długi trening w zimie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
sufur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie co do ewentualnej konieczności modyfikacji planu treningowego w przypadku mrozów. Przygotowuję się do marcowego maratonu wg jednego z planów z tej strony i teraz czekają mnie raz w tygodniu biegi od 26 do 32 km. Czy w przypadku mrozów powinienem je twardo zaliczać, czy ewentualnie zmodyfikować, bo mogą przynieść więcej szkody niż pożytku?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz sam ocenić, czy bieg w danej temperaturze jest dla Ciebie czyms ryzykownym. Ja bardzo dobrze wspominam 30 km biegi nawet w -15, ale zdarzały się też bardzo źle wspominane znacznie krótsze biegi przy -7, bo np była duża wilgotność. Ale przy bardzo niskiej temperaturze, -18 i niżej - odpuściłbym takie długie.
mcube
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3.08

Nieprzeczytany post

Czołem , sam nigdy nie odpuściłem długich wybiegań z powodu mrozu . Silny wiatr przy -5 , albo silny wiatr i deszcz przy +2 jest gorszy moim zdaniem od 18 czy 20 stopni mrozu przy spokojnym powietrzu. Mam kolegów , którzy nie odpuszczają treningów rowerowych w takich warunkach. Bodaj to motywacja.
Pozdrowienia
Obrazek
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mcube pisze:Czołem , sam nigdy nie odpuściłem długich wybiegań z powodu mrozu . Silny wiatr przy -5 , albo silny wiatr i deszcz przy +2 jest gorszy moim zdaniem od 18 czy 20 stopni mrozu przy spokojnym powietrzu. Mam kolegów , którzy nie odpuszczają treningów rowerowych w takich warunkach. Bodaj to motywacja.
Pozdrowienia
Wiadomo że wiatr jest najgorszy od wszystkiego bo potęguje uczucie chłodu. (deszcz to przyjemność jak dla mnie :>)
Radek_1988
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Deszcz, to może być przyjemny w czerwcu, czy w lipcu. Czy przyjemnością można nazwać bieganie w deszczu, kiedy za oknem są +2 stopnie? Polemizowałbym.
sufur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Po prostu jeśli poczuję, że to sztuka dla sztuki i walka to odpuszczę.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Radek_1988 pisze:Deszcz, to może być przyjemny w czerwcu, czy w lipcu. Czy przyjemnością można nazwać bieganie w deszczu, kiedy za oknem są +2 stopnie? Polemizowałbym.
Co kto lubi oczywiście
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Ja osobiście nie widzę alternatyw. Długie wybieganie na bieżni mechanicznej? To jest dopiero trudna dla mnie sprawa. Wybieram -20 i ciepłe ubranie.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trucho pisze:Ja osobiście nie widzę alternatyw. Długie wybieganie na bieżni mechanicznej? To jest dopiero trudna dla mnie sprawa. Wybieram -20 i ciepłe ubranie.
Zrobiłem to wczoraj. Wytrzymałem 16km, ale łatwo nie było. Jakieś urozmaicone tempowo treningi przychodzą już łatwiej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ