego odpada. Chcę trenowac bieganie z głową, a cała teoria treningu biegowego opiera się na wolnych biegach czyli budowaniu bazy tlenowej, więc nie chcę przesadzic od razu, ale stopniowo dochodzic do lepszych wyników. Wydaje mi się, że przy czterech treningach tygodniowo 1 akcent jest ok?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

RHCP pisze: Chcę trenowac bieganie z głową, a cała teoria treningu biegowego opiera się na wolnych biegach czyli budowaniu bazy tlenowej, więc nie chcę przesadzic od razu, ale stopniowo dochodzic do lepszych wyników. Wydaje mi się, że przy czterech treningach tygodniowo 1 akcent jest ok?
Tak nie jest. Teoria treningu biegowego polega własnie odwrotnie: żeby szybko biegać trzeba szybko biegać... ale żeby szybko biegać trzeba organizm przygotować (i cały czas podpierać) budując bazę wolnymi biegami.

Ale twój plan: 2x luźno + 1 szybko + 1 długo, jest bardzo dobrym planem.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Przey wolne bieganie budujesz układ krwonośny a nie bazę tlenową!
Aby poprawić wydolność tlenową musisz zap. i to na maksa!
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie. Treningi w drugim zakresie i tak zwane tempo progowe.
Poszukaj, znajdziesz od groma planów treningowych które powielają ten schemat, o którym pisali poprzednicy.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ