1km nic więcej :) Jak Dobrać Trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
striker1990
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie forumowicze
Sprowadza mnie do was brak jakiejkolwiek wiedzy o bieganiu.
Za rok czasu a nawet troszkę więcej czeka mnie egzamin do straży, konkurencje sprawnościowe nie są aż takie trudne choć wymagają poświęcenia. Głównie chodzi mi tu o dystans 1km bo z nim mam problemy. Tak sobie nie raz biegam i idzie mi to średnio pewnie dlatego że moje drugie hobby to komputery.

Dobra przejdźmy do rzeczy :chrap: :

Cel jaki chciałbym osiągnąć w odstępie 1roku to 3min na 1km (idealnie było by osiągnąć 2:50-55)

Na dzień dzisiejszy przebiegam ten dystans w granicach 3:30 +parę s zależy od dnia.

Mój wzrost 183cm, 82kg wagi, raczej dobrze zbudowany a nie zalany tłuszczem.

Mój trening wygląda następująco:

bieganie: jak mam ochotę i czas to słuchawki w uszy i heya do lasu ok4km. (raczej rzadko raz na tydzień)

siłownia: poniedziałek-środa-piątek

Pytanie do Was:
Jak ułożyć plan biegania aby miało to efekty?
PKO
owenb
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolejny temat o poprawie na 1km ale ten az uderza bo jak ty zamierzasz sobie biegac raz w tygodniu po 4km to mozesz zapomniec o 3 minutach na kilometr, trening zaczyna sie od 3 treningów w tygodniu! a jeden to czysta rekracja...
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

od 3x w tygodniu to się zaczyna utrzymywanie formy ;p trening się zaczyna od 4x ;-) a jak ktoś chce śmignąć poniżej 3 minut to musi całkiem sporo pobiegać. Nie żeby to było niemożliwe... tym bardziej za rok... - ale to trzeba się wziąć do roboty ;-)

poświęć 2-3 miesiące na zbudowanie jakiejś bazy tlenowej, a potem uderzaj do nagora ;p albo poczytaj na głównej ułóż plan pod ten swój kilometr... - jak ułożysz to zacytuj i na pewno ktoś ci pomoże co i jak ;-)

no i jaki masz teraz czas na ten kilometr ?
Szymon
Obrazek
striker1990
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Napisałem tutaj ponieważ chciałem uzyskać jakieś rady na ten temat wiadomo że biegając raz w tygodniu nic nie osiągnę...

W tej chwili jakies 3:30
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to jasno wszyscy napisali, że musisz zwiększyć intensywność do co najmniej 4 treningów w tygodniu. Na początku proponuje zacząć biegać dłuższe dystanse na poziomie owb 1 - djamy na to 5km>>, z czasem je zmieniaj. Jak już zbudujesz tą baze tlenową, wtedy mozesz zacząć robić przebieżki, biegi pod gorkę itd. zeby mieć odpowiednią szybkosć.

Pozdrawiam
"Uprawianie sportu nie może być przymusem
Czymś sztucznym w życiu
Sportowcowi potrzebna jest ambicja
Pasja, wola walki i bystrość umysłu"
---------------------------------------------
Ciężko pracuje by być lepszym, dlatego nim się staje.
striker1990
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i o to mi chodziło. Dzięki. Po wakacjach się zgłoszę.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Koledzy dobrze mówią - zacznij od tlenowej bazy... nie znaczy to jednak że musisz biegać zawsze owb... -

"wb2" też buduję bazę i to dużo skuteczniej (można biegać jako 1 akcent w tygodniu)

ale jeszcze to zależy ile jesteś w stanie teraz przebiec "ciągle" - jak 10km nie stanowi problemu... to można wprowadzić takie wb2 6-7km w celu przyspieszenia wzrostu formy.

przebieżki też robił bym od początku jak nie po każdym to raz na 2 owb ;-) 6-7 przyspieszeń 20 sekundowych, po to by wydłużyć krok i rozmulić organizm.

przed startem przeżuć się na coś w stylu : http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
a na razie realizuj plan podobny do 21km... ew 10km... - ale zwróć przede wszystkim uwagę na "bazę" czyli wolne bieganie - i więcej "bazy" zbudujesz tym potem będzie więcej potencjału do "urywania" sekund.
Szymon
Obrazek
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bym z kolei polecal cos w stylu:

1) rozb 3km spokojnie, potem podbiegi 100-200m mocno na dlugiej przerwie, 1km luzno i rozciaganie
2) wb2 / treshold,(10 minut truchtu, potem 20' nieco szybciej ale bez ostrego zaginania sie i znow 10' truchtu), rozciaganie
3) zabawa biegowa w tlenie owb1/wb2 (10 truchut potem np 10x2/2 szybciej/wolniej ale tez nie masz byc potem na maxa zryty)
4) wybieganie po 7-8km i jakas gimnastyka

oczywiscie najpierw z 2-3 tyg rozbiegan zeby te 7-8km nie stanowilo problemu, a po 2-3 miesiacach zabawe mozna zamienic na interwal typu 6x800 czy 4x1000 :) i dodac potem jakies powtorzenia na dlugiej przerwie np 5x200 max, p. 3' :)

i pamietaj zeby co jakis czas zrobic luzniejszy tydzien

na 1km trzeba biegac szybko a nie zadeptywac sie setkami kilometrow, zwlaszcza ze nie prowadzimy tu juniora mlodszego tylko chlopak musi po prostu pobiec ponizej 3' na egzaminie i tyle
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ